Eerste ronde Open Kampioenschap Houten

De eerste echte herfstbui kondigde het eind van een lange schaakloze zomer aan. “Pap, ik heb best zin in schaken hoor, maar niet met een drijfnatte broek!” Het was de eerste keer dat mijn zoon Boas mee deed aan het OKH, altijd een groot moment, vooral voor de vader. Met toch weer een kleine 40 hongerige schakers in een gezellig volle Engel begonnen we weer aan een nieuw schaakseizoen. Voor de één een routineklus, voor de ander een sprong in het diepe en voor alle jongeren weer een kans om door te breken. Persoonlijk ben ik vooral nieuwsgierig naar die laatste groep, hoe gaan ze het doen, die gasten?

De C-groep kent weer vele nieuwe gezichten, toevallig op deze avond gekoppeld aan een paar routiniers. Co Veenbrink (volgens mij de te kloppen man in deze groep) speelde tegen Jeroen Bensmann. Het was een avontuurlijke partij, waar Co uiteindelijk overtuigend aan het langste eind trok. Een sterke start! Frank de Jong, al jarenlang deelnemer in de C-groep, trof het niet met Co van Bennekom. Toch had zwart de hele partij de overhand, won materiaal, maar Co kwam telkens weer sterk terug. Pas in het verre eindspel kon Frank zijn eerste punt bijschrijven. Jac van Dam had het niet makkelijk met Rob vd Steenhoven. Een rustige positionele partij werd uiteindelijk verrassend gewonnen door Rob. Het lag in de lijn dat Jan vd Werf en Menno v Dijk aan elkaar gewaagd zouden zijn. Maar nog voor ik mijn eerste koffie op had hoorde ik Jan achter me zeggen: “Maar je staat mat, man!” De jongste deelnemer van groep C was natuurlijk mijn held. Tegenstander Peter Peters speelde een uitstekende opening en toen Boas verzuimde een stuk te winnen, kreeg zwart een sterke aanval. Peter ging toen helemaal los en gooide er nog een stuk er tegenaan. Boas incasseerde het stuk koeltjes en zette zijn eigen koningsaanval op aan de andere kant van het bord. Na Boas’ dame-promotie werd mat onvermijdelijk en gaf Peter op.

De B-groep was nog niet op volle sterkte. Aanstormende talenten Reimer Weits en Dieuwe Bosch speelde een partij die ik met belangstelling volgde. Dieuwe kwam prima te staan na de opening, maar Reimer was degene die met kleine dreiginkjes bleef komen en uiteindelijk een pion won. En toen nog één, en toen nog één en toen …… won hij het toreneindspel makkelijk. David Scheers bracht Pieter Toxopeus snel in de problemen. Toen zwart een dame moest geven om mat te voorkomen gaf hij liever op. Oude krijgers Kees Maas en Johan Onnink, en de heren Piet van Dam en WillemLakeman waren allen aan elkaar gewaagd. Ze kennen elkaar door en door en hoewel ik niet zag hoe Kees en Willem wonnen, was de uitslag voor velen geen verrassing.

Ook de A-groep kende geen verrassingen. Dat klinkt als een dooie boel. Maar let op mijn woorden: hier wordt met ambitie op het scherpst van de snede gespeeld. Kersverse clubkampioen Freek pakte het Hollands van Kees Wassink hardhandig aan met het Staunton gambiet. Kees hield het hoofd echter bijzonder koel en verdedigde zich succesvol. Het eindspel met een pion meer leek een verrassende winst voor Kees op te leveren, tot hij door zijn vlag ging. Freek kwam zo met de schrik weg. Ander toptalent Rik Vos speelde Catalaans tegen Joop Jentink. Na wits d4-d5 was het duidelijk dat zwart het moeilijk zou krijgen, na d5-d6 was de strijd feitelijk gestreden. Een indrukwekkende overwinning! Jan de Jonge maakte de indruk de Sokolsky te hebben bestudeerd. Hij kwam prima uit de opening en had een kansrijke stelling toen tegenstander Gerrit Wolters pardoes een dame weg gaf. Gerard Vernooij pakte de Pirc van Vincent Verstege voortvarend en origineel aan. Zwart mocht wits zwartveldige loper ruilen, maar de open h-lijn en de zwakke witte velden van zwart gaven wit groot voordeel (veel zwart-wit combinaties in deze zin!). Vincent gaf eerst een stuk maar staakte de ongelijk strijd niet veel later. Ondergetekende speelde een spannende opening tegen Henk Struikmans, veel moois (Pc3-d5!) bleef echter in de kast. Na het verrassende Ke8xe7 was het zwart die een structureel voordeel van sterk paard tegen zwakke loper mocht koesteren. Dat gebeurde. De druk werd opgevoerd, het voordeel groeide en toen Henk een kwaliteit weg gaf had hij er geen zin meer in. Oud clublid Philip Verlinde is geen steek veranderd: hij vormt het bewijs dat je met een beperkt maar goed doortimmerd en agressief openingsrepertoire ver kunt komen. Nick stond de hele partij onder druk. Hij moest een pion geven, en toen nog één en toen ….. won Philip het toreneindspel makkelijk.

Zo, de kop is eraf. Het wordt een memorabel OKH seizoen, dat voel ik aan mijn water.

De uitslagen op een rijtje:

Groep A
Philip Verlinde  -  Nick Hill  1-0
Rik Vos -  Joop Jentink  1-0
Henk Struikmans -  Gerard Rill  0-1
Freek Busstra  -  Kees Wassink  1-0
Gerrit Wolters  -  Jan de Jonge  0-1
Gerard Vernooij  -  Vincent Verstege  1-0

Groep B
Reimer Weits -  Dieuwe Bosch  1-0
David Scheers -  Pieter Toxopeus  1-0
Kees Maas -  Johan Onnink  1-0
Piet van Dam -  Willem Lakeman  0-1
Peter Krijnen -  Arno vd Hoeven   uitg.
Hans Bodlaender -  Bas Dubbeldam   uitg.
Arno Knobbe  -  Jorit Delen  uitg.

Groep C
Jeroen Bensmann -  Co Veenbrink  0-1
Rob vd Steenhoven -  Jac van Dam  1-0
Jan van der Werf  -  Menno van Dijk  1-0
Jan van Delden -  Jasper van der Rijst  uitg.
Boas Rill -  Peter Peters   1-0
Co van Bennekom  -  Frank de Jong   0-1