Ouderdom komt met gebreken.

Uit tegen Doorn-Driebergen, dat wordt weer zo’n deprimerende avond in een verlopen wijkcentrum, knutselwerk van geestelijk gehandicapten aan de muur, de drie clubleden maken er nog wat gezelligs van met alleen in de hoek wat kleur: de rode brandblusser.

Maar deze club zag dat er heel anders uit. Ik telde 44 spelende leden, waaronder 4 vrouwen! Ok, de gehandicaptenparkeerplaats stond nogal vol, maar er werd volop geschaakt en de toiletten behoorden tot de top van de SGS!

Na een half uur spelen voorspelde ik een ruime overwinning. Nicks tegenstander op bord 2 speelde ontstellend zwak. Nick speelde Scandinavisch (nog nooit van hem gezien) en hoewel zijn openingszetten af en toe wat dubieus waren, schaakte hij fris van de lever en snel (ook nog nooit van hem gezien)! In no-time won hij de kwaliteit, toen een pion en nog één en nog één en ….. toen gaf de witspeler op. Nu was Nick met zijn eigen auto gekomen omdat hij bijtijds thuis moest zijn: zou dat de reden voor zijn metamorfose zijn geweest?

Ik verwachte dat er snel meer punten binnen zouden rollen, maar onze tegenstanders leken eerder geïnspireerd te worden door de snelle nederlaag aan bord 2. Ze rechtten hun rug en op vrijwel elk bord werd het spannend.

Freek speelde op bord 3 een solide partij. Hij had steeds licht voordeel dat grote vormen aannam na het briljante e5-e6! Tenminste, dat dachten we. Freek zei dat zwart een kans gemist had, en dat e5-e6 niet beslissend was. Toch was het alleen al voor het briljante idee een verdiende overwinning.

Ik zelf had op bord 1 snel een overwegende stelling, maar die niet makkelijk te winnen was. Na veel rekenwerk bracht ik een briljant kwaliteitsoffer, tenminste… Ja, het kostte een kwaliteit maar wel met schaak. Een mooie stelling werd een onduidelijke stelling met mijn dame in de problemen. Zwart besloot eeuwig schaak te geven op mijn dame. Remise dus.

Joops partij was een genot voor het oog. Elke keer als ik langs liep werd zijn stelling mooier en mooier. Ruimtevoordeel, actief loperpaar, open lijnen, een beetje duwen en wat pionnen oprapen. Schaken ziet er soms eenvoudig uit.

Henk is na zijn schaaksabbatical een andere schaker geworden. Wat begon als een rustige strategische strijd mondde uit in een volstrekt open positie, waar beide koningen stonden te klappertanden. Zowel wit als zwart stonden naar mijn gevoel slecht. Henk won natuurlijk, in die zin is hij niets veranderd.

De koploper van onze interne en het open kampioenschap Rik Vos speelde ook een prima partij en liet zijn tegenstander volstrekt kansloos. Solide opening, pionnetje oprapen, langzaam tot winst uitbouwen in het eindspel. Zijn kopposities zijn geen toeval!

Gerard V. had ook snel een veelbelovende stelling. Maar zijn tegenstander hield de boel lang bij elkaar. Een blokkade op de zwarte velden hield stand tot het eindspel. Hoewel de stelling door de ongelijke lopers remise-achtig was, slaagde Gerard er toch in een doorbraak te forceren en keurig te winnen.

Vincent moest het hardst werken van allemaal. Een langzame strategische partij kwam eigenlijk pas echt los toen beide spelers minder dan 2 minuten op de klok hadden. Vincent maakte vorderingen op de damevleugel, waarna wit een stuk offerde voor een koningsaanval. Onze man rekende echter een stuk nauwkeuriger dan zijn tegenstander, aanval en verdediging combinerend pikte hij materiaal mee en behaalde een mooie overwinning.

OK, de tegenstand in de 2-e klasse is niet op het niveau van 1-e en promotieklasse. Toch heb ik het gevoel dat we sterker zijn geworden. De doorbraak van Freek en Rik is voelbaar en ook de terugkeer van Henk maakt ons sterker. Dus was 0,5-7,5 niet zo’n heel gekke uitslag en ondergetekende de schlemiel van de avond.

Doorn-Driebergen 2Houten 10,57,5
1 R. Stomphorst G. Rill (Gerard) 0,5 0,5