Login Form

Puzzel van de dag

Achttal levert strijd tegen gedoodverfde kampioen Paul Keres
 
 

We hebben die Rill helemaal niet nodig! Zo, da's een boute uitspraak. Want Gerard is natuurlijke wel een verdraaid sterke schaker. Maar bij de promotie naar de Hoofdklasse na zijn verhuizing draaien we goed als team. Tja, spoiler alert, we verloren wel met 4,5 - 3,5. Maar dat is geen schande als je weet dat onze tegenstander gemiddeld 200 rating punten meer had. En het had 4-4 kunnen worden......

We waren bijna op volle oorlogssterkte, met Kees Huigen als invaller voor Jan de Jonge. Maar dat was onze tegenstander ook. Rondje langs de borden: Johan ruimte overwicht en iets actievere stukken, Peter solide stelling, Nick rustige opzet maar een tegenstander die nauwkeurig tegenspel leverde, Henk..... Henk speelde met zwart een Weense partij. Maar hij kent z'n schaakklassiekers niet!

München 1979, Harald Lieb - Boris Spasski. Die ging zo:
1. e4 e5 2. Pc3 Pf6 3. Lc4 Lc5 4. d3 Pc6 5. f4 d6 6. Pa4 Lxg1! 7. Txg1 Pg4 (dreigt Dh4+) 8. g3 exf4 9. Lxf4 Zo ongeveer winnend is nu 9. ... Pge5, waarna de dreiging Lg4 gevolgd door Pf3+ nauwelijks gepareerd kan worden. Spasski dacht dat idee nog te kunnen versterken, en speelde: 9. ... Pxh2?? De aanwezige meesters dachten aan een diepe val. Echter niet Harald Lieb, die met 10. Dh5 Dankbaar het paard incasseerde, en na nog een tiental zetten gaf Spasski op. En met precies deze wending kon Henk een stuk inleveren. Maar Henk is niet voor niets Ridder; later meer hierover.

Freek kenmerkende rommelig-ingewikkelde stelling, Vincent dynamisch evenwicht, Joop zijn kenmerkende strategisch gesloten stelling, en Kees een ingewikkelde Konings-Indische aanval met tegenspel op de andere vleugel. Dat kon dus alle kanten op. Freek was als eerste klaar: remise. Freek had initiatief maar zijn tegenstander wist vast te houden aan zijn pluspion. Keuze tussen ingewikkelde stelling doorspelen of zetherhaling. Gezien het ratingverschil koos Freek voor het laatste.

Ik was zelf als tweede klaar. Ik had me voorbereid op deze tegenstander, een FM met een kleine 400 rating punten meer. Voordeel van die sterke spelers is dat er meer partijen van zijn te vinden, en er dus ook wat voor te bereiden valt. Ik kreeg de solide stelling op het bord die ik had voorbereid, maar een iets mindere zet zorgde dat mijn tegenstander ruimte kon pakken. Even zweten, maar met nauwkeurig tegenspel bleef dat binnen de remise marge, en bij afwikkeling naar een L tegen P eindspel werd tot remise besloten: 1 - 1.

Nick's tegenstander wist hoe hij zich op moest stellen. Solide, druk tegen e4, stukje bij beetje terrein winnen. Nick probeerde een aanval over de g-lijn, maar zijn tegenstander kwam binnen over de e-lijn. In het toreneindspel vlogen de pionnen van het bord: 2 - 1 achter.

Ondertussen stond Henk dus een stuk achter. Maar zoals gezegd: Ridder Henk. Ondanks dat stuk achter druk opbouwen en doorvechten. Open lijnen met torens, een actieve dame en doorsnijdende loper tegenover een open koningsstelling. Zijn tegenstander verslikte zich daar in, en zowaar: Henk won zijn stuk terug en ging gewoon door met zijn aanval op de vijandelijke koning: 2 - 2 gelijk.

De stand op de andere borden: Johan complex maar ruimte en activiteit, Vincent ingewikkeld maar veerkrachtig, Joop c-lijn kansen maar had zijn tegenstander de mogelijkheid gegeven zijn slechte loper te ruilen voor een goed paard, en Kees? Kees had een heel ingewikkelde partij waarbij hij op de koningsvleugel op de vijandelijke koning ging jagen, en zijn tegenstander op de damevleugel 2 pionnen had gesnoept. De aanval sloeg niet door, en toen gaf de materiaalachterstand de doorslag. Maar gevochten als een leeuw! En dus 3 - 2 achter.

Toen kwam de tijdnoodfase in de overige 3 partijen. Echt tijdnood dus, met luttele minuten tot enkele seconden op de klok. Joop had dus die c-lijn, maar ook een witveldige loper die ingesloten was door eigen pionnen. De tijd die nodig was om zijn stukken naar de juiste velden te dirigeren gebruikte zijn tegenstander om tegenspel te krijgen. Ik dacht dat Joop winstkansen had met zijn c-lijn, maar het pakte anders uit. Zijn tegenstander kwam binnen over de a-lijn en heeft waarschijnlijk de winst ergens laten liggen. In tijdnoodgeweld besloten ze tot een verdiende remise: 3,5 - 2,5. Bij Vincent was de tijdnood een tikkie erger. Bij zijn tegenstander ook trouwens. Allebei secondenwerk. Na wat afruil ontstond er een stelling voor Vincent met 2-tegen-1 pionnen op de damevleugel, en een ingewikkelde centrumformatie met allebei een dubbelpion. Een witte loper op a6 verhinderde dat Vincent de open c-lijn kon pakken, en hij kon zich dus moeilijk loswurmen. Zo'n stelling waar je eigenlijk beter wilt kijken en rekenen (T+L tegen T+L en ieder 6 pionnen). Zijn tegenstander ging op avontuur met zijn toren, maar Vincent verdedigde goed, wist de pionnen van zijn tegenstander tegen te houden en zijn eigen vrije b-pion op te laten rukken. Goed gespeeld en onhoudbaar uit. Helaas ging hij toen door zijn vlag: 4,5 - 2,5 achter.

Tot slot Johan. Pion gewonnen en ook weer kwijtgeraakt. Dame-Loper eindspel. Allebei minder dan een minuut. Gelijkwaardig, maar zenuwslopend. Dames geruild, wiens vrijpion loopt het hardste? Die van Johan was de verste vrijpion. Zijn tegenstander kon die met zijn koning ophalen, maar was toen te ver van huis zodat Johan op de andere vleugel de pionnen op kon halen en er voldoende pionnen overbleven om te promoveren: nette overwinning en eindstand 4,5 - 3,5 voor Paul Keres.

Dus hard gevochten, en in de eindsprint had er meer ingezeten. Eerlijkheidshalve: stukverlies van Henk had moeten verliezen, Joop had ten onder kunnen gaan, Vincent had remise kunnen worden bij juiste spel van beiden, en Johan's tegenstander had remise kunnen houden. Maar met strijd wordt alles mogelijk. We hebben de 3 koplopers nu gehad.

Zo doorgaan mannen, dan gaan we punten oogsten!

 
Peter