Login Form

Puzzel van de dag

BSG4: uit is het sprookje
 
 

Op maandag 4 december stond de uitwedstrijd tegen BSG4 op het programma. Zij stonden hoog, en wij moesten alles winnen om kampioensaspiraties te houden.....

De wedstrijd begon goed, met op alle borden wel goede of gelijkwaardige stellingen. Alleen Nick had wat tempoverlies in de opening, en Joop keek tegen een nogal saaie symmetrische stelling aan. Op de andere borden was een hoop te beleven. Vincent kwam in een soort Konings-Indische stelling en zette in op koningsaanval. Maar he, gaat die witte koning ineens lang rokeren... De scherpe verwikkelingen vielen uit in zijn nadeel.
Dieuwe kwam in een Catalaanse opening en zette zijn pionnen op d5 en c6 om de witte loper in te dammen. Met de opstoot b5 leek hij materiaal en terrein te gaan winnen. Maar zijn tegenstander zorgde voor actief stukkenspel. En na dameruil kon ineens de zwarte loper op b4 niet meer weg. Oeps, 2-0 achter.

Peter had een scherpe stelling en bestreed een Draak. Toen zijn tegenstander tijd verloor met een nutteloze zet, zou je verwachten dat afstraffing nabij was. Dat viel tegen, zeker toen zwart een kwaliteit voor een pion kon offeren. Zwart dacht met een combinatie de kwaliteit terug te kunnen halen, maar toen bewees Peter dat een open koningsstelling zomaar tot mat kon leiden. Na een torenoffer konden de stukken het doosje in: 2-1.

Gerard R kreeg van zijn tegenstander een moderne opening met de naam de Sniper voorgeschoteld (g6, Lg7, c5). Maar het was onze Gerard die met scherp ging schieten. Hij maakte er met de zet d4-d5 een Schmid Benoni van, waarin zwart vaak gedrongen komt te staan. Zwart kwam inderdaad niet los, Gerard werd door loperafruil sterk op de lichte velden, opende de f-lijn, en ging met dame, toren, paard en loper de zwarte koning belagen. Die hield niet lang stand: 2-2. Waarna het de beurt was aan Gerard V. Net als bij Vincent werd het een Konings-Indische opstelling. Maar hier had wit wel kort gerokeerd. Gerard kwam dreigend met zijn pionnen naar voren, en wist fraai door te breken: 2-3 voor! Zou het dan toch?

Nou, een blik op de overige borden bood slechte vooruitzichten. Nick liet zich in een Caro-Kann verrassen door een vroeg Pe2. Hij zette zijn loper op f5, die na Pg3 weer terug ging naar c8. Ontwikkelingsachterstand, en licht gedrongen stelling. Maar Nick is een taaie verdediger weten we. Hier helaas niet. Wit kon met zijn paard een pion slaan. Terugslaan ging niet op straffe van meer materiaalverlies. Gedrongen, ontwikkelingsachterstand en pion achter; zijn tegenstander speelde het bekwaam uit. Henk liet zich in een Caro-Kann na Pc3 verrassen door b5. Dat vervelende pionnetje joeg even later dat paard weg. Hij kwam er toch goed uit, en begon langzaam aan een koningsaanval. Daarvoor liet hij zwart een pionnetje op a2 pakken. De aanval kwam niet voldoende uit de voeten, en toen was dat pionnetje net te veel. En dus 4-3 achter.

Zoals gezegd had Joop vanuit het Engels een saaie symmetrische stelling. Een centrumblok d3-e4 tegenover d6-e5, en een b4 opstoot die beantwoord werd met b5. Lastig om dan wat te bereiken. Zijn tegenstander kwam telkens wat lekkerder te staan, en wist een pion te winnen. Maar daar kwam Joop's vechtersgeest om de hoek; na afruil resteerde een paardeindspel met 2 tegen 1 pionnen dat hij mooi remise wist te houden. Zo werd het 4,5 - 3,5.

Leuke potten, dat zonder meer. Maar helaas toch verlies. Dan maar inzetten op de beker :-)
Binnenkort de eerste ronde tegen Woerden.

 
Peter