Login Form

Puzzel van de dag

Het beste OKH!


De 3-e ronde van het Open Kampioenschap Houten was er weer één om in te lijsten. Wat dit keer op viel was het hoge niveau waarop gespeeld. Dat we “tot bloedens toe” voor de winst gaan, wisten we al. Maar ook de kwaliteit van de partijen zie je per ronde stijgen.
 
In groep C trok de toppartij tussen Rob vd Steenhoven en Jasper van de Rijst mijn aandacht. Na een rustige opening trokken de witte stukken langzaam richting de koningstelling van Jasper. Door een ongelukkige opstelling van zijn stukken kon deze zijn koning niet tijdig beschermen. Met een fraai offer Pxh6! brak Rob door en won een onvervalste modelpartij. Jeroen Bensman en Co van Bennekom gingen lang gelijk op. Toen Jeroen Pxe3 toestond vreesde ik voor zijn leven, maar niet veel later gaf Co zijn dame weg. Toch streed hij door en een promoverende pion bracht een remise stelling op het bord. Menno van Dijk trof een wat onzorgvuldig acterende Jac van Dam. Menno deed rare dingen met zijn dame (Db7), maar Jac was niet in goeden doen. Normaal straft hij zoiets af, nu ging het mis en verloor hij snel. Boas Rill trof een uiterst gemotiveerde Co Veenbrink: “Ik zal me niet nog een keer laten verrassen door dat gozertje!” Het werd een erg spannende partij. Boas won ruimte op de damevleugel en Co counterde in het centrum. Toen dat werd dicht geschoven werd het knokken op de koningsvleugel. Nadat de koningsvleugelpionnen werden opgespeeld leek de  koning van Boas erg op de tocht te staan. Boas bleef echter zeer nauwkeurig spelen en met g5-g6! met ondekbaar mat bekroonde hij een foutloos en creatief gespeelde partij!
 
In groep B was de partij van de avond die tussen David Scheers en Willem Lakeman. David had wat moeite om zijn damevleugel te bevrijden, maar toen dat lukte was het Willem die op de damevleugel overwicht had en David in het centrum. Willem speelde het in die fase net iets handiger en onder grote belangstelling voerde hij met vaste hand het eindspel tot winst (zie foto). 
 
 
Johan Onnink Verloor verrassend van Dieuwe Bosch. In een 4-paardenspel waar niet veel aan de hand leek, verloor Johan de draad van de partij en kon Dieuwe het snel en pijnloos uitmaken. Arno Knobbe en Kees Maas speelden een spannende partij. Het ging lang gelijk op totdat Kees een pion won en leek door te drukken. Arno kwam echter met een geweldige counter (De7!), won een stuk en niet veel later de partij. Jorit Delen moest opboksen tegen de draak van Piet van Dam. Niet lang na de opening won Piet een kwaliteit, die hij echter weer snel terug gaf (of kwijt raakte). Toch had hij zo’n actief stukkenspel, dat de winst hem niet ontging. De partij tussen Pieter Toxopeus en Bas Dubbeldam was zo snel afgelopen dat ik alleen uit overlevering kan melden dat Pieter in de opening al zijn dame weg gaf en het toen voor gezien hield.
 
In groep A werden weer een paar bloed spannende partijen gespeeld. De partij tussen Kees Wassink en Nick Hill was dat niet. Na een mislukte opening, waarin Kees opgezadeld werd met een zwakke pion op d3, gaf hij niet veel later een toren weg. Vervuld van zelfhaat gaf Kees direct op. Iets langer vergde de partij tussen ondergetekende en Philip Verlinde. Effectief kostte de partij mij slechts 9 zetten, tot dat moment was alles theorie. Philip zat toen tegen een sombere stelling aan te kijken waar hij weinig tegenspel had voor zijn geofferde pion. Een te ambitieuze verdediging (Pc7-b5) versnelde het einde. Gerrit Wolters won vroeg in de opening een loper van Henk Struikmans. De laatste bleef echter volop in de partij, gebaseerd op de slechte positie van Gerrits Koning en de niet ontwikkelde stukken op de witte koningsvleugel. Deze 2 factoren heeft Gerrit nooit opgelost en Henk kon fraai winnen. Joop Jentink had het moeilijk tegen Vincent – rokade! – Verstege. Een Grünfeld Indiër werd door Joop niet handig aangepakt en Vincent greep snel het initiatief. Joop moest alle zeilen bij zetten om niet snel te verliezen, maar toen Vincent d4-d5! toeliet stond Joop opeens op winst. In hevige tijdnood vond Joop de winstvoortzetting echter niet en ging strijdend ten onder. Hoewel we na de partij lang zochten naar de winst, vonden we hem niet. Thuis bracht Fritz uitkomst!(De winnende zet is Tf1-a1!!)


Klapstuk was het treffen tussen Gerard Vernooij en Rik Vos. Gerard toonde een grote minachting voor materiaal, offerde wat pionnen, een kwaliteit en toen hij een tweede kwaliteit erin stak begon Rik eindelijk te wankelen. (zie foto)(Gerard denkend over zijn volgende zet: De3-c5)
 
Gerard won veel materiaal en de enige vraag was of Rik remise door eeuwig schaak kon bereiken. Gerards koning wandelde van f2 via de damevleugel naar het veilige veld h7 (!) en toen was Rik uitgepraat. Een prachtpartij die terecht de omstanders tot diep in de nacht aan het bord gekluisterd hield.
 
Geloof me mensen: dit is op alle niveaus het beste OKH dat we in jaren hebben gehad!
 
Gerard Rill


De uitslagen op een rijtje:
 

 

Groep A    
Gerard Rill  Philip Verlinde  1-0  
Gerard Vernooij Rik Vos   1-0
Freek Busstra - Jan de Jonge  ...
Kees Wassink  - Nick Hill  0-1
Joop Jentink - Vincent Verstege  0-1
Gerrit Wolters - Henk Struikmans  0-1

 

 
Groep B    
Reimer Weits Arno vd Hoeven  ... 
Johan Onnink Dieuwe Bosch  0-1
David Scheers - Willem Lakeman  0-1
Arno Knobbe  - Kees Maas  1-0
Jorit Delen - Piet van Dam  0-1
Hans Bodlaender - Peter Krijnen  ...
Pieter Toxopeus - Bas Dubbeldam  0-1

 

 
Groep C    
Rob vd Steenhoven - Jasper van der Rijst  1-0  
Jan van der Werf - Jan van Delden  ...
Menno van Dijk - Jac van Dam  1-0
Boas Rill - Co Veenbrink  1-0
Peter Peters - Frank de Jong  ...
Jeroen Bensmann - Co van Bennekom  1/2 - 1/2