Login Form

Puzzel van de dag

Die akelige klok toch.....
 
 

Bij de meeste schaakpartijen is de stand op het bord doorslaggevend, soms spreekt ook de klok een woordje mee. En vanavond (7-10-19) bij ons weerzien in de Hoofdklasse is zo'n avond.
Amersfoort kwam op bezoek, en hoewel ze gemiddeld 100 ratingpunten meer hadden dan wij, dacht ik dat ze niet op hun sterkst waren.

De wedstrijd begon met een ziekmelding van Dieuwe. Gelukkig kon Theo invallen. Hij gaf op bord 8 goed partij aan iemand die zo'n 200 ratingpunten meer had. Een ruilvariant, stevig blijven staan in het centrum, afwikkeling naar een gelijkstaand eindspel waarin zijn tegenstander remise aan bood. Netjes gedaan en goed gespeeld! Daarna bleef het een tijd lang stil qua uitslagen, al gebeurde er van alles op de borden. Zelf had ik een complexe stelling, drukken met een opgerukte witte pion op d7 maar mijn tegenstander had een gevaarlijk loperpaar en oprukkende pionnen richting mijn koning. Knap uitgespeeld, krachtzet wit paard naar d6, en toen even de klok niet gezien. Balend door mijn vlag in volledig gewoon stelling; 0,5 - 1,5 achter. Timemanagement staat weer bovenaan de agenda :-(

Johan kwam gedrukt te staan. Zijn tegenstander voerde de druk knap op en kwam met een wit paard op c7 binnenvallen. Altijd vervelend met torens op a8 en e8. Maar Johan had goed gezien dat hij de kwaliteit terug kon winnen. De resterende stelling bleef met weinig bedenktijd lastig en wist hij niet te houden; 0,5 - 2,5 achter. De overige borden? Sommige goed andere minder, al met al geen goed vooruitzicht. Maar soms zit het mee. Nick kreeg in een langzame stelling een tegenstander die langzaamaan opbouwde. Daar was ineens de aanval met een batterij Lb1-Dd3, en vervolgens oprukkende pionnen op de koningsvleugel. Nick stond gedrongen en verdedigde taai. En zowaar, die oprukkende pionnen zorgden ook voor een lege ruimte voor de vijandelijke koning. En daar wist Nick met luttele seconden op de klok handig gebruik van te maken door daar zijn dame te laten opduiken en zo eeuwig schaak te houden; 1 - 3 achter. Maar Freek en Jan stonden goed. Vincent had een heksenketel die alle kanten op kon, en Joop stond iets minder.

Maar helaas. Vincent ging ook door zijn vlag. Een soort Nimzo-Indische stelling ging over in een soort Konings-Indische aanval maar dan zonder Lg7. Praktische kansen, maar ook ingewikkeld. Open lijnen, oprukkende pionnen. Een zwarte pion op g3 en dame op h2. Wit kon nog net zijn paard terugspelen naar f3. En toen vlag. Jammer en 1 - 4 achter. Ook bij Freek ging het mis. Drukstelling a la Freek, maar zijn tegenstander verdedigde goed. Met beide een dame en 2 torens werd op beide koningen gejaagd. Freek had remise door eeuwig schaak, maar dacht te kunnen winnen. Helaas liep die andere koning gewoon weg. Ook hier beide spelers met nauwelijks tijd op de klok; 1 - 5 achter.

Als rots in de branding was daar Jan. Een soort gesloten siciliaan waar wit ruimte probeerde te pakken op de koningsvleugel en Jan zijn pionnen naar voren dirigeerde op de damevleugel. Hij bouwde dat netjes uit. Een zwarte pion op b3 bond de witte stukken. Jan viel binnen via de open f-lijn. De tegenstander ruilde dames in wederzijdse tijdnood, maar dat maakte de verdediging eigenlijk moeilijker. Waarna Jan's paard binnen viel en de b3 pion een stuk ging kosten. Heel netjes uitgespeeld; 2 - 5. Tenslotte was Joop nog bezig. Zijn karakteristieke opstelling en rustige opbouw. Maar er ging toch iets niet helemaal goed en Joop belande in een toreneindspel met zwakke pionnen. Zijn tegenstander maakte daar goed gebruik van. Joop wist het goed te rekken tot T+pion tegen T, maar zijn koning was afgesneden en toen die vijandelijke zwarte pion op de 2e rij was aangekomen was het over en uit. En was de 2 - 6 nederlaag een feit.

Samenvattend: uitslag die past bij de ratingpunten. Maar als Peter en Vincent niet door hun vlag waren gegaan en Freek in tijdnood geen black-out had gehad, ......... Het kan dus gewoon die Hoofdklasse. Alleen die klok........

 
Peter