Login Form

Puzzel van de dag

Rivierenland 1 – Houten 1
 

Dinsdagavond 9 dec. 19.30u. werden wij in Buren vriendelijk ontvangen door Ton Houwers voor de schaakwedstrijd Rivierenland 1 – Houten 1.
Nadat een ieder plaats had genomen achter zijn schaakbord waande ik mij even een grootmeester vanwege de grote ruimte om de borden heen.
Deze droom werd in mijn partij met zwart aan bord 2 echter al na drie zetten verstoord, na e2-e4,c7-c6 (Caro-Kann)d2-d4,d7-d5 antwoordde Philippe Friesen met f2-f3, voor een grootmeester misschien theorie, voor mij nieuw.
 
Op bord 8 kwam  Kees Wassink wat moeilijk te staan vanuit de opening, De achtergebleven d –pion verdedigen en de sterke aanval tegenhouden  was niet te doen en leidde dus tot opgave.
Rik Vos aan bord 4 had een soortgelijk probleem en moest ook opgeven.
Na deze  2-0 achterstand waren er vier overwinningen voor Houten.
 
De scherpe openingsopzet van mijn tegenstander beantwoordde ik ook scherp met een pionoffer, wat hij niet aannam (dan is het meestal goed), in het vervolg kwam er een typische stelling van een sterk paard op e5 tegen een zwakke witveldige loper op a2 op het bord waarna de winst mij niet meer kon ontgaan.
Gerard Rill aan bord 1 kreeg met wit de Siciliaanse draak of iets wat daar op leek te bestrijden, na het openen van de h-lijn plaatste hij zijn dame op h7 en zijn toren op h6 waarna zijn tegenstander onder de druk bezweek. 2-2.
Nick Hill aan bord 5 had een evenwichtige stelling met licht ruimtevoordeel en een vrijpion. Er leek niet veel aan de hand tot zijn tegenstander zich verrekende en er plots een matcombinatie op de onderste rij in beeld kwam. In een dergelijke stelling heeft Nick altijd een fijn gevoel voor tactiek en won dus.
Aan bord 7 kreeg Jan de Jonge met wit het nog knap lastig na fel aandringen van Wim Kruimer. Maar na c2-c3 waren zo’n beetje alle problemen opgelost en even later zette hij zijn tegenstander zelfs nog schaakmat.
 
Nu hadden wij nog maar een half puntje nodig voor de overwinning, aan bord 6 kwam Joop Jentink met zwart wat moeilijk uit de Franse opening wat hem 2 pionnen kostte, met zijn dame en witveldige loper tegen dame en paard verdedigde Joop zich echter prima met actief spel, maar na het slaan van een pion op c2 met de dame was de weg vrij voor de witte dame en moest Joop de ongelijke strijd opgeven.
 Nu kwam het aan op Freek Busstra aan bord 3 met wit die zojuist zijn koningsaanval met een paardoffer zag stranden door eenzelfde paardoffer van de verdedigende partij.  Veld c1 was nu het zwakke punt verdedigd door alleen de toren en  aangevallen door dame en toren, Aat Liefbroer maakte het knap af met een dameoffer waarna mat niet meer te ontlopen was.
 
Met deze terechte 4-4 op zak doen we voorlopig prima mee in de 1ste klasse A.
Als wij als grootmeesters behandeld worden, dan spelen wij ook als grootmeesters, helaas geldt dit ook voor de tegenpartij, maar veel ruimte om de borden heen speelt wel prettig.
 

 
Gerard Vernooij