Login Form

Puzzel van de dag

Boas Rill (15): jonge strateeg
 
 Boas Rill (15) is één van de talenten van Schaakvereniging Houten. Hij vindt de strategie die er achter zit wel heel leuk. "Dat je echt een plan moet bedenken."

Om op zijn niveau te kunnen spelen speelt junior Boas met de senioren mee. "Iedere maandag ga ik er met plezier naar toe." Hij heeft erg veel aan de analyses van zijn schaakpartijen die hij samen met zijn vader maakt. "Ik denk ook dat mijn partijen steeds beter worden. Ik heb ook wel het gevoel dat ik beter speel dan afgelopen seizoen." Kalm blijven is heel belangrijk en moeilijk, maar Boas kan dat goed volgens zijn vader.

VOORUIT DENKEN
Het plan bedenken, onthouden en bij het doen van zetten vooruit denken over mogelijke reacties van de tegenstander vindt Boas erg leuk en een mooie uitdaging. Eén foutje en een aantal uur denken en geconcentreerd spelen is voor niks, zo legt Boas uit. Hij speelt nog niet in een wedstrijdteam, omdat er helaas niet genoeg spelers zijn om een derde wedstrijdteam te vormen. Boas zou het wel heel leuk vinden om in het wedstrijdteam te spelen. Hij zal naar verwachting binnen een jaar of anderhalf wedstrijden gaan spelen zodra er een plek vrij komt in een bestaand team van de schaakvereniging. Hij heeft één keer ingevallen in het eerste team. Hij schaakt op de verenigingsavonden en doet mee met de verenigingscompetitie en de open clubkampioenschappen. "Hij wint van spelers uit het eerste team en die spelen op hoog niveau", zo zegt zijn vader. "Verbazingwekkend, de kwaliteit van zijn spel." Vorig jaar werd Boas gedeeld derde in het open clubkampioenschap. Hij hoopt dit jaar één van de bekers te winnen en een poule omhoog te promoveren. In zijn groep staat hij nu gedeeld derde in het open clubkampioenschap, maar dit kampioenschap loopt nog.

ANALYSEREN
Boas schaakt nu zo'n negen jaar, sinds hij in groep vijf zit. Hij is gaan schaken doordat zijn vader schaakt en lid is van de schaakvereniging. "Ik vond het wel interessant. Hij bood aan les te geven op de basisschool. Het was ook niet zo, dat hij er niks van bakte. Toen vond ik het leuk."

SCHOOL
Boas is daarna voor zijn school, de montessorischool, mee gaan doen aan het schoolschaaktoernooi. Hij is bij het schoolschaken met zijn team meerdere keren eerste van de gemeente Houten geworden. "We hebben zelfs een keer meegedaan met het nationaal schoolkampioenschap." Toen hij van de basisschool af ging is hij lid geworden van de schaakvereniging. "Het is ook heel leuk dat ik met mijn vader naar schaken ga en dat we dit samen doen." Boas analyseert zijn partijen altijd samen met zijn vader. Dan lopen ze samen op een schaakbord de zetten van een partij na en bespreken de gemaakte keuzes en de goede of slechte kanten daarvan. Zijn vader vertelt dat je aan Boas niet kunt zien of hij aan het winnen of aan het verliezen is. "Dat is een sterk punt", zo zegt hij. Als Boas een fout maakt, raak hij niet in paniek en denkt hij: "jammer" en hoopt dat hij terug kan komen doordat zijn tegenstander een fout maakt. Als dat gebeurt denkt hij niet dat hij gaat winnen
 

 

 
Uit: Het Groentje, John van Amerongen