Login Form

Puzzel van de dag

Thuis tegen Hoogland2, houden zij de eer hoog.....?
 
 

Op 19 maart traden we aan tegen Hoogland2. Zij stonden gedeeld onderaan, en wij hadden de vorige wedstrijd de koploper een kopje kleiner gemaakt. Dat bood perspectief! Dus vol goede moed begonnen 7 man aan hun partij.

Zelf stond ik klem in de file en kwam fors laat. Niet handig met het oog op mijn belofte aan het team om niet meer in tijdnood te komen.... Speeltijd speelde sowieso een grote rol. Niet zozeer dat er in tijdnood veel rare dingen gebeurden, maar wel dat veel partijen lang duurden, en er met voor beide spelers nog zo'n 20-30 minuten op de klok nog van alles kon gebeuren.

Enfin, als laatste begonnen was ik ook als laatste klaar. Maar voor het zover was gebeurde er natuurlijk van alles :-) De Bird opening (1. f4) kwam deze avond twee keer op het bord. Gerard R wist er wel raad mee. Hij maakte er een From's gambiet van (1. ...e5 2. fxe5 d6 3. exd6 Lxd6). Dat initiatief liet hij niet meer los en hij richtte al zijn stukken op de witte koningsstelling. Die durfde toen niet meer te rokeren en bleef in het midden, maar ook over de e-lijn had zwart druk. Wit probeerde de slagkracht van Ld6 in te dammen door g3 en Lg2 te spelen. Om uiteindelijk aan ... Txh2 Txh2 Lxg3 te bezwijken. Fraaie aanvalspartij waarin ontwikkelingsvoorsprong en constant druk opvoeren een verdiend punt binnen bracht. En daarmee 1-0 voor.

Een rondje langs de borden: Nick stond een pion voor, Peter ingewikkeld en achter in tijd, Gerard V veelbelovend een pion geofferd voor stukkenspel, Henk wat gedrongen, Vincent schitterend uit de opening, Joop gelijkwaardig en Jan in een prettige stelling in een van zijn voorkeursopeningen. Dat zag er goed uit!

Een tijdje later keek ik Vincent aan, en hij gaf hoofdschuddend het duim-naar-beneden gebaar. Eerst dacht ik dat hij bedoelde dat de staartborden minder gingen, maar het bleek over zijn eigen partij te gaan. Zijn tegenstander speelde wat passieve zetten in de opening, en Vincent had een prachtige stelling met een enorme ontwikkelingsvoorsprong. Al gerokeerd, paarden en lopers op juiste velden, toren op de open e-lijn. En zwart nog niet gerokeerd, paarden op g6 en e6, loper e7 en c8, dame d7. Wat krom dus. En toen kwam daar Pe6-f4. Niks aan de hand dacht Vincent die zijn andere toren op de half open c-lijn zette. Pf4xg2. Boem! Na Kxg2 was daar Dh3+, en Pg6-h4. En de stukken konden in het doosje. Sta je heerlijk, dan zo'n donderslag bij heldere hemel. Chapeau voor zijn tegenstander. En de stand weer gelijk 1-1.

En toen gebeurde er een hele tijd niets. Nick kon zijn pion voor nog niet gemakkelijk omzetten in winst. Peter achter in tijd. Gerard V nog weinig vordering, Henk steeds moeilijker, Joop gooide er een pion tegen aan voor open loperlijnen, Jan ging steeds langer denken. Welke kant zou dat op gaan?

Joop speelde tegen een talentvolle jeugdspeler. Rustige opzet in een Franse stelling met Siciliaanse trekken. Het leek mij redelijk gelijkwaardig, maar noopte Joop tot zuidelijk temperament. Hij wilde zijn lopers activeren en gooide daarvoor zijn centrumpion naar voren. Die werd er inderdaad afgehakt, maar de gehoopte compensatie viel tegen. Verlies.

Jan had een mooie drukstelling opgebouwd met een half open f-lijn op weg naar de zwarte koning. Maar wel eentje met allerlei venijnige combinaties, en voor hem een zwakke pion op d3. Zwart rukte zich los en begon daar met La6 op te drukken. In de afwikkeling met wederzijds belaagde stukken en dreigende kwaliteitswinst koos Jan de verkeerde voortzetting; de aangevallen zwarte loper ontkwam met schaak naar h2, waarna er een paard op g3 binnenkwam en met Pxf1 de kwaliteit binnenhaalde en de druk de f-lijn verminderde. Einde; en jammer.

Nick had ondertussen voortgang gemaakt. Na goede ontwikkeling vanuit de opening had hij een pion verorberd. Zwart ging met de dame op pad om wat tegenspel te krijgen. Nick verjoeg die weer, maar zette zijn stukken daarbij wat kreupel neer, zodat het tijd kostte om dat weer recht te trekken. Dat lukte, en de druk op de zwarte stelling nam toe. En de bedenktijd nam af. In die stijgende spanningsboog vond zwart een inventieve verdedigingszet: Pf6-h6! Waarop Nick verbouwereerd naar de stelling keek om vervolgens droog op te merken: I think you've just made an illegal move! Maar ja, wat doe je dan, wat zijn dan ook weer de regels? Gelukkig was daar een ervaren Hooglander die meteen de juiste controlevragen stelde en de procedure aangaf. Illegale zet terug, nieuwe zet doen, en Nick 2 minuten erbij. Waarmee de genadeslag eigenlijk al toegebracht was, en Nick een verdiend punt binnenhaalde.

Een paar borden verderop zat Henk te zwoegen. Zelf keek hij daar anders tegen aan (optimisme = altijd goed!). Wat hij waarschijnlijk niet wist, is dat onze tegenstander een beetje tactische opstelling had gedaan, en hij tegen hun kopman speelde. Wit rokeerde lang en kreeg met pionnenopmars ruimteoverwicht op de koningsvleugel. Henk had kort gerokeerd. En de stelling kreeg wat Siciliaanse kenmerken, alleen met een open e-lijn in plaats van een hal open c-lijn waarover zwart in het Siciliaans lekker kan aanvallen. In plaats daarvan een pionnencentrum met een witte pion op d5, en zwarte pionnen op c5 en d6. Wat weer op een Benoni leek, maar dan zonder de krachtige loper op g7. Wit kreeg de e-lijn in zijn bezit en kwam met een loper binnen op d7 zodat er geen zwarte toren meer op e8 kon komen. Henk zijn paard van b8 naar a6 had gedirigeerd, en had de opmars c5-c4 gedaan. Toch wat druk tegen de witte koning, en een mooi veld op c5 voor het paard. Hoe het toen precies ging weet ik niet, maar Henk wist dat paard in stelling te brengen en zowaar die witte loper ineens te verschalken. Mooi gedaan!

Dat paarden lastige beesten zijn en paardvorken gemene ondingen zijn ondervond ook Gerard V. In de opening pakte hij iets ruimte voordeel en wist hij bij zwart de verzwakking h6 en g5 uit te lokken. Daar gooide hij met h2-h4 een pion tegenaan. Lange rokade, andere toren op de half open h-lijn. Activeren al die stukken en ten strijde! Maar zwart verdedigde taai. In de tijdnoodfase ging er ineens een stuk van Gerard af, en was het gebeurd.

Daarmee stonde we 3-4 achter en was alleen ik nog bezig. Gestart met een forse tijdachterstand kreeg ik een huisvariant van mijn tegenstander voorgeschoteld (de andere 1. f4 deze avond). Het werd een soort Stonewall met omgekeerde kleuren waarin wit een gevaarlijke koningsaanval kon gaan ontwikkelen. Dat moest ik met de nodige aandacht afremmen voordat ik tegenspel op de damevleugel kon ontwikkelen. Dat lukte, geholpen door mijn tegenstander die een paar keer met zijn paard heen en weer ging, zodat ik tijd had om een zwart paard op e4 te zetten, en vervolgens het centrum te plomberen (d4-f4 tegenover d5-e6-f5-Pe4). Toen mijn torens loskwamen op de b- en c-lijn had ik een stelling die ook met weinig tijd lekker speelt, zodat mijn tegenstander zijn hele tijdvoorsprong weer in moest leveren, en een stuk. Het resulterende Dame-Paard-pion tegen Dame-pion eindspel had nog veel zetten kunnen duren, maar constant verdedigend raak je murw. Toen de schaakjes op waren, blokkeerde wit de zwarte pion. Om vervolgens door Dame+Paard te worden matgezet. Opluchting alom en toch nog 4-4.

Het was een lange avond. En Hoogland heeft hun eer zeker hooggehouden.

 
Peter