Login Form

Puzzel van de dag

De eerste wedstrijd: Barneveld2 - Houten 1 Het zag er goed uit, en toen ......
 
 

Dinsdag 24 oktober togen we vol goede moed naar Barneveld voor onze eerste competitie wedstrijd. Met afzeggingen van Gerard R en Henk waren er 2 invallers. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst: en dus speelden Dieuwe en Theo mee.
Nick zette het rustig op, in de hem bekende stijl. Druk op de koningsvleugel waar de vijandelijke dame kwam verdedigen. Maar die wist Nick mooi te vangen: 1-0 voor!
Snel daarna winst voor Gerard V. Een Morra gambiet, maar na een tijdje was het Gerard die de actieve stukken had, en met 2 torens druk uitoefende op de d-lijn. Stukwinst en 2-0.
Vincent kreeg een remise-aanbod in een rustige Catalaanse opening. Wel iets druk, maar achter in tijd. Op dat moment stond Peter achter in tijd, maar Jan stond mooi, Joop stond redelijk, Dieuwe een pion voor en Theo gelijk. Dus aangenomen. 2,5 - 0,5 voor ons.
Peter's tegenstander zette de partij rustig op; een degelijk maar wat saaie stelling. Maar hij wist een mooie combinatie in de stelling te vlechten: opmars van een zwarte pion naar c4 waarna een wit paard op a4 niet meer te verdedigen viel. Tussenstand 3,5 - 0,5 voor ons.
Maar toen ..... Joop had het loperpaar, maar in een gesloten stelling. Zijn tegenstander ontwikkelde initiatief over de open c-lijn, maar Joop wist het goed te neutraliseren, en kon een stuk winnen. Hij koos anders, en verloor.
Theo kreeg een Pirc tegen zich, en koos een rustige opzet met d4-e4, Pc3 en Pf3, en de lopers ontwikkeld achter de pionnen. Hij wist een kwaliteit en pion voor te komen, maar liet toen een pion van zijn tegenstander te ver doorlopen. Aai, 3,5 - 2,5.
Dieuwe speelde ook een Pirc, en wist bij zijn tegenstander zwaktes uit te lokken. Een zwart paard op d3 met schaak, altijd fijn. Waarna wit niet meer kon rokeren, het witte centrum sneuvelde, en dat paard op e5 een pion kon snoepen. Dan rustig uitspelen. Maar er ontstonden verwikkelen waarin wit de aanval kon zoeken en een stuk winnen. Toen er ook nog een kwaliteit af ging, was het niet meer te houden.
Stand 3,5-3,5, en alleen Jan nog bezig. Hij stond beter in stelling en tijd, dus het remiseaanbod afgewezen. Jan had zijn tegenstander in een Maroczy houdgreep genomen. Om los te komen, offerde die een paard voor 2 pionnen. In de afwikkeling zag Jan iets over het hoofd: in plaats van een paard te winnen, kon hij via een schaakje weer een toren inleveren. Jan probeerde het nog een poos omdat zijn tegenstander nog maar een minuutje bedenktijd had, maar de tijd die er per zet bij kwam bleek voldoende. Eindresultaat een 3,5 - 4,5 verlies.

Niet waar we voor kwamen, en niet wat we halverwege de avond verwachtten (dat was 6,5 - 1,5 winst). Wel leuke potten en jeugdspelers die hun vuurdoop hebben gekregen. Als we toch kampioen willen worden: vanaf nu gewoon alles winnen ........

 
Peter