Login Form

Puzzel van de dag

Business as usual
 

De 6-e ronde van ons dierbare OKH kende relatief weinig verrassingen. Vrijwel alle aanslagen op de kopposities in de verschillende groepen werden bekwaam gepareerd. Was het dus een saaie ronde?  Echt niet! Er werd weer hard gevochten op praktisch elk bord en de bloedspetters moest aan het eind van de avond weer van de muur worden gehaald.
 
Wat dacht u van het toptreffen in groep C tussen Jan van Delden en Jac van Dam?Jan leek gestroomlijnd op zijn vijfde overwinning af te stevenen. Hij bouwde op zijn eigen rustige manier een prachtige koningsaanval op, gesteund door een beest van een inktvis op d6 (zie vorige verslag). Ik vreesde voor het leven van Jac, zeker toen hij een stuk leek te verliezen. Hoe Jac het er uiteindelijk levend (ofwel met een remise) van af heeft gebracht heb ik gemist, maar Jac moet een klein wonder hebben verricht. Jans belangrijkste concurrent Rob vd Steenhoven offerde tegen Menno van Dijk een pion voor een aanval. De gaten ronds Menno’s koning werden groter en groter en toen Rob een stuk won liet hij zijn prooi niet meer los. Dat betekent dat Rob nu een half punt voorsprong heeft op Jan met nog 1 ronde te gaan. Jasper vd Rijst en Boas Rill hadden erg veel respect voor elkaar. Boas won een pion in de opening, maar toen hij een sterk stukoffer van Jasper toe liet kwam zijn koning in groot gevaar. Jasper zag het echter niet zo maar tot winst leiden en besloot voor eeuwig schaak te gaan. Peter Peters en Co Veenbrink speelden een bloedspannende partij. Co kwam wat beter uit de opening en won in het middenspel een stuk. Het gevecht leek toen pas echt los te barsten. Peter vocht voor wat hij waard was, en dat was heel wat. Co moest alle zeilen bijzetten om de winst binnen te halen maar het lukt hem wel!
 
In de B-groep had Johan Onnink de (twijfelachtige) eer om Reimer Weits af te stoppen. Na een rustige italiaanse opening drong Reimer met zijn dame op b6 de zwarte stelling binnen. Het werd wel bijzonder hinderlijk toen de dame c7 bereikte. Johan vocht voor wat hij waard was, maar ook hij moest uiteindelijk voor Reimer het hoofd buigen. Met een punt voorsprong en nog één ronde te gaan moet het wel gek lopen als Reimer er niet met de winst vandoor gaat! Naaste concurrent Willem Lakeman speelde het gevaarlijke Göring gambiet tegen Kees Maas. Kees nam de pion en verdedigde zich lang en taai. Maar toch hield Willem het initiatief en toen Kees zijn eigen kansen wat overschatte was Willem er als de kippen bij om het punt binnen te halen.
 
In de A-groep werd een vrijwel compleet programma afgewerkt. Nick Hill speelde tegen Joop Jentink een soort Londens (!) systeem, zonder c4 maar met een paard op c3. Joop had moeite met het activeren van zijn stukken en toen die paar actieve waren afgeruild, trok Nick ten aanval tegen de zwarte koning die slechts beschermd werd door een aantal pionnen. Joop werd niet mat gezet maar verloor teveel pionnen om nog een partij te zijn in het eindspel. Henk Struikmans en Jan de Jonge speelde een versnelde draak, nou ja, versneld! Ik had het gevoel dat de opening ongeveer 6 uur duurde en toen iedereen al bijna naar huis was won Henk in het late middenspel een toren en de partij.Rik speelde een model Catalaan tegen Gerrit Wolters. Ook hij kreeg een inktvis op d6 en bracht een fraai schijnoffer dat leidde tot een gewonnen eindspel. Ik moest mezelf in de titelrace houden door te winnen van Freek Busstra. Dat is niet eenvoudig, zeker niet toen ik misgreep in een op zich gunstige openingstelling. Freek leek gevaarlijk tegenspel te krijgen, als hij erin zou slagen al zijn troepen te mobiliseren. Dat laatste lukte niet op tijd en ik kon de zwarte stelling opblazen. Philip Verlinde maakte het met een pionoffer Gerard Vernooij erg lastig in de opening. Maar Gerard vond een schitterende uitweg (zie foto).Hij heeft hier net Le7-f6! gespeeld, waarna zwart de aanval afslaat en zijn gewonnen materiaal kan proberen te verzilveren. Dat lukte! De Gerards blijven hierdoor in een nek-aan-nek race voor het kampioenschap. De laatste ronde zal hier de beslissing moeten brengen. Ik zie jullie graag op de slotronde met BBQ (!) op 16 mei!
 
Gerard Rill