Het lelijke jonge eendje

Maandagvond 14 december stond de wedstrijd op het programma tussen Houten 1 en
Paul Keres 4. Een tegenstander die we in het verleden vaker getroffen hadden en dat werd ook voor de wedstrijd uitvoerig besproken. Legendarisch is natuurlijk de partij van Henk die door schaak wist te lopen en daardoor zijn partij kon redden.
De belangen van deze wedstrijd waren vooraf bekend. Er moest geworden wonnen! Nog geen enkel punt werd er tot nu toe gescoord in de promotieklasse en dat maakt ons het lelijke eendje in de promotieklasse. Ook aan de kant van PK was het belang groot, na een overwinning op ons, konden ze zich focussen op de hogere plaatsen in de competitie.

Rond 19.45 uur gingen de klokken aan en met de luide kerstmuziek op de achtergrond, begonnen we aan onze oh zo belangrijke wedstrijd.  Bijna iedereen was er, alleen Rik, die een dag ervoor nog een herinneringsmail naar iedereen had gestuurd, was te laat en begon pas rond 20 uur met zijn partij.

Nog voordat we eigenlijk goed en wel begonnen waren en ik mijn eerste blik op de borden wierp, stond ik zelf al slecht. Ik vergaloppeerde me al in de opening en moest al snel een stuk inleveren. De partij is nooit een partij geworden en mijn tegenstander liet geen spaan van mij heel.

Ook dat nog, moeten we tegen een achterstand vechten, terwijl de andere partijen nog maar net begonnen waren. Op dit moment had ik eigenlijk nog weinig vertrouwen op een goede afloop, gezien de overige borden. Gerard Rill op bord 1 gaf de b-pion en was het de vraag of de witte toren ingesloten kon blijven zitten. Ondertussen liet Freek zien hoe om te gaan met activiteit. De 6e en 7e rij waren voor hem met gevaarlijke dreigingen van zijn toren en dwong zo zijn tegenstander een fout te maken. De stand was nu weer gelijk en ook de stelling van Rik zag er rooskleurig uit. Hij kwam in een soort van Konings-Indische stelling terecht, waar hij een koningsaanval kon ontwikkelen met het opspelen van zijn pionnen op de koningsvleugel. Hij forceerde de F-lijn te openen en maakte gebruik van de passieve stelling van zijn tegenstander. Een prachtig slot!

Ook Nick speelde een puike partij, waar hij in een voor hem prettige positionele stelling kwam. Nick wist een klein voordeeltje, namelijk een dubbelpion van zijn tegenstander, om te zetten in een gewonnen eindspel en uiteindelijk gewonnen partij!

Met een 3-1 stand leek het nu toch nog goed te komen met onze vereniging. Peter op bord 6 had een iets betere stelling en leek langzaam pionnetjes te gaan eten. Daar stond wel een behoorlijke tijdsachterstand tegenover. Ook Henk wist zich te bevrijden van een lastige stelling en kwam onder de druk vandaan.

Helaas kon Gerard Rill “de gevangen toren” niet inrekenen en de boef ontsnapte via de C-lijn. De stelling die overbleef, bleek verder niet meer te houden voor onze kopman en moest het hoofd buigen.

Ook Henk liet de F-pion van zijn tegenstander te ver oprukken en zorgde voor te grote gaten in zijn koningsstelling. Deze schade bleek uiteindelijk fataal en zo was de stand in de wedstrijd weer gelijk.

Op dit moment waren er nog twee partijen bezig. Gerard Vernooy had vroeg in de partij een stuk geofferd tegen een koningsaanval. Deze sloeg alleen niet helemaal door en zijn tegenstander kreeg de mogelijkheid om zware stukken te ruilen. Gerard is echter uiterst sterk in het eindspel en er ontstond een toreneindspel met pionnen tegen een paard. Het leek moeilijk voor beide kampen om een winstweg te vinden en Gerard wikkelde af naar remise.

De stand was precies gelijk en alleen Peter was nog bezig. Hij stond een pion voor en er begon een chaos op het bord te ontstaan. In tijdnood verspeelde Peter echt een vol stuk wat de kansen in een klap keerden. Einduitslag: 3,5 – 4,5 verloren.

De stand begint ons nu wel zorgen te baren en het wordt nu echt tijd dat we wedstrijden gaan winnen! Zelf ga ik in straftraining. Hopelijk kunnen we in 2016 een betere score neerzetten, zodat wij als lelijke eendje, net als in het sprookje, worden omgetoverd tot een mooie zwaan.

VV