Login Form

Puzzel van de dag

Met de rakkers in de speeltuin
 
 

Thuis, 20 maart, tegen de Damrakkers, middenmoter in onze poule. Op papier zijn we veel sterker, maar je weet maar nooit…

De avond bracht wat anticlimaxen, maar vooral ook veel potten waarin hard werd gestreden en er mooie dingen te zien waren op het bord. Na een minuut of 5 was Johan al klaar. Zijn tegenstander sloeg eerst met een paard op b5, Johan nam terug met de loper, zijn tegenstander ook, en toen kwam …Da5+ met stukwinst en einde partij. Da’s een snelle en gemakkelijke 1-0 voorsprong.
Jan de J vond dat hij daar wat tegenover moest stellen. Hij dacht dat hij zijn telefoon had uitgezet, maar in een gelijkwaardige stelling ergens tussen de 10e en 15e zet ging dat ding toch af: 1-1. Voor de mensen die de reglementen er nog eens op na willen slaan: bij onschuldig afgaan krijg je eerst een waarschuwing en is de partij niet meteen verloren. Dit gebeurde allemaal zo snel dat de rest het niet in de gaten had. En op die andere borden was heel wat te beleven.

Allereerst kreeg Peter een heel scherpe stelling op het bord. Een beetje bluffen en zijn tegenstander vergaloppeerde zich. Hij joeg een paard weg dat geen velden leek te hebben, dat ging naar f5 en werd daar geslagen, maar toen kon het zwarte paard op f6 ook de doos in, en was de g-lijn open gekomen; daar kwam een toren met mat. Leuke pot dus.
Ook Freek was lekker op dreef (wat zeg ik: extern nu 7 uit 7!!!). Pion gegeven voor ontwikkeling, stelling met druk, 2 stukken tegen een toren, en zijn tegenstander kon dat niet bolwerken. Vervolgens onze invaller Pieter. Solide spel. Zijn tegenstander kwam opzetten op de damevleugel, Pieter beantwoordde dat met een centrum opstoot, om vervolgens door te pakken op de koningsvleugel. Tussenstand 4-1.

Toen bouwde de spanning zich op en kwam de tijdnoodfase in zicht. Allereerst Vincent. Hij had in een scherpe opening complicaties opgezocht en materiaal gewonnen. Maar wel complex: een dame en 6 pionnen tegen 2 torens en 4 pionnen. Die torens stonden op 1 lijn en dekten elkaar; als je pionnen dan zwak zijn eten ze alles op. Vincent rukte op met een centrumpion die prompt door zijn tegenstander werd geslagen; waarna Vincent meteen met zijn dame mat kon zetten. En de winst was binnen met 5-1.
Toen was het de beurt aan Henk. Hij had werkelijk een schitterende stelling opgebouwd in het middenspel. Met een zwarte koning kwetsbaar op d7 en de zwarte dame ver weg op g8. Terwijl hij zelf had gerokeerd, centrumlijnen had en actieve stukken. Pb5, heel mooi. Toen kwam de klad er wat in en verzandde het in een eindspel waarin Henk toch 3 pionnen meer had. Of wou hij het gewoon zo lang mogelijk rekken en van zijn stelling genieten? Ongelijke lopers kan remise zijn, maar als je 3 pionnen meer hebt en er staan witte baasjes op b6 en h6 dan is er geen houden meer aan. Toen Henk dame haalde hield zijn tegenstander het voor gezien. Daarmee 6-1.

Tenslotte Luuk. Vanuit een wat rustiger opening kwam hij in een stelling waarin wit op de damevleugel van alles opsnoept, en zwart ondertussen aan de andere kant probeert mat te zetten. Een stukoffer om de witte verdediging open te breken, maar die bleef taai weerstand bieden. Met een dame, 2 paarden, een pion en een toren op afstand probeerde Luuk er doorheen te walsen. Met heel veel omstanders die gespannen om je bord heen staan. Uiteindelijk lukte de doorbraak, en toen de pion dame werd en er 2 zwarte dames op e1 en f1 stonden legde wit zijn koning om. Hele mooie pot. En eindstand 7-1!

Kampioen worden lukt niet door de nederlaag tegen Amersfoort in de 1e ronde. Maar we zijn goed op weg om goede 2e te worden met ook promotie. Dan is 7-1 lekker voor je doelsaldo!

 
Peter