Login Form

Puzzel van de dag

We liepen rood aan
 
 

Uitwedstrijd tegen de Rode Loper uit Utrecht. Aan de top waren we sterker (1-2), maar de rest verloor. 6-2 dus. Ervaring gaf gedurende de avond de doorslag, maar de manier waarop we het weggaven….. iets met schaamrood en kaken. Waar we in de 1e klasse dan zelf de vloer aanveegden met onze tegenstander, blijkt de hoofdklasse een stuk zwaarder en krijgen we klop. Trainingskamp!

Op bordvolgorde. Op bord 1 Peter. Een mooie drukstelling. De engine is er erg tevreden over, maar ik liet hem vervlakken. Tot in vliegende tijdnood bleef het in evenwicht.



Op bord 2 speelde Johan met zwart tegen Henk Dissel: Na een rustige opening gaf ik wit de kans om de stelling open te breken en moest ik een paar nauwkeurige zetten doen om niet heel slecht te komen te staan. Wit miste de beste voortzetting en offerde in gelijke stelling een kwaliteit met de gedachte een koningssaanval, maar die viel door mijn actieve verdediging erg tegen. Wit gaf op nadat ik zijn stelling binnen dreigde te komen en ook dameruil kon forceren.
Diagramstand: wit heeft de stelling opengebroken met f4-f5, wat er gevaarlijk uit zag. Johan’s laatste zet was Lg7-e5 waarmee hij de aanval tot stand wist te brengen.



Op bord 3 Freek. Mooi dynamisch spel leidt tot een gewonnen toren eindspel, zie onderstaand diagram. Eerst met Te3+ Kf8 de vijandige koning wegjagen, en daarna c6. De engine zegt straalgewonnen +6. Helaas ging Freek bewijzen dat toren eindspelen altijd remise zijn ☹ Hij haalde iets omslachtig dame, maar gaf zwart daarna de gelegenheid te ver op te stomen met zijn pion.



Op bord 4 speelde Luuk tegen Jan Prins. Na de opening ontstond de volgende stelling na 14.0-0:



Hier speelt zwart voor een aanval op de koningsvleugel en wit voor een breek met b4. Ik speelde hier 14. ..Dd8 om een toekomstige f5 voor te bereiden, maar na 14. 0-0 Dd8 15. b4 axb4 16.axb4 Pa6 staat wit beter. Ik had hier eerst voor 14. ..a4 moeten gaan en daarna pas mijn plan moeten uitvoeren.

Maar na heel wat zetten, komt zwart terug in de partij en volgt de volgende stelling:


Hier domineert zwart de open a-lijn en de h8-a1 diagonaal en heeft het c5 nog als mooi veld voor het paard. Wit daarentegen probeert met e4 door de verdediging van zwart heen te breken. Hier had ik nog enkele minuten op de klok en speelde ik 32. ..fxe4? wat de stelling in evenwicht houdt. Ik had hier natuurlijk 32. ..Lc4! moeten spelen en zwart heeft een voordeel. Op het einde zorgde tijdnood ervoor dat ik hier (na 41. Tf4?): de zet 41. ..De5?? speel, en na 42. Rf8+ Kxf8 43. Bxe5 pardoes en geheel onnodig de partij opgeef. In de analyse achteraf (en bevestigd door de computer) was deze stelling nog in evenwicht. Zwart had met het loperpaar en een toren het wit hier nog knap lastig kunnen maken en wellicht had hier nog een half puntje in gezeten. Echter, als zwart hier 41. ..Db2! speelt, staat zwart hier zelfs gewonnen! Twee lessen voor de volgende: let op het tijdsgebruik en geef nooit te vroeg op!


Op bord 5 Richard. Ook hier een droom van een stelling.



Hier speelde ik de foute zet 10.0-0? Ik had überhaupt eerder al Dd2 moeten spelen wat thematisch in deze positie is. De loper op e3 heeft een oogje op de dame op b6 maar staat nog ongedekt.
Na 10. …exd4 11.Lxd4 Lc5 speelde ik 12.Pa4? Waarna mijn tegenstander een stuk voor stond met …Lxd4+ Pxd4 Lxd1 Pxb6 Pxb6 Lxf7+ (mijn loper op c4 hangt na Pxb6 Pxb6) Kxf7 Txd1.


Op bord 6 Christof: Ik speelde met zwart en kwam na een dynamische openingsfase gewonnen te staan. Ik had wel erg veel tijd nodig.


Als ik 17. … Dc7!, wat ik overwoog, had durven spelen had de partij waarschijnlijk niet heel lang meer geduurd. (bijvoorbeeld 18. Df2, Pb4 19. Kb1, Dxe5 20. bxc3, Pxd3 21.Txd3, Db5+ 22. Kc2, La6 en - +). Maar ik zag spoken en koos voor cxb2+?! wat Wit nog in leven laat. Ik mis op zet 25 nog een keer een gecompliceerdere winst (… Db4+! 26. Ka1, T3c5! (dekt h5 en ontkracht zo wits aanval) 27. Dxh7+ Kf8 Dh8+ Kf7 en wits schaakjes zijn op), en sta daarna niet meer beter. In tijdkrapte verblunder ik een stuk (27. …, Kh8! en wit heeft niet meer dan eeuwig schaak, want na 28. Td7? gaat hij dan zelf mat) en kom in een toreneindspel met twee pionnen minder terecht, mis op zet 35 nog een kans op een remise-achtige T+2p tegen T+p ( 35. …, Tf1+!) en zie daarna mijn tegenstander de partij gedecideerd naar winst schuiven. De rode draad: Een gebrek aan besluitvaardigheid en vooral moed op de beslissende momenten. Een harde les! (1-0).

Op bord 7 Jan. Zelfde opening als de vorige keer; nu speelde ik wel de variant met a3, b4 en Lb2.; ook nu kreeg ik weer een prima stelling. Kijk eens naar het diagram, wat een droom! Wit kan het voordeel verzilveren met 16.Pxd7 Dxd7 17.c4 en de vuurkracht op de lichte velden is dodelijk. Helaas vond ik niet het goede plan en miste ik enkele keren de beste voortzetting, ik speelde 16.Dd1 (foei, achteruitontwikkelen mag niet, zegt uw verslaggever). Vervolgens ontstond er een tactische stelling waarin ik nog wel beter stond, maar mijn koning stond wel een beetje op de tocht; Eerst vergeet ik een loper bij de verdediging te halen en vervolgens blunder ik en verlies de partij.



Op bord 8 Vincent. Hij liet zich vanuit de opening terugdringen. Met na 15.Pc4 Ld6-e7 de onderstaande stelling. Inderdaad, na 16.b5 kan het zwarte paard van c6 nergens meer naar toe en moest Vincent een stuk inleveren.


 
Peter