Houten haalt uit!

Maandagavond 5 maart, de wedstrijd tegen ZZC (Zaltbommel Zuilichem Combinatie). Een van de twee koplopers, tot nu toe alle wedstrijden gewonnen. Onze resultaten waren tot nu toe wat minder, dus was het tijd om ..... :-) Omdat Nick op vakantie was traden we aan met Dieuwe als invaller. En man, wat een spannende potten werden er gespeeld!

Gerard R's tegenstander sloeg al snel met een loper in op f7, Peter rustig druk met loperpaar, Gerard V paard-tegen-loperruil maar open lijn tegen, Henk ruimte opbouw voor koningsaanval, Vincent Konings-Indisch achtige pionnenstorm, Joop evenwichtig, Jan druk en overwicht, Dieuwe in een openingsval getuind en pion achter. Wat ging dat worden?

Zelf had ik beloofd niet meer in tijdnood te komen. Ik had eigenlijk tegengesteld willen rokeren voor aanval; toen dat niet verantwoord was dan maar loperpaar inpikken en overwicht uitbouwen. Dat lukte; mijn tegenstander kwam wat gedrongen te staan en wilde losbreken, maar dat kostte een kwaliteit met behoud van goede stelling voor mij. Hij koos daarom voor een andere afwikkeling met een stuk minder maar tegenspel met een zwarte vrijpion op c3. Maar met dat stuk meer kwam ik bij zijn koning op bezoek. Om dat goed te doen had ik toch weer veel tijd geïnvesteerd. Een afwikkeling die direct uit was. Zou ik dan als eerste klaar zijn? Mijn tegenstander had het ook door, maar hij wilde niet als eerste verliezen, en begon de partijen op de borden naast ons te bekijken. Met nog 54 seconden op de klok kun je dan geen rondje gaan lopen. Dus bleef ik ruim 20 minuten zitten.....

Toen waren de eerste uitslagen daar; Dieuwe en Henk ongeveer tegelijkertijd. Dieuwe was in een bekende val in het Siciliaans gelopen waarbij de zwarte dame naar b6 gaat met aanval op Pd4 en pion b2, met een ongedekte loper op e3: pionverlies. Maar wel een dubbele e-pion voor zwart en achterstand in ontwikkeling. Dieuwe bleef terugvechten met actief spel, en wist met loper en paard en een witte pion op e5 zwart goed in de tang te houden: waardevolle remise! Henk had in een Philidor (hé, had hij hij in het gekeuvel voorafgaand aan de wedstrijd niet over Philidor Leeuwarden gehad?!) en een breed centrum met d4-e4-f4. Ruimte pakken, druk opbouwen en aanval. Uit mijn ooghoek zag ik een wit paard met schaak op f6 verschijnen. Mooi gedaan en verdiende winst; 1,5 - 0,5 voor.

Toen was het de beurt aan Gerard R. Zoals gezegd kwam er al snel een witte loper op bezoek op f7; vervolgens kwam een dame-schaak een zwarte toren ophalen, maar vloog er ook weer een wit paard af. Beide zijden ontwikkelden en uiteindelijk kwam er een Dame + Toren stelling met voor Gerard een pion meer, maar wel een open-en-bloot koning, terwijl de andere koning met mat achter de paaltjes rekening moest houden. Beide spelers dachten er over om remise aan te bieden, maar deden dat niet. Toen dacht Gerard zijn tegenstander in de val te hebben om mat achter de paaltjes af te dwingen, maar wit kwam met schaakzetten. Na 1. ... Kh6-g5 2. Dh8-e5+ ontstond onderstaand diagram.

En Gerard gaf op wegens 2. ... Dxe5 3. Txg1+ K willekeurig, en 4. dxe5, of 2. ...Kh6 3. Dh2+ en de toren valt. Heksenketel, en altijd link zo'n open koningsstelling. Om er dan 's nachts thuis door je engine op gewezen te worden dat 2. ...Kg4 gewoon wint voor zwart :-( Enige voordeel was dat na de beslissing op Gerard's bord, Peter's tegenstander direct opgaf. Tussenstand: 2,5 - 1,5 voor ons.

Gerard V ging in een d4 Pf6 opening de witte loper op g5 wegjagen met h6-g5-Ph5 en afruil op g3. Maar na een hxg3 van wit met toren op de half open h-lijn bleef die pion op h6 wel erg zwak. Wit buitte het goed uit en zette dat klem met een pion op g4 en paard op f5. Na afruil en geven van de kwaliteit ontstond er een Toren-Toren tegen Toren-Loper eindspel. Met een witte toren op de 7e rij en een zwarte koning op de 8e rij, en dan de andere witte toren erbij. Aai. Maar Gerard is een taaie. Hij was ondertussen begonnen aan een opmars van zijn damevleugel pionnen. Die kwamen naar a3-b4-c4, ondersteund door een zwarte loper op c3 en slechts tegengehouden door een witte pion op a2 en de witte koning op c2. Toen kon Gerard met zijn toren binnen vallen via de e-lijn. En was de remise door eeuwig schaak met Te2-Te1 een feit. Mooi gevochten en verdiende remise. Tussenstand 3 - 2
.

Volgorde en verloop op de andere borden heb ik niet zo goed kunnen volgen. Vincent kwam via een e4-opening in een soort Konings-Indische opstelling terecht. Wit had een gedekte vrijpion op d5, Vincent zette een zwart paard op d6 en begon met zijn pionnen op de koningsvleugel op te stomen. Altijd leuk, en dan dromen van prachtig doorslaande aanval met wat mooie stukoffers. Helaas kon Vincent geen manier vinden om erdoor te breken, en ging het punt naar zijn tegenstander: 3 - 3.

Joop had een evenwichtige Catalaans achtige stelling. Zijn tegenstander kwam iets beter uit de opening en had iets meer ruimte. Maar in plaats van die ruimte uit te buiten, zocht hij actief stukkenspel en offerde een loper tegen 2 pionnen en koningsaanval. Die aanval brak snel af, waarna Joop zijn extra stuk aan het werk kon zetten. Hoofd koel gehouden, punt binnen en 4 - 3.

Tenslotte Jan. Kwam beter uit de opening en wist de witte koning gevangen te houden in het centrum. Kort rokeren ging niet door een zwarte loper op c4, en lang was eng door een gefianchetteerde loper op g7 en een zwarte dame op b6. Dat uitbouwen leek een kwestie van tijd. Maar even later was de loper op c4 helaas afgeruild. Jan wist zijn ruimte voordeel toch uit te bouwen, en sleepte een verdiend punt binnen. Eindstand 5 -3 winst voor ons!

Samenvattend een spannende wedstrijd waarin het lang duurde voordat de beslissingen vielen. Maar met uitbouwen van borden waar we goed stonden, en terugvechten en belangrijke halfjes binnenhalen waar we slechter stonden hebben we een mooie winst binnengehaald!