Login Form

Puzzel van de dag

Cupfighters!!
 
 

Maandag 9 april: kwartfinale van de beker. Omdat terugpromoveren naar de Promotieklasse nog niet wil lukken, gaan we nu voor de beker.

Gerard V was plots verhinderd, maar gelukkig meldde Vincent zich direct als vervanger. Vanavond tegen Moira Domtoren die wel in de Promotieklasse spelen; gevecht op het heetst van de strijd dus. Omdat onze gewone zaal bezet was, speelden we in het restaurant. Hier en daar wat donker, dus waren we niet te beroerd om de lampen wat te draaien voor beter zicht. En vervolgens de prangende vraag: gaan we op de stoelen of op de bank zitten? Onze tegenstander koos voor de bank, maar in voetbaltermen is dat niet zo verstandig......

Gerard R speelde volgens het boekje. Toen wit de gelegenheid gaf kwam daar de ...d5 uitbraak. Geen passieve verdediging, maar het middenveld opstormen en het centrum in beslag nemen. Dat leek goed, totdat wit zijn loper op b6 plantte om de samenwerking tussen de zwarte linies te verstoren. Hmm, hoe verder? Nick had deze keer een tegenstander die gewoon zijn eigen spelletje speelde. Hollands, loper naar g7, en dan proberen je centrum naar voren te duwen. Nick werd teruggedrongen op eigen helft. Mijn tegenstander koos voor een breed centrum met pionnen op d5-e4-f4. Dus moest ik het hebben van tegenaanval via de flanken. Maar toen wit zijn stukken wat kwetsbaar neerzette, was het tijd om eerst eventjes flink na te denken over de finesses en het juiste plan. Vincent koos tegen een zwarte opstelling met d6-e5 voor e4-f5. Wit lang gerokeerd en zwart kort. Maar de gehoopte aanval kwam niet op gang, en kon hij ...d5 wel tegenhouden?

Zoals gezegd werd er hard gevochten en duurde het een hele tijd voordat er meer duidelijkheid over de uitslag kwam. Gerard besloot gezien zijn lamgelegde damevleugel een pion te offeren voor initiatief. Wit moest die teruggeven om overeind te blijven en had kunnen kiezen voor een gelijkstaand eindspel. Wit wilde meer, en dat was niet goed waardoor Gerard de partij alsnog naar zich toe kon trekken: 1-0 voor. Ik had na flink tijd investeren de juiste weg gevonden. Na ...Pg4 en ...Ld4+ volgde wat paardensprongen op de damevleugel, om vervolgens alsnog het winnende ...Pxh2 te doen (je gaat het pas zien als je het door hebt!). Het paard kon niet genomen worden wegens Dh4 mat; en omdat de dame-uitval sowieso verhinderd moest worden kon wit ook nog eens een kwaliteit inleveren. Alleen weinig bedenktijd. Over naar Vincent. In plaats van een witte aanval met oprukkende g-pion, kwam er een zwarte dame op a2 buurten. Soort hoekschop zeg maar. Om vervolgens met oprukkend middenveld een toren via de d-lijn mee te laten doen. Scherp over-en-weer, maar netjes uitgetikt: 1-1 gelijk. Ik wist ondertussen af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel, en bij T+2p tegen T werd het tijd om op te geven: 2-1. Voor de hoopvolle lezer: Nick had in zijn gedrongen stelling een kwaliteit in moeten leveren en werd in blessuretijd kansloos van de mat gespeeld: 2-2

Tijd voor het reglementenboekje: 5 min. snelschaken tegen dezelfde tegenstander, maar met omgedraaide kleuren. En als het dan weer 2-2 wordt, dan vervalt het laatste bord van de reguliere partijen. Dat was in ons voordeel omdat wij op bord 4 verloren hadden. Zenuwen stegen, wat ging dat worden..... Nou, om te beginnen nam Nick maar eens goed wraak. Zijn zwarte dame kwam binnen de op 2e rij om dood en verderf te zaaien: 1-0. Gerard kwam in gelijke stelling tot remise, en had alle vertrouwen in de staartborden: 1,5 - 0,5. Vincent offerde een stuk voor 2 pionnen, maar dat was niet genoeg: 1,5 - 1,5. Hoezo spannend? Want zelf speelde ik niet lekker: ik liet zwart tot een prachtige Konings-Indische pionnenketen komen met druk op de koningsvleugel. Dus aan de andere kant maar met mijn pionnen naar voren voor tegenspel. En warempel, weer was de cavalerie succesvol: mijn paard hakte in op zwarts pionnenketen om daarna een toren te verorberen. Snel dame halen. Dat ik een paar zetten lang mat in 1 over het hoofd zag, mag de pret niet drukken. Na eerst wat materiaal veroveren kwam dat mat alsnog. En hadden we met 2,5 - 1,5 gewonnen!

Door naar de halve finale! En conclusie van de avond: wij waren beter in penalties schieten :-)

 
Peter