Login Form

Puzzel van de dag

Utrecht - Houten 3-5
 
 

Donderdagavond 5 februari 19.30 uur. We komen het op het oog splinternieuwe denkcentrum in Utrecht binnen en willen de speelzaal binnen gaan, totdat de voorzitter ons meldt dat de vergadering bijna afgelopen is en de laatste tactieken tegen dit ijzersterke Houten 1 worden doorgenomen.
Wij laten ons niet beïnvloeden door psychologische oorlogsvoering en mogen even later toch spelen.
 
Nu was ik als eerste klaar en heb alleen de eerste paar zetten op de borden gezien en de beslissende strijd in het middenspel gemist, dus ik probeer zo objectief mogelijk te blijven.
 
Ikzelf kreeg de Wolga met wit tegen me. Ik ging door met a4, Ld2 en Pb5 en besefte me dat ik hier echt ‘’out of book’’ was en koos voor Te1. Toen zwart met Pb6 de geofferde pion dreigde terug te winnen besloot ik zwarts sterkste stuk, de loper op g7 af te ruilen. Vervolgens nam mijn tegenstander langzaam het initiatief over en speelde het sterke Tb3. Na h3 besloot ik bijna hopeloos een dame tegen toren en paard te geven en vertrouwde op mijn eindspeltechniek.
 
Op bord 1 had onze kopman Gerard Rill met wit een sterk loperpaar en kreeg het voor elkaar om het Sicilaanse paard van d4 af te ruilen tegen een wit veldige loper op e6 waardoor alle witvelden van zwart zwak werden. Met Db3, La6 en Pb5 verhoogde Gerard de druk op zwart en won een kwaliteit waarbij zwart compensatie moest zien te krijgen met een sterk paard op c4.
 
Op bord 2 had onze OKH topscorer Gerard Vernooy zwart en speelde de Caro-Kann die veel weg had van het frans. Toen Gerard h5 deed en even wachtte met rokeren en wit daarentegen wat meer ruimte voor haar torens kreeg , dacht ik dat deze partij nog alle kanten op kon.
 
Op bord 3 speelde Nick zoals Nick alleen kan spelen, rustige zetten (eerst e3 en dan toch e4!) en verhoogde druk op zwarts zwakste plek, de pion op a6. Met een sterk loperpaar vertrouwde ik erop dat Nick zijn tegenstander langzaam doodkneep.
 
Dan onze man in vorm op 4, Rik Vos. Met zwart kwam hij in de Pirc terecht, waarbij wit heel agressief speelde met pionnen op a4, c4, d3, e4, h3 en g4. Rik speelde op de zwarte velden en brak op het juiste moment door (timing!) met het natuurlijk a6, Tb8 en pion b5!.
 
Jan op 8 kwam met zwart met wat moeite uit de pirc, kreeg gelijk spel maar moest uitkijken niet overlopen te worden op de damevleugel door een sterke vrijpion en actieve torens van wit. Zou het doorzettingsvermogen van Jan beslissen?
 
Joop speelde zijn vertrouwde Engels met c4 op 7. Hij kreeg wat spel maar speelde snel a4 om zwart af te stoppen. Ik dacht dat het plan met Tb1, a3 en b4 wat actiever was maar ook hier vertrouwde ik op Joop’s koelbloedigheid.
 
Vincent met zwart speelde een zijvariant van de Pirc met c5, waarbij wit met pion e5 het paard op f6 dwong naar f7. Vincent verbruikte veel tijd maar kwam wel met wat tegenspel op de damevleugel met b5 en pb3. Zijn paard op f7 en loper op c8 zagen er helaas niet goed uit.
 
Even later bleek bij mijn tegenstander de zwarte dame toch wat bleekjes af te zien tegen een ijzersterk paard op e4 en verbonden torens. Hieronder besloot ik Te6! te spelen en kreeg met mijn paard alle zwarte velden in handen en even later ging de zwarte koning mat.

 

Toen ik terug kwam in de speelzaal zag ik dat Nick zijn tegenstander overklast had, en deze door zijn vlag was gegaan. Even later was het Rik die met zijn actieve toren op de 2e rij in combi met zijn sterke loper het 3e punt drukte. Op bord 2 had Gerard ondertussen wat meer ruimte gekregen en had wit h3 uitgesteld om problemen op de achterste rij te voorkomen. Hij won een stuk en had genoeg aan een vrijpion die niet te stoppen was door een paardvorkje.

Toen ik naar bord 1 liep zag ik dat bij Gerard zwart bijna alle lichte stukken had afgeruild tegen een open a-lijn. Dit plan was te traag en Gerard won op mooie wijze; mat was niet te voorkomen. Stand was nu 5-0 en onze mannen op bord 6, 7 en 8 waren nog aan het zwoegen.
Vincent had in het eindspel een paard tegen toren met vrijpion. Toen deze eraf gingen had zwart 1 tempo te weinig om een remise dame eindspel te houden, 5-1.
Joop moest een toren tegen Loper + 2 pionnen remise zien te houden. Ondanks lange tegenstand waren deze 2 pionnen te sterk en was alleen Jan nog bezig. Hij had op knappe wijze een stelling met slechte paard tegen goede loper bereikt maar was op het punt zijn paard te laten insluiten. Ook hier was het pionneneindspel verloren. Achteraf was er een variant van 15 zetjes diep waarin beide partijen only moves moesten vinden. Maar in tijdnood niet te vinden.
 
Op alle borden was gestreden, en met een 5-3 overwinning pakten we de verdiende 2 matchpunten, Zijn we al klaar voor de promotieklasse?
 

 
Freek