L.P.D.O.! (Loose Pieces Drop Of)

Kijkt u wel eens naar de live-commentaren op internet bij de grote toernooien? Een absolute aanrader! Fameus zijn de commentaren van het duo Lawrence Trent en Jan Gustafsson: een stelletje beroepsouwehoers, maar wel met verstand van zaken! Één van favoriete kreten is LPDO! Vrij vertaald: losse stukken vallen eraf. Eigenlijk een heel belangrijk advies: zorg dat je stukken gedekt staan en laat ze niet onsamenhangend over het bord slingeren.

Tijdens de historische wedstrijd tussen het eerste team van Houten en Moira Domtoren 3 werd hier vaak tegen gezondigd. Het mooiste voorbeeld was de partij die Henk speelde tegen Ronald Bijvank. Na een keurig gespeelde spaanse opening belandde een zwart paard op a7 (op a5 was hij een stuk gelukkiger geweest!). Toen de kruitdampen in het centrum waren opgetrokken stond het arme beest nog steeds te klappertanden op a7. Henk verloste het toen maar uit zijn lijden en won niet veel later de partij. Ook in de partij van Rik stond er een zielige loper op g5 die alleen nog gedekt werd door de witte koning(!). Daar wist onze man wel raad mee! Gerard Vernooij verorberde met smaak het zwarte paard dat zich als enige (Pf7-h7-g5) buiten de zwarte vesting had gewaagd. Zwart stribbelde nog wat tegen maar Gerard maakte het genadeloos af. Het paard van Joops tegenstander kwam niet verder dan h7 (Pf6-h7) toen het er al af donderde. Joops techniek leek wat roestig, maar bleek uiteindelijk ruim voldoende om zwart mat te zetten. Het slot van mijn partij was grappig. In onderstaande stelling heb ik zojuist h7-h6 gespeeld. Wit staat een pion voor maar de coördinatie van de zwarte stukken is superieur aan die van wit. Wit verzonk in diep gepeins.

Na 40 (!) minuten piekeren gaf hij op. Het paard op g5 kan niet terug want dan valt Pe4. Ik had met veel plezier de volgende volledig geforceerde variant berekend: 20.Pf6+ Lf6 21.Ph7 (A very loose horse! Maar 21.Ld4 Td4 maakt het niet beter) 21…Pf3+ 22.Tf3 Lb2 23.Tb1 Lf3 24.Df3 Td3! (het eenvoudigst) 25.Dd3 Df4+ 26.Kg2 Ld4 27.Tf1 De4+ 28.De4 Te4 en op de volgende zet gaat het paard op h7 verloren. Freek behandelde de Ben-Oni niet volgens de methode van de trainingssessie, maar zijn kennis over de stelling was superieur en hij combineerde zich uiteindelijk naar een mooi punt. Nick speelde wederom onnavolgbaar! Zijn zwarte loper op b4 was afgesneden van de rest van z’n leger en deed wit niet veel pijn. Feitelijk was het ook een nogal los stuk met maar één levenslijntje: de pion op a5. Maar de psychische druk van het ding was ondraaglijk. Nadat wit eindelijk het stuk had geruild kon Nick met een toren op de 2-e rij binnenkomen, waarna zijn tegenstander harakiri pleegde door een incorrect pion- en loperoffer. Vincent moest lang werken voor zijn punt. Zijn ontwikkelingsachterstand gaf wit kansen toen hij met e4-e5 een pion kon offeren. Vincent hield de boel netjes bij elkaar en won en passant zo veel materiaal dat wit op gaf voordat de aanval gevaarlijk kon worden.

Heb ik ooit met 8-0 gewonnen, vroeg ik me af. Wel met voetbal, maar in het schaken kan ik het me niet herinneren. Het zou zo maar kunnen dat dit ook de eerste keer is in de historie van de Schaakvereniging Houten. (Dat moeten we maar even aan Jan vragen) Meestal moet je dan achteraf concluderen: het zat hier en daar ook wel mee. Maar deze keer niet! Deze 8-0 was beslist niet geflatteerd. We zijn nergens in moeilijkheden geweest en elke overwinning was behoorlijk gestroomlijnd. Daar mogen we trots op zijn. Gewoon even van genieten. In stilte. Ssst…

Gerard Rill

(voor het plakboek)