Login Form

Puzzel van de dag

Extern: de kop is er af!
 
 

Het wedstrijdseizoen begint snel. Nog voordat we intern weer wat hebben kunnen oefenen moesten we al aan de bak tegen Bussum. We zijn weer gepromoveerd naar de hoofdklasse, dus het belooft een zwaar jaar te worden. De uitslag weerspiegelt dat, al zag het er halverwege de avond heel anders uit. Dus dat belooft wat!

We begonnen zelfs met een overwinning: Richard kwam niet heel goed uit de opening, maar daarna ruilde zijn tegenstander zijn gefianchetteerde loper af, en bleef met een gat rondom zijn koning zitten. Richard hapte toe, won een kwaliteit, en het was meteen voorbij.
Ook een snelle uitslag bij Jan. Die werd verrast door 1.Pc3, waarna er vooral aan de andere kant van het bord werd gespeeld: h-pionnen en torens gingen er af. De stelling bleef in evenwicht en er werd steeds meer afgeruild, zodat de vrede werd gesloten.

Op dat moment zag het er zonnig uit, want ook de andere borden waren niet verkeerd. Peter had een stelling met ontwikkelingsvoorsprong. Johan een manoeuvreer-stelling met gesloten centrum. Bij Freek kwam er de gebruikelijke heksenketel op het bord, en dat zag er goed uit. Luuk had het moeilijk vanuit de opening. Vincent kon nog alle kanten op. En Pieter had een prachtige stelling met enorm ruimte-overwicht in het centrum. Ik had de winst bij Freek en Pieter stiekem al ingecalculeerd, dan zou het er om gaan spannen.

Maar het verliep anders. Peter ruilde zijn witveldige loper voor een paard, raakte verzwakt op de witte velden, en overzag een vork. Luuk kon het inderdaad niet bolwerken. Vanuit de mindere opening werd hij in een koningsaanval weggespeeld. Vincent wilde te veel te snel en bleef met zwaktes zitten. Pieter vergaloppeerde zich in zijn mooie stelling en gaf het weg. Freek’s heksenketel (toren en 2 stukken tegen dame) ging uiteindelijk de verkeerde kant op toen de dame in het open veld van alles op ging eten.

Bleef tenslotte Johan als stabiele factor: hij leek even iets beter te staan in een toren + loper eindspel, maar met weinig tijd op de klok en steeds minder materiaal op het bord werd de vrede getekend. Zodat we uiteindelijk toch een 6 – 2 verlies op het scorebord zagen staan.

Tegen een team dat gemiddeld 100 elopunten sterker was. Dus geen schande. Maar er had meer in gezeten. Dus…….

 
Peter