De Speedo!

Op maandag 31 maart togen wij naar Bussum om de wedstrijd te spelen tegen BSG 4 die zou beslissen over het kampioenschap in onze poule. Het was stil in de auto op weg naar Bussum. Strakke bleke koppies staarden naar het voorbij razende landschap. Er werd niet gelachen, een gesprek over het weer kwam niet echt op gang. Er wordt gefocust op maar één doel: het kampioenschap. We stapten in Bussum uit bij de Kermis. De Speedo centrifugeerde op hoge snelheid krijsende mensen door de lucht. Ik stelde voor dat iedereen die vanavond een partij zou verliezen een uur in de Speedo zou rond draaien. “Goed plan”, klonk het verbeten. In de speelzaal werden we net iets te hartelijk ontvangen. “Jullie zijn toch veel te sterk voor ons?” “Moet je kijken wat een sterk team!” We reageerden niet. De dreiging van de Speedo deed zijn werk.

Topscoorder Gerard Vernooij op bord 5 offerde in de opening een toren op e6 en liep zwart snel onder de voet. Na eerst Pg3-h5 en daarna Pf3-g5 moest zwart tegen de te grote aanvalsmacht het hoofd buigen.

Invaller (!) Vincent Verstege zette zijn partij erg solide (!) op. Hij rokeerde (!) en speelde het positioneel superieur tegen de hangende pionnen van wit op d4 en c4. Toen wit c4-c5 moest spelen om pionverlies te voorkomen, werden de witte velden zo zwak dat Vincent makkelijk won. In deze vorm en met deze solide manier van spelen hoort Vincent natuurlijk in het eerste thuis.

Nick is ook aan een nieuw schaakleven begonnen. Hij speelt fris en fruitig, wikkelde onbekommerd af naar een iets beter eindspel en wist zijn tegenstander totaal te overklassen. Dan lijkt schaken een heel eenvoudig spelletje!

Met deze comfortabele voorsprong zag je de spanning uit de strak gespannen lijven van de Houtense spelers vloeien. Het kampioenschap lonkte!

Joop had zijn vertrouwde drukstelling op het bord. Hij kent deze speelwijze inmiddels zo goed, dat ik zonder meer een vol punt verwachtte. Waarschijnlijk was Joop zo ontspannen geworden door de stand van de wedstrijd dat hij ondanks zijn superieure stand moest berusten in remise.

Op bord 1 speelde ik een ingewikkelde partij. De Aljechin verdediging van zwart geeft wit altijd wat meer ruimte, makkelijk stukkenspel en weinig openingsproblemen om op te lossen. Ik kon de druk langzaam opvoeren en stukken naar nog betere velden dirigeren, zodat ik na een inschattingsfout van zwart een beslissende combinatie kon uitvoeren.

Rik volgde niet veel later met een vol punt. Na een voor mij onbegrijpelijk openingsfase kwam er toch weer een redelijk normaal middenspel op het bord, met aanvalskansen voor wit voor een geofferde pion. Rik hield echter – zoals altijd - het hoofd koel, incasseerde een dame wat niet veel later tot winst
leidde.

Henk kwam volgens mij niet fijn uit de opening: zijn ruimtegebrek zag er nijpend uit. Hij was het niet met me eens en leek mijn ongelijk te gaan bewijzen toen hij sterk terug kwam in de partij. Toch werd zijn ruimtegebrek hem fataal nadat wit handig gebruik maakte van de zwakte van Henks onderste rij. Henk gaf met een glimlach op, onwetend van de Speedo-dreiging….

Freek won tenslotte op onnavolgbare wijze zijn partij. Nadat hij zwart een sterk stukoffer ontlokte vreesde ik voor zijn leven. Ook hier knokte onze man zich echter goed terug in de partij en sloeg stoer remise af toen een eindspel ontstond waarin hij loper en paard had tegen toren en twee pionnen. Freek weet als geen ander een heksenketel te fabriceren zelfs met gereduceerd materiaal. Toen ik dacht dat alleen zwart nog op winst kon spelen blunderde deze materiaal en won Freek de partij.

We zijn kampioen! Na een niet zo spannende titanenstrijd met de mannen van BSG is de conclusie gerechtvaardigd dat dat volledig terecht is. We keren ook als een veel sterker team terug in de eerste klasse, maar daarover later meer….

BSG 4 Houten 1 1,5 - 6,5
1. M. Brandenburg (Melchior) G. Rill (Gerard) 0 - 1