Het kan raar lopen, en dit liep goed af

Maandag 16 januari, de eerste externe wedstrijd in ons nieuwe onderkomen in de Opstandingskerk. Ik moet zeggen: die ruimte bevalt me prima!

Het tweede team van De Rode Loper doet het best goed: tot nu toe 2x winst en 1x gelijkspel. Vooraf dacht ik dat we een behoorlijk stuk sterker zouden moeten zijn, maar ze lieten zien dat hun resultaten tot nu toe geen meevallertjes waren.
Halverwege de avond zag het er niet zo zonnig uit. Maar zoals wel vaker geeft ervaring en verschil in sterkte in het tweede deel van de avond de doorslag, en trokken we na een 3-3 tussenstand alsnog met 5-3 aan het langste eind. We blijven hiermee koploper Amersfoort op de hielen zitten. We staan boven hen in punten, maar zij hebben een wedstrijd minder gespeeld. Jammer dan we in de 1e ronde “nog niet wakker waren” en van hen verloren. Maar als zij een misstap begaan kunnen we nog steeds de titel pakken!

Klik hier voor de stand in onze poule: Netstand 4 - SOS

Een aantal spelers heeft wat input geleverd voor dit verslag, en dat lopen we in bordvolgorde langs.

Johan speelde op bord 1. Na een scherpe opening die mijn tegenstander ook niet goed kende wist ik het initiatief te grijpen en allerlei dreigingen in de stelling te brengen. In deze stelling speelde ik het thematische Te3. De penning wordt veel erger met een open D-lijn. Enkele zetten later gaf wit op wegens stukverlies.

Peter speelde op bord 2. Ik bereikte met wit niet zoveel. Maar in deze stelling overspeelde mijn tegenstander zijn hand door met ..g5 de stelling te openen op de koningsvleugel. Hij kreeg daardoor een zwakke h-pion en door mijn torens naar de koningsvleugel over te brengen kreeg ik ineens veel druk. Dat wikkelde ik af naar een toreneindspel met een pion meer en vervolgens naar winst.

Freek speelde op bord 3 met zwart een pirc tegenover de opmars van wits g en h pionnen. Door juist niet te rokeren ontwikkelde ik op tijd tegenspel op de damevleugel met een open b lijn en loperpaar. Echter toen wit met Ph4 en f4-f5 ging drukken op de witte velden, verloor ik een pion en kwamen mijn stukken passiever te staan. Toen mijn tegenstanders dame binnenkwam moest ik een kwaliteit geven en kon ik ternauwernood dames ruilen om niet mat te gaan. Ondertussen hadden we allebei minder dan 10 minuten en werd mijn loperpaar steeds actiever. Ik won een pion terug en later zelfs een paard, mijn H-pion deed verder het werk. Mijn tegenstander gaf op. Voelde als een gestolen punt, maar gezien de uitslagen een hele belangrijke!

Bram speelde een bijzondere opening op bord 4.
Na wat vroege schermutselingen had ik meer ruimte en had zwart een slechte loper op c8. De volgende stelling geeft dat goed aan.

Zwart heeft zojuist …Pc5 gespeeld; in de analyse achteraf vonden we dit geen goede zet omdat wit Lc4 heeft en met tempo b4 kan spelen. Dat gebeurde dan ook, en toen zwart vervolgens met de zet …b5 tegenspel probeerde te krijgen kwam de stelling open en waren mijn witte stukken actiever. Dat leidde na 25.gxf3 tot de volgende stelling waarin zwart opgaf. Zelden meer dreigingen gehad!

Op bord 5 speelde Luuk, en die werd flink verrast in de opening (de Oerang Oetan, je weet wel, 1.b4). Hij speelde de principiële aanpak 1.b4 e5 2.Lb2 Lxb4 3.Lxe5. Maar ja, dat is wat die witspelers goed kennen en waar jij je weg in het oerwoud moet zien te vinden. Luuk rokeerde lang om uit het pad van die loper te gaan en tegenspel te hebben over de d-lijn, maar wit buitte met een paar paardensprongen de onhandige positie van de zwarte dame goed uit. Helaas een nederlaag.

Op bord 6 speelde Henk. Iets in Italiaans / Spaanse sferen. Henk had ruimtevoordeel, maar de rest heb ik door mijn eigen partij niet kunnen volgen. Leek kansrijk, maar Henk ging toch ten onder.

Op bord 7 speelde Jan. Na een vlotte dameruil nam wit zwarts pion op c5 op de korrel. En Jan kon die niet dekken met …b6, omdat dan die gefianchetteerde loper op g2 de toren op a8 kon verorberen. Lastig om je uit los te wurmen; dat lukte Jan helaas dan ook niet.

Op bord 8 speelde Vincent. Na het startschot ontstond na een aantal zetten een schotse vierpaarden opening op het bord, waarin vrij lang de bekende theorie werd gevolgd. Er was na de opening dus eigenlijk nog niets aan de hand en beide kleuren kwamen gelijk uit de opening. Nadat zwart zijn sterke zwartveldige loper opgaf voor het paard op c3, werden de zwarte velden voor wit een sterk wapen. Nadat zwart even later ook nog eens gedwongen werd om g6 te moeten spelen, had wit voldoende zwaktes veroorzaakt rondom de zwarte koning om de stelling rustig naar zich toe te trekken. Er volgde zelfs mat op de onderste rij.