Login Form

Puzzel van de dag

Remise? Hahaha!
 
 

Op dinsdag 13 februari traden we voor de beker aan tegen de top de Giessen en Linge. Deze top bestaat al sinds jaar en dag uit 4 heren op leeftijd. Elke keer denk ik dat het wel een walk-over zal worden en elke keer blijken het nog steeds taaie rakkers te zijn.

Joop kreeg een damegambiet tegen zich met Lf4 en een snel c4-c5. Je loopt dan met zwart een groot risico op verwurging. Het is vooral zaak zsm tegenspel te creëren met e6-e5. Dat ging net te langzaam en Joop moest een pion geven om te overleven. Zijn tegenstander liet toen de teugels wat vieren en Joop kwam terug in de partij. Hij kwam zelfs zeer goed te staan, maar gaf het helaas weer weg en verloor het eindspel.

Ik speelde geen goede partij. Ik bracht een speculatief pionoffer zonder een concreet plan. Toen ik merkte dat het allemaal niet lekker werkte maakte ik het maar zeer ingewikkeld. Mijn tegenstander bood remise aan: hahaha! Een afgewezen remise aanbod doet vaak wonderen: mijn tegenstander greep al snel mis en ik won een stuk. Maar ook dat was niet aan mij besteed. Ik koos de onhandigste afwikkeling en hield een niet te winnen eindspel over. Toen hij weer remise aan bood kreeg ik nog even hoop, maar de marges waren inmiddels te klein.

Nick speelde na een rustige opening opeens een super agressieve zet (g7-g5) waarna zijn tegenstander het helemaal in zijn bol kreeg en er een stuk tegenaan gooide. Nick gaf het stuk direct terug (leek mij overigens niet perse nodig) en hield het witte initiatief in bedwang. Na een zeer precieze verdediging kon hij afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Een typische partij die alleen Nick kan spelen.

Toen bleef Gerard (Vernooij) nog over. Hij had nagelaten om een riskante opening van zwart af te straffen en zat in een erg moeilijk middenspel waarin hij een kwaliteit voor stond maar zwart het loperpaar en pion had. De tijdnoodfase was chaotisch en kon alle kanten op. Gerard bleef het koelst, sloeg een remiseaanbod lachend (!) af en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Een knap punt!

Had ik al gezegd dat de Giessen en Linge extreem schone toiletten en een leuke koffiejuffrouw heeft? In combinatie met een slecht getimed remiseaanbod is dat alles wat je als schaker nodig hebt. We komen er graag nog eens terug!

 
Gerard Rill