Voetballen!

Natuurlijk is voetbal een veel leukere sport dan schaken. Je kunt verschrikkelijk uit je dak gaan, iemand de huid volschelden en toch als vrienden van het veld gaan. Je kunt hard lachen als iemand mis kleunt en daar compleet met hatelijke opmerking ("Lekkere bal!") dan ook nog eens doen alsof je een wereldgoal hebt gescoord. Heerlijk ook om totaal bezweet maar compleet ontspannen van het veld te stappen en de fijnste douche van de week te nemen. De laatste ronde van het OKH mondde uit in een voetbalwedstrijd tussen jong en oud. Het jongerenteam bestond uit grofweg Dieuwe, Jasper, Reimer, Boas en later ook Vincent. Het ouderenteam bestond uit Freek, Rik, David, ondergetekende met later Gerard Vernooij. Okee, zonder bijzonder jonge ouderen Freek en Rik hadden we het niet gered, maar vooral toen David zijn vizier iets lager had ingesteld, veegden de ouderen de jonkies van het veld. Zo! Lekker voor je! Eat that! Volgende keer revanche, mannen?

Lekker ballen!

Oh ja, er werd ook nog geschaakt.

In groep C kreeg Boas gratis een punt toegeworpen omdat tegenstander Jeroen Bensman afgezegd bleek te hebben. Toch jammer. Boas schaakte toen een verdienstelijk potje met A-groep speler Gerrit Wolters en verloor eervol. Hij moest toen wachten op de uitkomst van de partij tussen Jac van Dam en Jan van der Werf die zou bepalen of hij alleen de derde plaats (met prachtbeker!) zou bemachtigen. In de vorige ronde verrichtte Jac een wonder door een slechte stand te winnen, nu slaagde hij er in om vanuit een gewonnen positie te verliezen. Wederom kon ik door mijn eigen spannende partij niet zien wat er gebeurde, maar Jan was blij met het punt en won dankzij een half weerstandspunt meer t.o.v. Boas de bokaal voor de 3-e prijs. Respect Jan! Aan de top bleef alles het zelfde: Jan van Delden had vooruitgespeeld en gewonnen van Co Veenbrink en Rob vd Steenhoven had hetzelfde gedaan tegen Peter Peters, hierdoor werd Rob kampioen en eindigde Jan op de tweede plaats in de C-groep. Het moet gezegd dat ze er met kop en schouders bovenuit staken en beide topposities volledig verdiend waren.

In de B-groep was Reimer al één ronde voor het eind kampioen. Hij onderstreepte zijn voortuitgang nog eens met een gestroomlijnde overwinning op Piet van Dam. De doorbraak e4-e5! was er één uit het boekje en ik ben erg benieuwd hoe Reimer het volgende jaar gaat doen in de A-groep. De tweede plek werd ingenomen door Willem Lakeman die blij zal zijn geweest zich gehandhaafd te hebben tussen de aanstormende jeugd. Ook Dieuwe liet de laatste ronde weer eens zien dat hij met de week beter wordt. Kees Maas heeft geen kans gekregen en toen hij Dieuwe wel een kansje gaf maakt deze het genadeloos af.

in de A-groep werd in de slotronde nog volop gestreden. Philip en Joop belandden (ongewild?) in een ingewikkelde Grünfeld indiër. Het leek allemaal erg symmetrisch en onschuldig, maar Philip slaagde er als eerste in zijn stukken actief te laten samenwerken. Joop lukte het niet het tij te keren en Philip behaalde een prima overwinning. Rick leek tegen Nick met voordeel uit de opening te komen, maar toen hij stukwinst liet liggen, hield Nick de partij keurig remise. Aan de eerste twee borden was veel spektakel te zien. Gerard Vernooij strafte frivool openingspel van Freek hard af. Met een goed getimed e4-e5-e6! werd Freeks koningstelling uiteen gereten. Het tegenspel van Freek op de damevleugel kwam te laat en Gerard won fraai. Ik moest toen winnen van Jan de Jonge om eerste te worden. Jan speelde een systeem tegen me dat ik hem enige tijd geleden had aangeraden, de rat! Hij speelde dat ook nog eens onaangenaam sterk en ik moest alle zeilen bij zetten om in de partij te blijven. Na eerst een pionoffer en daarna een stukoffer creeerde ik de benodigde chaos op het bord. Jan mistte twee keer de beste voortzetting en toen was het plotseling uit. Was ik weer kampioen geworden! Toch is het niet meer de vraag of, maar hoe snel de jeugd mijn hegemonie zal doorbreken de komende jaren. Moet ik me toch weer gaan toeleggen op voetbal.

Een aantal bekerwinnaars...

Gerard Rill