Houten1 - Rode Loper 2: een vechtwedstrijd vol spanning

Maandag 20 november traden we aan voor een thuiswedstrijd tegen de Rode Loper 2. In het verleden hebben we tegen hun eerste team gespeeld, en onze tegenstander had de eerste wedstrijd nogal heftig verloren. Dus de verwachtingen waren hooggespannen!
Aan het eerste bord toonde Gerard R zijn verschil in klasse. Rustige opzet met toch actief stukkenspel. Wit teruggedrongen, een sterk zwart paard op e5 en een zwarte toren op de half open b-lijn. Toen die een pion op b2 kwam opeten was dat het begin van het einde: 1-0 voor ons. Met Peter ging het minder; hij ging in op een huisvariant van zijn tegenstander die een pion offerde voor initiatief. Dat leek OK, maar de theorie bleek te zeggen dat het erg gevaarlijk is. In tijdnood waren die problemen dan ook niet oplosbaar: 1-1.
Nick zette de partij op zijn bekende rustige manier op. Hij wist een kwaliteit te winnen en wikkelde af naar een gewonnen stelling: 2-1.
Gerard V kwam in een Franse stelling terecht met geïsoleerde pion op d4 tegen zwart centrum d5-e6. Beide kanten probeerden actief stukkenspel te krijgen, Gerard was daar net wat handiger in en won materiaal. Toreneindspelen willen nog wel eens remise worden, maar niet als je naast een pluspion ook een actieve toren hebt: 3-1 voor ons. Dat leek allemaal goed te gaan, maar de resterende borden waren niet zo duidelijk. Zeker niet met het spookbeeld van de eerste wedstrijd nog in gedachten, waar we na een 3,5 - 0,5 voorsprong toch nog met 3,4 - 4,5 verloren.......

Met het vorderen van de avond begon ook de bedenktijd af te nemen. Oftewel 4 borden waar nog van alles kon gebeuren. Stond Henk een stuk achter? Nee, in een dame gambiet had hij juist een kwaliteit gewonnen. En zie daar: plots stond er een zwart paard op f3, en kon hij zijn dame op g1 planten. Eind van de strijd voor de arme witte koning op h1, en 4-1 voor ons! Belangrijk, want de spanning op de laatste borden was om te snijden.
Vincent zat in een middenspel met Dame 2 Torens Paard tegen Dame 2 Torens Loper met wel een dubbelpion voor zijn tegenstander. Allebei actieve stukken, maar Vincent achter in tijd. Jan had een stelling met een gesloten centrum waarbij zijn tegenstander oprukte op de koningsvleugel.
Joop's stelling zag er slecht uit. Beiden Dame 2 Torens en 6 pionnen. Maar Joop had een geïsoleerde e-pion en de tegenstander had de open d-lijn onder controle met beide torens. Druk op de half open f-lijn woog daar niet tegen op. Joop's koning stond onveiliger, en hij had minder bedenktijd. Vincent ruilde alle stukken af en kwam in een pioneindspel. Tot afgrijzen van uw verslaggever die dat als verloren taxeerde.

En toen keerde ineens alles ten goede. Jan wist stukken af te ruilen en belandde in een paard eindspel met beiden 5 pionnen. Beter voor Jan, zowel omdat hij de verste vrijpion had als omdat het paard van zijn tegenstander niet zoveel velden had. Door het opjagen van dat paard ontstond zetherhaling, en Jan besloot die belangrijke remise te pakken: 4,5 - 1,5 voor ons, en de winst was binnen! Vincent's tegenstander deed een extra koningszet, en dat is fataal als je allebei met pionnen naar de overkant aan het racen bent. Nu haalden beide spelers tegelijk dame. Maar vechter Vincent als eerste, met 2 tegen 1 pionnen die bovendien verder gevorderd waren. Hij speelde het bekwaam uit: 5,5 - 1,5.
Waarna alle ogen zich op het bord van Joop richtten. Zijn tegenstander leek niet echt een plan te hebben hoe om te gaan met de stelling, en ruilde op ongunstige manier een toren, waardoor binnendringen van de vijandige torens ineens niet meer zo'n dreiging was. Met een pionafruil kwam de vijandige koning ook onveiliger te staan. En toen Joop zijn toren op e7 plantte en de zwarte dame aanviel dacht zijn tegenstander: dat kan ik ook en zette zijn toren op f2. Waarna Joop vrolijk zijn dame opzij zette met een schaakje zodat op de volgende zet de dame van de tegenstander voor een toren het doosje in kon. Die liet zich dat niet bewijzen en gaf op: 6,5 - 1,5. Ontlading van spanning en blijdschap alom.

Dat geeft moet voor de rest van het seizoen.