Vijfde ronde OKH

Maandag 25 februari werd alweer de vijfde ronde van het OKH gespeeld. Van de 45 deelnemers hadden we er 30 achter de borden; de overige 7 partijen worden in onderling overleg tussen de betrokken spelers ingehaald. Dat kan op een clubavond of gewoon bij 1 van de spelers thuis op een willekeurige dag. Het was een mooie schaakavond met prachtige zetten, hopeloze blunders maar ook lang durende partijen die tot in de laatste seconden spannend bleven.

Poule C
In de C poule deed Raoul de Jong zeer goede zaken. Hij was al koploper en wist die positie te verstevigen door te winnen tegen de nummer 4 Reimer Weitz. Raoul ging het eindspel in met een loper en een pion in de plus, wat natuurlijk leidde tot een overwinning. Raoul heeft inmiddels van de nummers 2 t/m 6 gewonnen en staat 1 punt voor op Federico Sanchez die de tweede plaats overnam van Michel Togni door hem in een onderling duel te verslaan. Federico vatte zijn winst als volgt samen "Michel had nooit lang mogen rocheren". En inderdaad, de strijd werd beslist doordat Federico een stevige aanval kon plaatsen op de witte koning.

Opmerkelijk was de uitslag van Co Veenbrink tegen Frank de Jonge; terwijl het bord aan alle kanten in brand stond werd besloten tot remise. Jan van der Werf speelde een rustige remise tegen Jac van Dam. Jorit Deelen ging tegen Teun van Houwelingen door tot het bittere eind. En bitter werd het voor Jorit; zijn eenzame koning moest de eenvoudige matcombinatie van de vijandelijke koning gesteund door de dame ondergaan.

Poule B
Ook in poule B lijkt 1 persoon oppermachtig. Het betreft Peter Krijnen. Hij won zijn wedstrijd tegen directe concurrent Maarten Kuijpers waardoor hij nu al 5 uit 5 heeft en waarschijnlijk ongrijpbaar naar de overwinning in deze poule dendert. Peter is al voorzichtjes aangeraden om zich volgend jaar voor de A-poule in te schrijven. Volgens eigen zeggen is hij daar te slecht voor, maar dat is natuurlijk larie, de resultaten spreken boekdelen.

Kees Maas en Arno van der Hoeven keren terug in de top van deze poule door hun overwinningen op respectievelijk Arno Knobbe en Bas Dubbeldam. Dirk Bos versloeg de andere Dubbeldam (Sebas) met een prachtige mataanval. Peit van Dam speelde tegen Daniel van den Noort en kwam een kleine kwaliteit achter (loper en pion tegen toren). Hoeft geen probleem te zijn normaal gesproken maar toen Piet zijn Loper weggaf was het natuurlijk gedaan.

Poule A
In poule A werden slechts 4 partijen gespeeld; de rest volgt later deze week. Was de kwantiteit wat magertjes, kwaliteit was er voldoende. Voor de neutrale toeschouwer was er in deze poule een hoop te beleven. Eerst maar eens naar Kees Wassink tegen Gerrit Wolters. Gerrit speelde met zwart een Franse opening en kwam daar uitstekend uit. Hij moest weliswaar zijn a- en b-pion prijsgeven maar had een forse ontwikkelingsvoorsprong doordat de witte koning nog volledig open en onbeschermd op zijn beginpositie stond. In de strijd om de twee pionnen was de koning even vergeten. Dit kwam Kees duur te staan; Gerrit vloog met een aantal stukken op de koning af en op een gegeven moment de aftrek-schaakjes, vorkjes en andere materiaal winnende zetten voor het uitkiezen. Een mooie overwinning voor Gerrit.

Dan naar Han Vogel tegen Rik Vos. Lange tijd ging het gelijk op. Even zag een aanval met twee paarden van Rik richting de vijandelijke koning er dreigend uit, maar eea werd gepareerd door Han. Toen het eindspel naderde beging Han een onnauwkeurigheidje waardoor hij een pion verloor. Rik ruilde vervolgens snel de 4 torens tegen elkaar uit en kwam in een eindspel met pionnen op de b, c, g en h lijn tegen pionnen op de c, g en h-lijn voor Han. Na een paar zetten kwam Han in "Zugzwang" en kon hij opgeven.

Freek Busstra won tegen Gerard Vernooij en pakt daarmee (in ieder geval voorlopig) de koppositie. Na ruim een uur spelen zag het er niet naar uit dat Freek punten zou kunnen pakken. Gerard bestelde op zijn gemakkie een sinasje aan de bar wetende dat hij met twee pionnen extra een eindspel met dame, loper en 6 pionnen tegen dame, loper en 4 pionnen in mocht gaan. Freek zette een aardige mataanval op maar die leek toch te pareren door Gerard. Op een onbewaakt moment kreeg Gerard echter een "schaakblind" momentje; hij was klaar voor een eeuwig schaak combinatie maar overzag dat zijn loper met schaak geslagen was; gelijk opgeven was het enige wat hem restte.

Het vuurwerk van de avond kwam van de partij tussen Henk Struikmans en Nick Hill. Henk creëerde al snel een vrije d-pion waar het vervolgens een groot deel van de partij om draaide. Nick's zware stukken stonden continu gericht op de vrijpion terwijl Henk's stukken deze moesten verdedigen. Na vele omzwervingen van alle stukken rondom de vrijpion zag Henk uiteindelijk geen kans de pion door te zetten. Hij gooide het over een andere boeg of zelfs twee boegen door aan de randen van het bord over te gaan tot het opspelen en ruilen van pionnen. Een heel lastig eindspel ontstond waarbij Henk er toch uitkwam met een toren en (b-)pion tegen toren. Nick liet zien dat hij, onder zware tijdsdruk, zijn eindspelen beheerst en kwam met een seconde of 20 op de klok tot koning tegen koning en daarmee remise.

Voor alle uitslagen en standen wordt verwezen naar de menuoptie OKH.

Maandag 25 maart de zesde ronde.

jj