Login Form

Puzzel van de dag

 
Houten,  juni 2016
 
Meisjes en Jongens,
 
HET SCHAAKSEIZOEN  2015 – 2016.
 
Aan het eind van dit schaakseizoen kunnen we zeggen dat het een goed schaakjaar is geweest. Ik heb het idee dat er met plezier geschaakt is. Ook de gezamenlijke activiteiten zoals het oliebollentoernooi met doorgeefpartijen en de simultaan tegen Stap 4 waren een succes. Het aantal leden is gegroeid en we hadden gelukkig genoeg mensen om elke Stap les te geven. Ook in Stap 4 die dit jaar weer gedaan kon worden. Hopelijk lukt het komend jaar ook weer voor elke groep een leider te krijgen. De examens zijn achter de rug en iedereen die meedeed, is geslaagd. GEFELICITEERD!
 
We zien je graag terug in september. Wanneer precies wordt nog bekend gemaakt.
 
Johan Onnink.

 

Terugblik op het seizoen 2015 - 2016 van Stap 1

 
In september vorig jaar begonnen we met acht mensen en op het eind waren we gegroeid tot twaalf. Dat is best veel, zeker als lang niet iedereen ongeveer even oud is. Gelukkig kregen we soms hulp van de vader van Mees. Dat was best fijn, want op die manier kon iedereen met de lessen uit het boek beter geholpen worden. Zo kon ook iedereen examen doen voor Stap 1 of Op Stap 2. En allemaal geslaagd! De schaakpartijen waren vaak heel spannend. Sommigen wonnen niet zo vaak, maar ja de tegenstander was dan meestal ook een paar jaar ouder en heel erg goed. In de vakantie kun je vast en zeker nog wel een partijtje schaken tegen iemand of anders op de computer.
 
En in september zien we elkaar weer.
 
Eindstand interne competitie Stap 1
Nr. Naam Gespeeld Punten
1 Drimitri 20 16
2 Nathan 19 12,5
3 Thom 19 12
4 Pasja 19 10,5
5 Casper 11 9,5
6 Nastia 17 8,5
7 Bram 13 7
8 Jorim 19 6,5
9 Ilyas 20 6,5
10 Mees 16 4,5
11 Tim 13 4
12 Niels 12 1

           Van links naar rechts Nathan, Drimitri en Thom.            
 Meesters Johan
 Terugblik op het seizoen 2015 -2016 van Stap 2

 
De start van het seizoen was op dinsdag 22 september 2015 en eindigde met het ouder/kind toernooi op 21 juni 2016. Aan het begin is het altijd een verrassing wat voor kinderen je in de groep hebt. Dit jaar had ik een groep van uitersten, van rustig tot heel drukke, van lolbroek tot serieuze jongens en daar tussen hadden we Sterre, het enige meisje, in de groep. De eerste les ging over de activiteit van de schaakstukken gevolgd door de dubbele aanval, penning, uitschakelen verdediger en als laatste les het mat zetten. Een van de belangrijkste lessen was de opening waarbij geleerd werd hoe je een schaakpartij moet beginnen. De “3 gouden regels” voor de opening vonden de kinderen maar vervelend, zeker omdat ze verplicht werden om die tijdens hun wedstrijden toe te passen.
 
De spannendste dag van het jeugdschaak was dinsdag 14 juni 2016, de dag van het examen. Op die dag deden er 6 kinderen examen die allen geslaagd zijn. Van harte gefeliciteerd met het behalen van het stap 2 diploma.
 
 
Competitie
Zoals gebruikelijk werd er de tweede helft van iedere les een interne competitie gespeeld voor het kampioenschap van stap 2. De eerste weken waren de schakers aan elkaar gewaagd en was het nog niet duidelijk wie er kampioen zou gaan worden. Halverwege de competitie kwam er duidelijkheid dat Sterre, Tibor, Klaas, Tom en Elias om het kampioenschap gingen strijden. De eerste die afviel in de race om het kampioenschap was Elias. Na 20 speelronden was Tom de volgende die af moest haken. Omdat Tibor de laatste wedstrijden tegen zijn directe tegenstanders won of remise speelde, kwam hij alleen aan kop en dat stond hij niet meer af. De strijd om de tweede en derde plaats, die tussen Sterre en Klaas ging, bleef tot 2 ronden voor het eind spannend en werd toen beslist in het voordeel van Tom waardoor Sterre op de derde plaats eindigde.
 
 
Eindstand interne-competitie Stap 2
Nr. Naam Gespeeld Punten
1 Tibor 26 23,5
2 Klaas 25 19,5
3 Sterre 25 18
4 Tom 26 15
5 Elias 26 9
6 Lukas 23 5,5
7 Beer 21 4,5
8 Axel 26 4

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                           Van links naar rechts Klaas, Tibor en Sterre.            
 
Ik kan terug kijken op een goed en gezellig seizoen en wens jullie een fijne vakantie en hopelijk tot volgend jaar.
 
Meester Piet van Dam
 
 
 

Terugblik op het seizoen 2015 -2016 van Stap 3

 
Voor het eerst mag ik een stukje schrijven als schaak ‘‘meester’’ van Stap 3, mijn eerste jaar.
Ik kan zeggen dat ik met veel plezier kan terugkijken op het afgelopen seizoen, Rik en ik gaven samen les aan Jarno (die er helaas niet altijd was), de altijd vrolijke Bing én Quinten.
 
Later bleek stap 2 te groot te zijn, en ging Rik naar stap 2+ om Piet te ondersteunen.
Veel oefenen, trainen, huiswerk, maar vooral veel gezelligheid.
 
Jullie hebben het afgelopen jaar veel dingen geleerd en door jullie enthousiasme was het soms moeilijk om jullie stil te krijgen. Het oplossen van Schaakproblemen en vele ‘’matjes ‘’ bleek erg populair.
 
Helaas was Jarno er niet altijd bij (reisde vanuit Doorn naar Houten, en was soms ziek), ik hoop dat hij blijft schaken want hij heeft zeker talent en gevoel voor tactische stellingen. Beterschap Jarno.
Bing speelde niet altijd geconcentreerd in de competitie, maar als hij dit verbeterd is hij echt heel moeilijk te verslaan, want hij maakte zijn huiswerk als de beste en bleek tijdens de lessen erg leergierig. (hij riep altijd tijdens de partijen, nu komt de magische zet!, niemand die weet wat hij daarmee bedoelde, maar het was nooit stil tijdens het schaken)
Dan Quinten, die als 1ste jaars stap 3 zich erg goed heeft ontwikkeld, hij loste de schaakproblemen als snelste op en was altijd netjes kwart voor 7 bereidt een nieuwe schaakopening te bekijken. Ikzelf begrijp nu eindelijk hoe een koningseindspel gespeeld moet worden (dank je Quinten), ik heb echt genoten, ga zo door jongens!
 
O ja, er werd ook nog competitie gespeeld, altijd in het lokaal van Meester Johan Valstar.
Lang stond Quinten bovenaan, en was de concurrentie met (stap 4) Jasper en Luuk super spannend. Knap dat Quinten het zo lang volhield, met als resultaat een mooie 3e plaats! Bing en Jarno hadden het soms zwaar, maar ze hebben veel geleerd van de openingen (het trucje met Lxf7+!).
 
Ik kan met trots zeggen dat Bing en Quinten zijn geslaagd voor het examen! Op naar het volgende schaakjaar, en hoop dat Quinten en Bing doorgaan naar Stap 4.
 
Meester Freek Busstra en Rik Vos
 
 

Terugblik op het seizoen 2015 -2016 van Stap 4

 
Dit seizoen was er weer training voor stap 4. Veel oud-jeugdspelers zijn daarvoor benaderd en Jasper, Micha en Luuk zijn daarvoor weer terug bij het jeugdschaak gekomen. De leerstof was best pittig, maar met het juiste thema erbij was het vaak wel te doen, soms na enige gerichte aanwijzingen. Uiteindelijk zijn Jasper (met een 8.5) en Micha (met een 6) geslaagd. Proficiat heren. De competitie was tegelijk met Quinten, Bing en Jarno van stap 3. Jasper is kampioen geworden voor Luuk en Quinten, die meermaals een speler van stap 4 wist te verslaan. Zelf vond ik het leuk om dit jaar training te geven en was het dit jaar goed te combineren omdat mijn zoon stap 2 volgde.
 
Meester Johan Valstar
 
 
Eindstand interne-competitie Stap 3 en 4
Nr. Naam Gespeeld Punten
1 Jasper 23 16,5
2 Luuk 23 14
3 Quinten 24 14
4 Micha 24 12
5 Bing 25 5,5
6 Jarno 15 5

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Van links naar rechts Quinten, Jasper en Luuk

 
Het oliebollen toernooi 2016
 
Op dinsdagavond 15 december vond het jaarlijkse oliebollentoernooi plaats voor de jeugd van de Schaakvereniging Houten. Er werd doorgeefschaak gespeeld door teams die waren samen gesteld uit de verschillende stappen waaraan les werd gegeven. De teams speelden met veel enthousiasme hun wedstrijden en tussen de partijen door kregen ze allemaal wat te drinken en uiteraard een heerlijke oliebol met poedersuiker. Ook waren er ouders die vol spanning de partijen van hun kinderen volgden en deze werden ook getrakteerd op een oliebol met koffie of thee. De oliebollen voor dit toernooi werden, zoals voorgaande jaren, gebakken door Jacqueline Hartenhof waarvoor onze hartelijke dank.
 
 
 
 
Voorlopig programma seizoen 2016 – 2017
 
-         Start nieuwe seizoen 29 september 2016
-         Per groep een interne competitie
-         Externe competitie
-         Doorgeefschaakcompetitie
-         Oliebollentoernooi
-         Bij voldoende belangstelling deelname aan de externe competitie
-         Proefexamen
-         Examen
-         Afsluiting seizoen met ouder-kind-toernooi
 
 
Website
Op onze Webpagina kunnen jullie informatie vinden over het jeugdschaak en het nieuwe seizoen.
Het adres is http://www.schaakclubhouten.nl/
 
 
Verder wensen we jullie allemaal een prettige vakantie en hopelijk tot het volgende seizoen.
 
Johan Onnink
Jeugdleider schaakvereniging Houten.
E-mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.