Login Form

Puzzel van de dag

Tweede ronde Open Kampioenschap Houten: Spanning en sensatie!
 

Het was weer een opwindende ronde in ons prachtige OKH: schitterende blunders wisselden  onbedoelde briljantjes af. Aangezien ik zelf in een nogal intensieve strijd gewikkeld was heb ik niet alles even nauwgezet kunnen volgen. Een gang langs de voor mij zichtbare hoogtepunten!
 
Groep C
 
Co Veenbrink speelde een spannende partij tegen Jan van der Werf. Lang bleef de partij in evenwicht tot Co wat onoplettend werd met zijn materiaal. Menno van Dijk won snel en eenvoudig van Co van Bennekom. Voor mij te snel om er iets zinnigs over te zeggen. Jasper van der Rijst speelde lange tijd een gelijk opgaande partij tegen Jeroen Bensman. Maar opeens, toen ik weer een rondje liep, was het net of er een bom ontploft was op het bord. Jasper had veel materiaal gewonnen en behaalde niet veel later het punt. Peter Peters had weinig geluk tegen Jan van Delden. Aanvankelijk slaagde Peter erin een solide stelling op het bord te brengen, maar een ongelukje deed de boel instorten. Frank de Jong speelde een klassieke italiaanse partij tegen Rob vd Steenhoven. Zoals vaak in dit soort stellingen lijkt er lange tijd niets aan de hand. Rob trok uiteindelijk aan het langste eind. Hoe dat precies in zijn werk heb ik niet gezien. Wel weet ik dat Rob er hard voor heeft moeten werken. Jac van Dam had me beloofd het op de aanval te gooien tegen Boas Rill. Dat gebeurde niet, want het was eerder Boas die zich dreigend met twee actieve lopers richtte op de witte koningstelling. Na een taaie verdediging van Jac die een gelijke stelling had moeten opleveren, liet Boas zijn dame plotseling in staan.
 
Groep B
 
Willem Lakeman had het moeilijk tegen Reimer Weits. Een wat speculatief pionoffer werd netjes gepareerd en Willem werd kansloos van het bord gezet. “Die jongens worden onaangenaam sterk”, zei Willem, “je geeft ze wel eens wat maar je krijgt nooit iets terug!” Arno van den Hoeven had lang een gesloten stelling tegen Davis Scheers. Toen Arno er uiteindelijk in slaagde door te breken op de damevleugel, maakt hij het prachtig af. Dieuwe Bosch won verrassend (?) van Hans Bodlaender. Ook hier een klassiek en rustig begin van de partij, waarin Dieuwe het beste rekende en verdiend de partij naar zich toe trok. Jorrit Delen begint echt los te komen. Hij liet Peter Toxopeus vrij kansloos in een keurig gespeelde partij. Het drama van de ronde was de partij tussen Peter Krijnen en Piet van Dam. Lang zag de witte pionnenstorm op de koningsvleugel er dreigend uit voor Piet, maar hij wist het gevaar te bezweren en belandde in een gunstig eindspel met loper en pluspion. Helaas verloor hij zijn pluspion en bleek het resterende eindspel niet te winnen.
 
Groep A
 
Kees Wassink en Joop Jentink speelde de wedstrijd: wie kan het langst niet rokeren? Die wedstrijd bleef volgens mij onbeslist, maar toen Joop teveel kansen liet liggen won Kees wel de partij. Een mooie opsteker. Nick Hill incasseerde vroeg in de opening een pion, die zwart niet meer terug zag. Hoezeer Gerrit Wolters zich ook inspande om ergens wat tegenspel te ontwikkelen, Nick gaf geen krimp. Hij bouwde zijn voordeel uit en won overtuigend. Jan de Jonge werd in de opening verrast door een speculatief pionoffer van Gerard Vernooij. Toen Jan het niet aan durfde te nemen, kreeg Gerard een fijne stelling waarbij vooral het paard op d4 goede diensten bewees. Het bleef lang ingewikkeld maar Gerard hield zijn voordeel vast en won. Nadat ik het gevoel had overgehouden Rik twee weken eerder met remise te hebben laten ontsnappen, was ik vastbesloten het dit keer beter te doen. Het werd een ingewikkelde partij waarin ik de hele tijd iets beter stond maar de beslissende klap niet kon vinden. Uiteindelijk kon ik op eenvoudige wijze een pion winnen die goede winstkansen bood, maar koos voor een blunder waarna ik direct kon opgeven. Philip Verlinde won in een vooruit gespeelde partij van onze clubkampioen Freek Busstra. Mijn eerste reactie was: nou moet Philip wel een beetje beleefd  blijven doen. Toen ik hoorde van de toedracht was het meer: eigen schuld Freek, remise aangeboden krijgen met nog enkele minuten op de klok is een geschenk wat in dank aanvaard dient te worden.
 
Nee, mensen, voor elk punt wordt tot bloedens toe geschaakt in dit OKH. Eens kijken wie de echte mannen zijn en wie de watjes….
 
Uitslagen 2-e ronde:
 

De uitslagen op een rijtje:
 

Groep A    
Gerard Rill  Rik Vos  0-1  
Jan de Jonge Gerard Vernooij   0-1
Philip Verlinde - Freek Busstra  1-0
Vincent Verstege  - Henk Struikmans  ...
Nick Hill - Gerrit Wolters  1-0
Kees Wassink - Joop Jentink  1-0

 

 
Groep B    
Willem Lakeman Reimer Weits  0-1  
Arno vd Hoeven David Scheers  1-0
Bas Dubbeldam - Kees Maas  ...
Dieuwe Bosch  - Hans Bodlaender  1-0
Pieter Toxopeus - Jorit Delen  0-1
Johan Onnink - Arno Knobbe  ...
Peter Krijnen - Piet van Dam  0.5 - 0.5

 

 
Groep C    
Co Veenbrink - Jan van der Werf  0-1  
Frank de Jong - Rob vd Steenhoven  0-1
Jac van Dam - Boas Rill  1-0
Jasper van der Rijst - Jeroen Bensmann  1-0
Menno van Dijk - Co van Bennekom  1-0
Peter Peters - Jan van Delden  0-1