A narrow escape

Maandag 16 maart speelden wij de belangrijke wedstrijd tegen Paul Keres 5.
Voor beiden belangrijk, voor ons voor promotie en voor Paul Keres 5 voor behoud in de eerste klasse.
Deze belangen waren op de borden terug te zien.
Deze wedstrijd was ook een weerzien met voormalig teamcaptain van Houten en nu teamcaptain van PK 5 Frank Heinen, de man die mij ooit (2001) bij het eerste achttal van Houten haalde, een beetje laat maar alsnog bedankt!

Dit was overigens geen reden voor mijn verliespartij met wit aan bord 2 tegen Peter van den Belt.  Deze speelde de Fort Knox variant van het Frans (e4-e6,d4-d5,Pc3-dxe4,Pxe4-Ld7,Pf3-Lc6) en voordat we het middenspel bereikten offerde ik mijn loper op h7 voor 3 pionnen. Dit leek zeer kansrijk, maar Peter vond de juiste verdediging (Pf8 en later Dg6) waarna er van de aanval niets overbleef en ik even later zelfs mat ging.
0-1   voor Paul Keres, de toon was gezet.
Aan bord 3 zette Rik Vos met zwart zijn tegenstander vast met een pionnenketen op g3,f4,e5,d6 en c7, waarna Rik (inmiddels topscorer met 6 uit 7) zelf kon bepalen hoe en wanneer hij het punt binnen ging halen.
Ook een goede overwinning voor  Freek Busstra  aan bord 4. Freek bereikte een toreneindspel met 1 pluspion. De verre vrijpion van zijn tegenstander was minder gevaarlijk dan Freek’s  verbonden pionnen en won dus.
Na deze 2-1 voorsprong leek het nog alle kanten op te kunnen. Op geen enkel bord was er een duidelijk voordeel te bespeuren.

De verbetenheid waarmee PK5 streed was goed te zien aan bord 6 waar Henk Struikmans het opnam tegen Frank Heinen. Henk won een stuk, maar Frank bleef loeren naar die ene kans op eeuwig schaak. Het was lastig, maar Henk zag het allemaal, 3-1.
Aan bord 8 speelde Joop Jentink zijn vertrouwde  Engels tegen Gerard Halve. Hier leidde een bittere strijd tot een eindspel met paard en 4 pionnen voor Gerard Halve tegen de loper en 3 pionnen voor Joop. Het paard bleek ook nog eens veel sterker dan de loper die er na een paardvork vanaf ging waarna Joop kon opgeven.
Een moeilijke partij ook voor Gerard Rill met zwart aan bord 1 tegen Klaas Veldhuijsen. In een Siciliaan speelde Klaas Lb5xPc6 en na dxc6 kon het alle kanten op, maar makkelijk werd het nooit.
Om tegenspel te creëren ging Gerard met de h-pion lopen, maar dit bleek niet voldoende en moest het verlies incasseren.
Het stond weer gelijk, 3-3 en het kon nog steeds alle kanten op.

Als je voor promotie wilt gaan moet je soms over een extra wapen beschikken, als het bijv. op de eerste twee borden niet lukt zullen de punten ergens anders vandaan gehaald moeten worden.
Aan bord 7 moest Jan de Jonge alle zeilen bij zetten om Jan Teuben van promotie af te houden.
De verbetenheid van Paul Keres was inmiddels op onze jongens overgeslagen: tot hier en niet verder!
En Jan kon de zwaar bevochten maar terechte remise bijschrijven.
Naast Jan kwam deze keer ons extra wapen uit Engeland.
Aan bord 5 wist Nick Hill met zwart een gelijkstaand eindspel van een zwart paard en 5 pionnen tegen een witte loper en 5 pionnen met enkele subtiele moves naar zijn hand te zetten waarna het ineens een gewonnen eindspel was, dan lijkt schaken toch weer makkelijk.

Sommigen mompelden iets van door het oog van de naald, ik hou het met betrekking op onze Engelse connectie op de boventitel.

Gerard Vernooij