Uitslagen BSG4-Houten SGS 1e Klasse2016/2017 Groep 1B

6. C. Verhaar - H. Struikmans (Henk) 0- 1
7. R.K. van Swinderen - J. Jentink (Joop) 1- 0
8. C.M. Beijen - V. Verstege (Vincent) 1- 0

Op maandag 3 april omstreeks 19 uur vertrokken we naar Bussum om aldaar een belangrijke wedstrijd te spelen tegen BSG-4. Er heerste een positieve stemming, want er was een reële kans op het behalen van het kampioenschap in de eerste klasse van de SGS. Het zou toch ook mogelijk moeten zijn om een duidelijke overwinning te behalen.

Het begin was bemoedigend. Gerard Rill speelde met wit een scherpe variant van de draak. Dergelijke stellingen heeft Gerard de laatste tijd vaker gespeeld en ik had dan ook alle vertrouwen in een goede afloop. Bij Nick werd al snel afgewikkeld naar een eindspel met wederzijds 6 pionnen en een toren. Remise leek het meest waarschijnlijke resultaat, alhoewel Nick in deze stellingen op zijn best is. Freek leek rechtsreeks op winst af te koersen. Op het bord van Gerard Vernooij werd het geweigerd koningsgambiet (Falkbeer tegengambiet) gespeeld. De stelling was volstrekt onoverzichtelijk maar Gerard was in de aanval. Dat moest dus goedkomen (temeer omdat hij een achterstand had in materiaal). Peter werd geconfronteerd met de Aljechin verdediging. Halverwege leek er geen vuiltje aan de lucht, Peter stond solide. Tip van uw verslaggever: speel de volgende keer de Aljechin verdediging tegen Peter: hij vertelde dat hij deze opening voor het eerst speelde. Volledigheidshalve: hij meldde echter ook dat hij zich goed gaat verdiepen in de Aljechin….. Ondergetekende speelde aan bord 6. Na een tamme opening had wit ruimtevoordeel maar zwart had het loperpaar. Joop speelde met wit zijn bekende type spelletje na 1 C4: dat moest natuurlijk goed komen. Vincent stond halverwege duidelijk beter. Mijn conclusie: halverwege de speeltijd waren de vooruitzichten op het behalen van een overwinning goed.

Gerard Rill speelde op koningsaanval en won zijn partij (na Pf5 was het uit) als eerste. Freek daarentegen had een “kleinigheidje” overzien en stond opeens totaal verloren. Mijn tegenstaander beging een blunder in verloren stelling en Vincent overzag ook een “kleinigheidje”, hij liet zich pardoes mat zetten. De tussenstand was dus 2-2. Maar een overwinning leek nog steeds mogelijk. Maar daarna volgde een dramatische finale. Achtereenvolgens verloren Joop (“kleinigheidje”), Peter (tijd), en ook Nick (te veel risico genomen) hun partijen. Het sprookje was over en uit, de wedstrijd was verloren. Weliswaar kon Gerard Vernooij zijn tegenstander uiteindelijk op fraaie wijze mat zetten dankzij de machtige loper op E5, maar het leed was al geschied.

Het was stil op de terugreis.

HS