Achttal vindt de weg omhoog tegen ........ koploper Woerden

Promoveren naar de Hoofdklasse en dan de beide Gerard's verliezen, best pittig als je 2200+ kopman verhuist en vertrekt. Na een stevig verlies tegen Amersfoort (mede koploper), verloren we ook van Zeist. En had ik even geen zin meer om een stukje voor de website te maken. Maar zowaar, tegen het sterke Woerden hervonden we onszelf en kwam er een mooie 4-4 op het scorebord. Puike prestatie als je weet dat hun rating gemiddeld 120 punten hoger was dan de onze! Oh ja, een week eerder speelde ik KNSB met Paul Keres tegen Wageningen, een soort massakamp omdat er 3 Wageningen teams tegen 3 Paul Keres teams speelden. Daar in de speelzaal een heuse schaaklegende: Jan Timman. Hij liet de man van Paul Keres kansloos en verlamde hem met een witte pion op e7. Of het toeval is of dat ik daar inspiratie opdeed, wie zal het zeggen. Maar tegen Woerden kreeg ik ook zo'n witte jongen op e7 die de zwarte koning in het midden hield en uiteindelijk promoveerde en voor mat zorgde.

Dan de wedstrijd. Beide teams op volle sterkte. En we begonnen best goed. Freek had al snel een stelling vol initiatief en dreigingen, en dan is hij levensgevaarlijk. Hij kreeg de d-lijn in handen waarna zijn tegenstander genadeloos werd opgebracht: 1-0. Jan kwam goed uit de opening en kreeg 2 torens op een open c-lijn. Dat bleek net niet voldoende voor de winst, en het paardeindspel bleef remise: 1,5 - 0,5. Toen bleef de teller een tijd stil staan. Rondje langs de borden. Johan kreeg een huisopening op het bord tegen een bijna-2200 tegenstander, kon alle kanten op. Peter kreeg al snel initiatief en beantwoordde een vleugelopmars met een centrumdoorbraak. Witte pion op e7, maar ingewikkeld en achter in tijd. Nick stond wat gedrongen, maar leek best houdbaar. Henk was met ontwikkelingsvoorsprong uit de opening gekomen. Vincent stelling in evenwicht met ruimte op de damevleugel versus oprukken in het centrum. En Joop's tegenstander had 2 pionnen geofferd voor ontwikkelingsvoorsprong. Praktisch kansrijk, maar theoretisch waarschijnlijk niet genoeg. Oftewel: gelijke tot betere stellingen, nergens echt minder. Maar de avond was nog jong.....

Eerst moest Nick het hoofd buigen. Hij stond gedrongen maar wist geen stand te houden. Zijn tegenstander drukte hem langzaam maar genadeloos van het bord. Vaak doet Nick dat zelf, hier waren de bordjes omgedraaid: 1,5 - 1,5. Ook Henk kon het niet bolwerken. De ontwikkelingsvoorsprong verdween langzaam. Hoe het precies verder ging heb ik niet gezien, maar zijn tegenstander had niet voor niets 200 elo-punten meer: 1,5 - 2,5 Toen was het mijn beurt. Ik kon doorslaan in het centrum waardoor ik een witte pion op e7 kreeg en uiteindelijk 2 pluspionnen. Dus offerde ik er eentje om initiatief te houden en te kunnen jagen op die zwarte koning in het centrum. Resterende stukken ontwikkelen en drukken. Mijn tegenstander spartelde in mijn tijdnood door te offeren en complexiteit in te bouwen. Nadat die aanvalsgolf verdwenen was had ik 2 stukken meer en werd het tijd voor e8D. En dus 2,5 - 2,5.

Spanning volop, welke kant zou dit opgaan? Johan zat ondertussen in een middenspel met zware stukken (allebei D + 2T) en wat pionnen. Vincent had een eindspel op het bord met een kwaliteit meer. En Joop had het zwaar: hij moest met steeds minder tijd het initiatief weerstaan (en hij snotterde aan het begin van de avond al wegens een grieperige verkoudheid). Al met al goed partij geboden, maar uiteindelijk niet te houden, ging Joop onderuit: 2,5 - 3,5. Maar Vincent had die kwaliteit meer en Johan had ondertussen afgewikkeld naar een toreneindspel van 4 tegen 3 pionnen. Dus we konden nog winnen...... En dan komen die laatste wedstrijdmoment waar de praktijk weerbarstiger blijkt dan de theorie. In wederzijdse tijdnood wikkelde Vincent af naar T+pion tegen paard, maar liet de vijandige koning te actief worden en kon het niet winnen: 3-4. Maar daar was held Johan. Ook in wederzijdse tijdnood gebeurde er van alles in dat toreneindspel. Met steeds minder pionnen op het bord schijnt het dat beide spelers een keer hun toren in lieten staan, en toen wist Johan toch zijn pluspion naar de overkant te laten lopen: 4-4. En dat was een toffe prestatie tegen zo'n sterk team.

Zouden we volgende wedstrijd tegen Paul Keres weer kunnen stunten? (ach, die hebben gemiddeld maar 240 ratingpunten meer.....) We'll see,