Login Form

Puzzel van de dag

Punten binnen handbereik - Wederom leeuwenprestatie tegen veel sterker team
 
 

Maandag 13 januari 19:45 gingen de klokken aan tegen Hoogland, wederom een heel sterk team in de Hoofdklasse A (gemiddeld ratingverschil 207 punten!). We waren enigszins verzwakt door afwezigheid van Nick, maar hebben in Willem Lakeman een prima invaller getroffen. Op alle borden werd hard gestreden, en het waren allemaal interessante potten, geen saai geschuif deze avond. En het duurde even voordat het wedstrijdverloop zich aftekende, al had onze tegenstander wel het beste van het spel.

Ik was zelf als eerste klaar, tegen Marco Dieleman, zeg maar de teamcaptainswedstrijd. Marco speelt veel BugHouse, dat is een wat extreme variant van doorgeefschaken, en draait daar mee met de wereldtop. Bij BugHouse krijg je dus telkens materiaal erbij dat door je teamgenoot is geslagen, maar hier moest Marco alles met eigen stukken doen. Omdat hij niet wilde dat ik spel/initiatief kreeg, offerde hij onverdroten een toren in de opening. Mijn paard hobbelde daarvoor van g1 naar f3 naar d4 naar b5 naar c7 naar a8. Dus hij kreeg een enorme ontwikkelingsvoorsprong. Ik moest goed keepen, en dat lukte: 1-0.
Joop speelde een iets andere opzet dan gebruikelijk. Een witte loper op g2, maar zonder het paard op c3 als gevolg van een soort Nimzo-Indische afruil. Doorgeschoven centrum, maar met een dubbele c-pion (c3-c4-d5-e4). Misschien was de dubbele c-pion afruilen sterker dan doorschuiven, want nu ging zwart op c4 drukken. Joop kreeg er wel de b-lijn voor terug. Hij zag er zelf niet veel voordeel in, maar zijn tegenstander wel en die bood remise aan: 1,5 - 0,5
Invaller Willem bracht ook een remise binnen. Zoals gezegd geen saai geschuif en hier kwam een Boedapester gambiet op het bord (1. d4 Pf6 2. c4 e5). Willem ontwikkelde rustig zijn stukken, en kreeg met een kleine combinatie 2 stukken voor een toren. Hij bouwde druk op, maar kwam in tijd achter en bood daarom remise aan: 2 - 1
Bij Johan verliep het minder deze keer. In een soort Londen-Indische opening tegen Lucas van Mil kwam hij gedrukt te staan, en offerde een kwaliteit voor initiatief. Dat leverde helaas niet voldoende op, en hij moest in een nederlaag berusten: 2 -2 gelijk.

Tot nu toe ging het gelijk op, maar toen kwam de kink in de kabel. Henk had in Chris Kooijman een sterke tegenstander, en kwam in een scherpe openingsvariant terecht (soort e4-e5 Italiaanse aanval) waarin wit eerder had gerokeerd en de zwarte koning kwetsbaar in het midden stond. Wit kreeg druk. Henk hield de zaak dicht, maar wel ten koste van een pion. Dat materiaalverschil leidde tot verlies: 2-3 Ook Vincent hield het niet droog. Zijn tegenstander verraste hem in de opening met een vleugelgambiet en bouwde een sterk centrum op. De open lijnen en achterstand in ontwikkeling dwongen Vincent om materiaal terug te geven. Maar de witte aanval bleef en de nederlaag was onontkoombaar: 2-4 achter.
Tijd om weer eens wat terug te doen via onze topscorer Jan! Het is mij niet helemaal duidelijk hoe zijn partij verliep. Het begon met een rustige stelling met gefianchetteerde loper op g7, zij het met iets minder ruimte. Aan het einde zette zijn tegenstander zijn dame op een ongedekt veld waardoor Jan met een aftrekschaak die dame kon winnen. Maar ook Jan zag het niet.... Zijn tegenstander liet het een zet zo staan ........ en toen zag Jan het wel! En dus de achterstand ingelopen tot 3-4. Zou het nog kunnen?

Ook Freek deed de avond eer aan en had een doldwaze stelling. Haal maar voor de geest: een witte toren op d6 die helemaal is ingesloten. En omdat dat ding niet meer weg kan laat zwart hem daar gewoon zettenlang staan. Maar zolang er dreigend initiatief is, is Freek gevaarlijk en hij blufte zich door de stelling heen. Totdat beide spelers in tijdnood kwamen en de stelling werd uitgevluggerd. Freek's voordeel was verdwenen en hij moest keepen in een T+P tegen T+P eindspel met 2 pionnen minder. Hij kon het paard winnen maar koos een andere variant waarbij zijn tegenstander een stuk had kunnen winnen om de matdreiging tegen te gaan, maar in plaats daarvan ging hij gevaarlijk met zijn pionnen oprukken. Totdat de rust neerdaalde in deze heksenketel en alsnog tot remise werd besloten. Eindstand 3,5 - 4,5

Daarmee draaien we goed mee in de Hoofdklasse, alleen scoren we geen punten..... Van de 5 wedstrijden hebben we er nu 3 met 3,4 - 4,5 verloren. Goede prestaties tegen sterke teams, en dat moeten we doorzetten tegen onze collega hekkensluiters. Zodat zij degraderen in plaats van wij.

 
Peter