Login Form

Puzzel van de dag

Vrijdag 9 feb uit tegen Moira Domtoren 2. Drie invallers; zou moeten kunnen......
 
 

Gerrit was als eerste klaar, hij kwam in een normale stelling een stuk achter. Hij had wel meer pionnen maar kon het niet houden; 1-0 achter.  Daarna bleef het een tijd stil qua uitslagen.

Rondje langs de borden: Gerard's tegenstander offerde voor aanval, spannende pot maar vertrouwen in Gerard's koelbloedigheid, Nick een gedrongen stelling om te verdedigen, Peter goede stelling maar veel tijdverbruik, Henk in Spaanse stelling op pionnenroof op de damevleugel, Joop goed uit de opening met een tegenstander in de verdediging met een dubbelpion, Theo heksenketelstelling met aanvallende tegenstander maar stuk gewonnen en dameruil leek er aan te komen, en Dieuwe rustig opbouwend zijn tegenstander aan het vastdrukken. Kortom: dan kon best een goede uitslag worden.

Gerard toonde inderdaad zijn koelbloedigheid. In een Philidor tegengambiet met f5 ging zijn tegenstander op avontuur. Gerard haalde met zijn witte dame de toren op a8 op. En hoewel die dus niet kon meeverdedigen deed de rest van zijn stukken dat afdoende: 1-1 gelijk. Wederom een tijdje geen uitslagen, maar Joop bouwde verder uit, Dieuwe voerde de druk op, bij Theo waren de dames geruild, en Henk was inderdaad pionnen gaan snoepen. Nick bleef stug verdedigen, en zelf stond ik steeds beter met alleen minder tijd).

Toen was Joop klaar. Hij had ruimte opgebouwd op de damevleugel en zijn tegenstander behoorlijk klem gezet. Zijn tegenstander bracht een wanhoopsoffer, maar Joop nam het niet aan; 2-1 achter.
Peter won een pion, maar kon die niet houden vanwege mat achter de paaltjes. Toreneindspel met weinig tijd. Tja, 3-1 achter.
Henk's tegenstander ging druk opbouwen met 2 torens op de open a-lijn die vervolgens binnenkwamen op de 7e rij. Met een witte dame op g3 die g7 onder vuur had. Toen Txg7; 4-1 achter.

Dieuwe had goed geluisterd naar eerder advies: als je goed staat rustig uitspelen en niet forceren. De druk werd verder opgebouwd en de zwarte pion op d6 had te lijden. Toen zwart zijn e-pion opschoof naar e5 kwam er een gat op f5, waar even later een wit paard belandde. Zo ging Dieuwe van goed naar beter naar winst; knap gedaan en 4-2.

Theo had het lastiger. Hij speelde te ingewikkeld in plaats van gewoon stukken af te ruilen. Zijn tegenstander wist een grote verzwakking van Theo's pionnenstelling uit te lokken en zelf op de andere vleugel een vrije h-pion te maken. Theo's koning was daar te ver van weg, en er zat niets anders op dan met het paard die pion tegen te houden; remise.

Tenslotte Nick. De stugge verdediging hield stand. Ondanks dat zijn tegenstander ruimte overwicht had in het centrum slaagde Nick er in op de damevleugel een tegenactie op te zetten, en in een loper eindspel een pion te winnen. Zo kon hij alsnog een punt binnen hengelen en werd de eindstand 4,5 - 3,5 verlies.

 
Peter