De brandblusser

Laatste wedstrijd van het seizoen: als ik teamcaptain Jan mag geloven, zijn we al gedegradeerd. Het moment om zelf eens het Morra-gambiet te spelen. Zwart speelde 9 zetten à tempo en met veel overtuiging: 1. e4 c5 2.d4 cd4 3.c3 dc3 4.Pc3 Pc6 5.Pf3 d6 6.Lc4 a6 7.0-0 b5 8.Lb3 Ta7 9.Le3 Td7 en na 10.Dd5 gaf hij op. Daar zit je dan in Amersfoort na 10 minuten wedstrijd. Geel marmoleum en ongestucte grijze muren kleuren de ruimte kil. Godzijdank fleurt een glimmende Ajax brandblusser de boel nog wat op. Ik zie 14 mannen staren naar stukjes hout, terwijl ze langzaam hun lichaamsgeuren beginnen af te geven. Pupillen schieten heen en weer, iedereen heeft wel een zenuwtik, niemand wil verliezen.

Gerard Vernooij op bord 2 lijkt als tweede de buit binnen te hebben. Maar als hij na een handige combinatie stuk en pion heeft gewonnen, blijkt wit onrechtvaardig veel compensatie te hebben en Gerard moet het stuk teruggeven. Hij staat nog steeds 2 pionnen in de plus maar zijn tegenstander is erg actief.

Invaller Kees Maas speelt een puike partij. Terwijl zwart zich ophoopt op de damevleugel knalt Kees dwars door het centrum e4-e5-e6 en staat feitelijk een stuk voor want de zwarte loper op b7 staat voor eeuwig ingemetseld.

Andere Invaller Jorit Delen heeft het moeilijk. Na een al te optimistisch Lc8-g4 verhindert de witte druk op de e-lijn dat zijn koning veilig kan rokeren. Hij verdedigt zich lang heel taai maar uiteindelijk is er geen houden aan.

Rik Vos (inmiddels geen invaller meer vind ik) krijgt de Grand Prix aanval te verwerken tegen zijn siciliaans: een lastige variant als je de theorie niet kent. Rik verkiest het opheffen van de spanning en het dichtmetselen van de stelling boven activiteit en dat wordt hem snel fataal. Typisch geval van een nuttige nederlaag: dit overkomt hem geen tweede keer!

Joop speelt zijn vertrouwde engels, maar nu zonder pion op e4. Via een originele opzet (Dd1-e1 en Ld2-b4) weekt hij de zwarte damevleugel los waarna Pf3-e5 het beest op g2 los laat met akelige gevolgen voor zwart. Lekkere overwining!

Nick speelt een vlijmscherpe Najdorf met tegengestelde rokades, en wits initiatief op de koningsvleugel ziet er dreigend uit...

Freek Busstra speelt zonder het te weten de Petrosjan variant tegen het dame-indisch, een opzet waarmee Kasparov menig tegenstander heeft weggeblazen. Het ziet er erg goed uit wat hij doet. Hij offert vol vertrouwen 2 pionnen en blijft geconcentreerd goede zetten doen.

Kees houdt de boel uiteindelijk toch niet bij elkaar. Nadat hij de pion op e6 verliest stort zijn stelling in en een fout in het eindspel wordt hem fataal.

Freek wint een prachtige partij. Ik voorspel u: hier zit de toekomstige clubkampioen!

Gerard op bord twee geeft nog een pion terug maar wikkelt wel af naar een gewonnen eindspel met zijn ene pluspion.

Nick heeft ondertussen de ergste stormen overleefd en kijkt terecht met veel optimisme de toekomst tegemoet. Maar een remise is voldoende voor de winst en hij besluit zijn teamgenoten een erg late terugreis te besparen.

In drie jaar tijd duikelen van een titelkandidaat in de promotieklasse naar de 2-e klasse. De oorzaak is duidelijk: we zijn 4 topspelers kwijtgeraakt (Lenze, Seth, Henk en Philip) en een paar spelers hebben momenteel belangrijker zaken aan hun hoofd (Vincent, Benjamin (?)). Hoe keren we deze teloorgang? De oplossing heeft zich reeds aangediend: de jeugd! We hebben dankzij de ongelooflijke inzet van Piet van Dam, Johan Onnink, Arno van der Hoeven en Jan van der Werf een geweldige jeugdafdeling. Die levert steeds meer talenten af. Freek Busstra en Rik Vos lopen voorop, maar daar vlak achter staan Reimer Weits, Kees Wassink en Jorit Delen op doorbreken. We moeten een manier vinden om de jeugdafdeling met meer mensen te ondersteunen en echt aan te laten sluiten bij de club. Ik bied mijzelf bij deze aan om mee te denken en mee te doen met de toekomst van de club. Doen jullie mee?

Gerard Rill