Login Form

Puzzel van de dag

1ste viertal opent met winst tegen ZZC
 
 

Op maandag 19 november trapte het 1ste viertal af voor weer een nieuw schaakseizoen; tegen ZZC in Zaltbommel. Toen we het Chinese restaurant hadden gevonden en wat later dan verwacht de knusse zaal binnen kwamen konden de klokken aan.

 

Op bord 4 speelde Kees Maas met zwart. Na een snelle afruilvariant ontstond een toreneindspel met een gelijk aantal pionnen. Na een onnauwkeurigheid van zwart kon de witte b-pion niet worden gestopt, 0-1.

Kees Wassink speelde met wit op bord 3 waarbij binnen 5 zetten beide dames werden afgeruild. Toen Kees zijn stukken op een meer natuurlijke manier ontwikkelde dan zijn tegenstander in het middenspel, won hij 2 pionnen. Aan het eind won hij er nog 1 en kon de winst niet meer in gevaar komen. Zijn tegenstander hield het nog wat zetten vol, maar kon niet voorkomen dat 1 van de vrijpionnen zou promoveren. De stand was nu 1-1.

Op bord 1 kwam er voor Freek een zijvariant van het Catalaans op het bord. Toen wit een toren tegen een paard opgaf voor meer ruimte in het centrum en op de koningsvleugel, leek wit nog veel te moeten bewijzen om tenminste gelijk spel te bereiken. Na 23 zetten ontstond de volgende stelling:

 

Hier speelde zwart direct 24…. Txc1?, niet wetende dat wit met de dame kon terugslaan en daarmee wit de betere kansen zou bieden.

 

Vervolgens speelde zwart het op het oog logische 25…. Db6!? (zie stelling hierboven). Na 26. Dc4+ konden de zwarte stukken echter alweer terug in de doos. Er volgde nog 26…. Kh8 27. Pf7+ en zwart gaf op vanwege 27…. Txf7 28. Dxf7. De stand was nu 2-1 in ons voordeel waarbij nog 1 partij bezig was. 

 

De beslissing valt…
Op bord 2 debuteerde Rik in de viertallencompetitie met zwart. Er werd een middenspel bereikt met zware stukken en een gelijk aantal pionnen. Er ontstond een gecompliceerd toreneindspel met wat achterstand in tijd voor Rik, maar hij wist de beste voortzetting te vinden. Wit had weliswaar een vrijpion op de damevleugel maar het bleek niet eenvoudig die te verzilveren. Toen wit geen winstmogelijkheden zag en herhaling van zetten het gevolg was, accepteerde wit het remiseaanbod.

Al met al een prima debuut voor Rik, eindstand 2,5-1,5 in Houtens voordeel!

 
Freek