Login Form

Puzzel van de dag

Tweede gelijkspel tweede viertal
 
 

Voor de tweede keer dit seizoen heeft het 2e viertal een gelijkspel geboekt, dit keer tegen VOG 1 uit Westbroek.
Bij een 2 – 1 achterstand leek in de laatste partij remise onvermijdelijk, maar met een even zwaarbevochten als heroïsche overwinning redde Johan Onnink het punt voor ons Houtenaren.

We waren die avond snel op achterstand gekomen. Jan offerde met wit in de Caro-Kan al vroeg een pion. Het leidde tot scherp spel met wederzijdse kansen, maar toen de kruitdampen opgetrokken waren, waren er meer witte dan zwarte stukken verdwenen, 0-1.
Even later werd het eerste halve punt gescoord door Kees in een gelijkwaardige stelling, waarin op winst spelen te risicovol werd bevonden, 0.5 – 1.5.
Had Peer daarna wat meer lef getoond door wel langer op winst te spelen, dan had hij het team wellicht een gemakkelijker avond bezorgd. Nu moet gezegd dat zijn tegenstander er alles aan deed om er geen avontuur van te maken. Na 12 zetten was hij erin geslaagd zijn dame en drie lichte stukken te ruilen en bood hij meermalen remise aan. Maar na het aanvaarde 3e remiseaanbod bleek in de analyse dat Peer wel degelijk winstkansen had gehad, een zuur en bijna duur halfje dus, 1 -2.

Maar het zuur werd gelukkig zoet door een geweldige krachtinspanning van Johan. In een gelijkwaardige, dichtgeschoven stelling, bleef hij druk uitoefenen. Toen zijn tegenstander in lichte tijdnood toeliet dat de zwarte toren de stelling binnen kon dringen, kwam Johan duidelijk in het voordeel. Toch had het nog fout kunnen aflopen, want in zijn jacht op vijandelijke pionnen had zijn toren ingesloten kunnen worden. Maar het werd niet gezien, en toen met behulp van zijn bevrijde toren een pion tot dame promoveerde, was de partijwinst binnen, 2-2. Een knappe prestatie, onder druk van het ‘moeten’ met een kring kijkende schakers om je heen, je moet het maar kunnen. En Johan kon het!

De eerstvolgende wedstrijd is op maandag 4 maart tegen DBC 1.

 
Peer van Putten