Beker: Amersfoort net maatje te groot
Vrijdag 26 januari reisden vier man af voor de bekerwedstrijd tegen Amersfoort. De beker competitie gaat volgens een knock-out systeem. Omdat we vorig jaar hoog zijn geëindigd, hadden we tot nu toe “vrij” gehad. Amersfoort is een sterke club die net als wij in een van de hoofdklassen van de SOS speelt, maar met wat IM’s en FM’s. En zelfs een GM (Matthew Sadler) die een tijdje in Nederland heeft gewerkt. Hij is daar nog steeds lid en geeft wel eens een online masterclass. Amersfoort kwam niet met het sterkste team opdagen, en gedurende de eerste helft van de avond leken onze kansen niet slecht.
Peter kwam met wit goed uit de opening en had wat overwicht. Johan speelde een gambiet dat niet werd aangenomen; daardoor kwam hij gedrongen te staan. Je kent dat wel: je hebt een loper maar hij kan niet verder bewegen dan een pion ☹. Freek had een vlammende aanvalsstelling; dat leek slechts een kwestie van tijd. Dat zag er (vanuit mijn geheugen) ongeveer als volgt uit:
Tenslotte had Luuk een ingewikkelde stelling die alle kanten op kon.
In de 2e helft opnieuw een blik op de borden. Luuk had een kwaliteit geofferd voor aanvalsspel, Freek had nog niet gewonnen maar stond nog steeds prima, en Johan offerde een pion voor aanval op de vijandelijke koning. Daarom besloot ik om remise aan te bieden in onderstaande stelling. Ik sta een tikkie beter (er dreigt Tc7), maar ik heb beduidend minder bedenktijd (ongeveer 10 tegen 45 minuten). Tegenstander Henrik vond ook dat hij wat minder stond, en ging op de andere borden kijken of Amersfoort daar voldoende overwicht had. En daar was hij niet gerust op. Dus besloot hij niets te doen, en te wachten tot er op de andere borden meer duidelijkheid kwam. En hij wachtte …… en hij wachtte …… Toen zag ik dat Luuk geen kwaliteit had geofferd maar een hele toren achter stond (hij had helaas zetten omgedraaid). Maar Henrik wachtte … en hij wachtte …… Totdat hij ook nog maar 10 minuten had, en besloot om het aanbod niet aan te nemen en door te spelen. Tactisch aanbod dus, waardoor hij zijn hele tijdvoorsprong was kwijtgeraakt.
Ondertussen moest Luuk inderdaad zijn koning omleggen. Freek verslikte zich in tijdnood in een tactische grap waardoor hij verloor in plaats van te winnen. En de tegenstander van Johan stond gewonnen maar deed een tactisch remise-aanbod omdat Amersfoort dan de wedstrijd gewonnen had. Ik kreeg daar niet zo veel van mee, want ik was in ondertussen wederzijdse tijdnood in een moeilijk toren-paard eindspel verwikkeld. Dat ik mooi wist te winnen, met onderweg een aardige manoeuvre. In onderstaande stelling heeft zwart zojuist 46….Ta1 gespeeld om de vrijpionnen van achteren te bestoken.
Er volgde 47.f4+! exf3 ep 48.Pxf3+ Kf6 49.Kf4. Die pionnen gaan lopen! En Pf3 bestrijkt zowel g1 als h4 en beperkt zo de zwarte toren, en het paard houdt het zwarte paard weg van e5 zodat het niet echt kan komen helpen. Een tiental zetten later was het uit.
Eindstand:
Peter