Login Form

Puzzel van de dag

Houten 1 - Laren1: snel vergeten
 
 

Op maandag 8 januari traden we thuis aan tegen Laren. Een van de minder sterke teams in de poule, dus winst lag voor de hand. Helaas kwamen we niet verder dan een gelijk spel.

Daar was ik zelf mede schuldig aan: veel te veel tijd verbruikt in de opening, lange tijd licht betere stelling, maar dan niet meer voldoende tijd om daar van te profiteren. Tot de tijd op was. Daardoor niet zo veel gezien van de andere borden, hierbij toch beknopte beschrijving.

Gerard R ving de London opening op met rustig stukkenspel. Gewoon je stukken ontwikkelen, ruimte pakken, en op d3 binnenkomen. Klasse; verdiend punt.

Nick had een soortgelijke opening maar dan met wit. Ook hier actief spel en ruimte pakken door zwart, waardoor Nick steeds verder in de verdrukking kwam met verlies als resultaat.

Gerard V kwam in een Siciliaan terecht. Wit paard met tempowinst/dame-aanval naar d5, steeds meer druk opbouwen, daar is Gerard goed in. Zwart hield het niet droog, leverde eerst de kwaliteit in, en gaf op in een eindspel met een toren minder; punt voor Gerard.

Henk kwam in een soort Loper opening / Weens terecht. Lange tijd gelijk. Remise.

Vincent scoorde een mooie overwinning en was als eerste klaar (ja, de avond begon goed). Siciliaan, wit kort gerokeerd en pionnen e4-f4 en dame op g3, zwart ook kort met dame op e7 en loper op e6. Toen kon Vincent f4-f5 spelen met aanval op de loper. En als die zou wijken zou f5-f6 volgen met aanval op de zwarte dame of mat op g7. Stukwinst en daarna kwestie van tijd. Jan kwam in een Siciliaan met c3. Hij kwam gedrongen te staan en moest gaan keepen. Altijd lastig. Deed zijn tegenstander goed en die kon na een tijdje het punt incasseren.

Joop had een voor hem bekende opening, maar kon niet veel bereiken. Remise.

Al met al een rechtvaardige uitslag voor het vertoonde spel. Maar gezien het best behoorlijke ratingverschil horen we beter te kunnen. Laten we er met dat in gedachten dan verder een goed schaakjaar van gaan maken!

 
Peter