Login Form

Puzzel van de dag

Externe op een warme lenteavond
 
 

Op een zonnige vrijdagavond in april traden we aan tegen Vegtlust in Maarsen. Moeilijke beslissing: pakken we een terrasje of gaan we toch schaken.... Gewoon een robbertje "vegten" op het bord dus.

Met de steeds ervarener youngsters Dieuwe en Theo als goede aanvulling voor het team. Nick kreeg veel ruimte van zijn tegenstander, die later aangaf graag een 3-rijensysteem te spelen. Daar ging onze man gretig op in, met een zwarte pion die oprukte naar e4 en een paar dartele paarden, terwijl wit met een toren op e2 en dame op e1 nogal klem stond. Toen wit uiteindelijk met zijn dame los wist te komen, bleek die pardoes door Nick's lichte stukken gevangen te worden: 1-0 voor ons.

Dieuwe was wat kreupel uit de opening gekomen met een dubbelpion en een passieve loper. Net toen zijn tegenstander dacht te kunnen profiteren met een Dame-Loper matbatterij vanachter een pionnencentrum sloeg Dieuwe toe met een taktische wending: Pxd5 hakte een centrumpion van het bord en zijn tegenstander miste doorslaan op f6 met schaak: 2-0. Dat ging lekker.

Tijd voor een rondje langs de borden. Gerard R had wat ruimteoverwicht maar wel een paard aan de rand. Zelf had ik weer (te) veel tijd in de opening gebruikt. Gerard V stond onder druk van een agressief spelende tegenstander. Vincent had wat ruimte overwicht. Joop stond positioneel lastiger. En Theo stond onder druk.

Gerard R kwam niet verder dan remise. Het omspelen van het paard vanaf a4 richting centrum kostte tijd en resulteerde in een gelijkwaardige stelling. Gerard V dacht los te komen maar zag net op tijd gemeen doorslaan van een paard met schaak, en had toen geen andere keus dan 2 stukken voor een toren geven. Hij had nog even druk, maar zijn tegenstander neutraliseerde bekwaam en activeerde zijn stukken. Zelf ging ik ten onder in tijdnood, mistte de winnende voortzetting en werd opgerold. Dat was 2,5 - 2,5. Weg voorsprong. Theo stond zoals gezegd onder druk. Wit had vrijer stukkenspel in een stelling met Spaanse structuren (wit paard naar f5). Wit offerde voor aanval, die uiteindelijk doorsloeg. Gelukkig wist Vincent zijn ruimtevoordeel uit te bouwen naar koningsaanval en de stand weer recht te trekken. Netjes gedaan. En tussenstand 3,5 - 3,5.

Toen was daar nog de held van de avond: Joop. Hij had wit een dubbele c-pion bezorgd, maar kreeg het niet voor elkaar daar fatsoenlijk op te gaan drukken. Wit bouwde overwicht op en Joop kreeg het steeds moeilijker, plus tijdnood. Dan staat er een hele groep teamgenoten om je bord die hun hart vasthouden als ze zien dat de tegenstander met een paardvork een toren op kan halen, en even later hun wenkbrauwen ophalen als ze zien dat Joop een pion naar de overkant heeft laten lopen. Daar zit onze man met K + D tegen K + P + 2 pionnen. Om dat vervolgens in winst om te zetten.
Spannende potten, veel te zien. En met een mooie kleine overwinning weer huiswaarts keren.

 
Peter