Login Form

Puzzel van de dag

De zuivere liefde tussen man en paard

 

Ik geloof niet in toeval. We worden allen gedreven door onzichtbare krachten en niet zelden is de zuivere liefde onze belangrijkste drijfveer. Zoals jullie weten is jullie verslaggever altijd op zoek naar het onbenoembare motief dat ons alleen verbindt. Tijdens de 5-e ronde van het Open Kampioenschap Houten speelde het paard op vele borden een doorslaggevende rol. Peter Peters won een stuk na de paardvork Pe4, Jan van Delden kreeg een almachtig paard op e3, Kees Wassink won met een paardenduo op e6 en f6 een verloren pion terug, Philip Verlinde offerde op zet 4 al een paard op f7, Freek Busstra ontketende een voor hem gunstige chaos met het paardoffer Pd4-b5!  en ondergetekende won uiteindelijk een ingewikkeld eindspel dankzij de paardvork Pb4-c2. Wat nou toeval?
Overigens had mijn oproep in een vorig verslag om vooral op de speelavond zelf je partij te spelen, desastreuze gevolgen. Maar liefst 6 lege borden zag ik. Dat doe ik niet nog een keer. Blijf alsjeblieft weg! Laat je tegenstander vergeefs op je wachten! Speel je inhaalpartij het liefst na het begin van de volgende ronde! Luister vooral niet naar mij. Ik reken op een volle bak op 30 maart.
In de C-groep had Menno van Dijk een zware avond tegen Jan van Delden. Na een uurtje zwoegen had Menno 1 stuk ontwikkeld, terwijl Jan met zijn zwarte paard op weg was naar het prachtveld op e3. Sinds Karpov – Kasparov noemen we een zo’n paard een inktvis (al stond hij daar op d3). Menno ging snel ten onder. Jan staat fier op kop in de C-groep! Gaat iemand het hem nog moeilijk maken? Jeroen Bensman en Peter Peters speelden een gelijk opgaande partij. Net toen ik dacht dat Jeroen de betere stelling had kwam er een nare paardvork op het bord, die Peter niet veel later het punt opleverde.
In de B-groep Johan Onnink en Piet van Dam speelden een erg spannende partij. Wat begon als een Siciliaan, veranderde in een Engelse opening (“Joops systeem”) en mondde uit in een slachtpartij. Johan ontwikkelde een verschrikkelijke aanval, die Piet lang probeerde te keren, maar het akelig sterke Te1-a1! (zie foto) was beslissend.Dieuwe Bosch is de schaamte voorbij na zijn winst in de interne op Rik Vos. Tegen routinier Willem Lakeman offerde Dieuwe brutaalweg een loper op h6. Willem nam het geschenk niet aan en probeerde zich met de moed der wanhoop staande te houden. Dieuwe dacht het punt al binnen te hebben, maar zijn aandacht verslapte dusdanig dat hij zijn dame kwijt raakte. Willem haalde toen soepel het punt binnen.  Onverdiend vond Willem zelf. Arno vd Hoeven kwam na een goed gespeelde Italiaanse opening prachtig te staan tegen Kees Maas. Vooral de loper op a2 werd vakkundig “kalt gesteld” door de pion op c4. Maar toen Arno op het onzalige idee van c4-c3 kwam, ontwikkelde Kees zware druk tegen f7. Uiteindelijk kon Arno de stelling niet houden en won Kees fraai. Andere Arno (Knobbe) kwam ook erg goed uit de opening tegen Pieter Toxopeus. De zwarte stukken werkten niet samen en Arno kreeg een sterke aanval op de damevleugel. Toen dit een toren opleverde kon Pieter de partij niet meer redden. Ook bij David Scheers en Hans Bodlaender verscheen de Italiaanse opening op het bord. Hier ging het lang gelijk op. Ik had een lichte voorkeur aan Davids stelling, maar Hans is een handige tacticus. Uiteindelijk won Hans met een vorkje materiaal en ging David toch nog snel ten onder.
In de A-groep werd een bijna volledig programma afgewerkt. Gerrit Wolters kwam prachtig uit zijn lijfopening: de Sokolsky! Kees Wassink leek te bezwijken door de druk tegen e5, maar hij vond tegenspel tegen f3. Met paarden op e6 en f6 en later een dame op f5 kreeg Gerrit het nog aardig benauwd. Uiteindelijk was de remise een voor beiden bevredigend resultaat. Vincent Verstege moest iets uit niets weten te maken tegen de solide Slavische verdediging van Nick Hill. Totdat Nick (zeer a-typisch) een pion cadeau gaf, waarna Vincent het zonder haast uitspeelde tot winst. Een prima partij! Philip Verlinde bracht tegen Henk Struikmans een dubieus, maar op ons niveau zeer kansrijk stukoffer op f7. De eerste paar zetten gingen snel, maar toen Henk door kreeg dat het allemaal niet zo simpel te weerleggen was, stokte het tempo. Toen Philip met de pionnen d4, e4, f4 en g4 een angstaanjagend pionnenfront vormde, zag Henk zich genoodzaakt het stuk terug te geven. Maar Philip liet zijn prooi niet meer los en won op overtuigende wijze. In de top werden 2 uiterst belangrijk partijen gespeeld. De Gerards speelden tegen elkaar en de aanstormende jeugd Freek en Rik moesten strijden om aansluiting te houden met de top. Freek speelde de Kasparov-variant (met g3) tegen het Nimzo-indisch van Rik. Dat leek er aardig uit te zien voor Rik, totdat Freek het spectaculaire en sterke Pd4-b5 speelde. Riks stukken kwamen toen niet meer uit de knoop en met het schijnbaar onschuldige Lg2-f1xb5 won wit materiaal en niet veel later de partij.  Gerard Vernooij voerde tot deze ronde met 4 uit 4 de ranglijst aan, dus moest ondergetekende de partij winnen om kansen op het kampioenschap te behouden. De psychologische oorlogsvoering begon al op de eerste zet: Gerard V. opende met d2-d4! Ik besloot toen maar het Nimzo-indisch (eigenlijk de beste opening die er is) te spelen - dat zal hij wel niet verwacht hebben….. Nou is het voor een belangrijke partij switchen van openingszet altijd een riskante zaak: Gerard V speelde na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.Dc2 0-0 (ipv het normale 5.a3) het zwakke 5.f3. Dat kan gebeuren als je niet vertrouwd bent met de stelling. Na het sterke 5….c5 viel ik direct de zwakte op d4 aan en kreeg groot voordeel. Uiteindelijk wikkelde ik met een pion meer af naar een eindspel, dat op den duur niet te houden was voor mijn tegenstander.
Kortom: de strijd om het kampioenschap ligt weer geheel open. De 2 Gerards leiden de A-groep met 4 uit 5, op de voet gevolgd door Freek met 3½, gevolgd door Rik en Philip met 3 punten. Ook in de B-groep gaan we een beslissende ronde in. Reimer Weits moet zijn koppositie verdedigen tegen coming man Johan Onnink, terwijl Willem Lakeman klaar staat om van een misstap van Reimer te profiteren. In de C-groep moet de uitstekend op dreef zijnde Jac v Dam de koploper Jan van Delden zien af te stoppen. We gaan het zien op 30 maart. Komt allen!
 
Gerard Rill