Login Form

Puzzel van de dag

Schaakclub trots op ridder Henk
 
 

Prof. dr. H. (Henk) Struikmans uit Houten heeft vandaag de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen uit handen van burgemeester Wouter de Jong. Dat gebeurde tijdens een informeel symposium in de aula van Medisch Centrum Haaglanden-Bronovo Westeinde in Den Haag. De bijeenkomst werd georganiseerd ter gelegenheid van het vertrek van de heer Struikmans (64).Burgemeester Wouter de Jong decoreert Henk Struikmans..


Na bijna veertig jaar als radiotherapeut te hebben gewerkt, neemt hij afscheid van zijn klinische werkzaamheden. Na zijn studie geneeskunde, huisartsenopleiding en een assistentschap interne geneeskunde, is de heer Struikmans zich begin jaren 80 gaan specialiseren in de radiotherapie. Tussen 1983 en 2002 werkte hij in het UMC in Utrecht als radiotherapeut-oncoloog. Sinds 1989 maakt hij zich hard voor de verbetering van de kwaliteit van de kankerzorg in ons land. De laatste jaren ging zijn aandacht vooral uit naar borstkankerzorg en naar de oudere patiënt met kanker. Persoonlijke aandacht voor de patiënt stond hierbij altijd voorop.

Naast zijn ‘gewone’ werk besteedde Struikmans vele uren aan het helpen van vakgenoten. Onder andere door voorzitter te zijn van de wetenschapscommissie en van de accreditatiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie. Ook was hij auteur of mede-auteur van ruim honderd medisch-wetenschappelijke artikelen en voorlichtingsboeken voor kankerpatiënten die met bestraling te maken krijgen. Struikmans was de eerste radiotherapeut in Nederland die de intra-operatieve radiotherapie toepaste. Een bestralingsmethode tijdens de operatie die het mogelijk maakt voor specifieke patiëntengroepen om binnen een dag de behandeling af te ronden in plaats van zestien dagen. Inmiddels wordt deze behandeling ook in Eindhoven toegepast en andere ziekenhuizen hebben het in overweging.

Niet alleen in zijn klinische werk, maar ook als onderzoeker heeft Struikmans een belangrijke bijdrage geleverd – en dat blijft hij doen – aan de kennis over, en behandeling van borstkanker. Hij coördineert een aantal internationale studies die voor het vakgebied aansprekend en van belang zijn.

In Houten zat Struikmans tussen 1988 en 2006 in het bestuur van de plaatselijke schaakvereniging. Hij won er zevenmaal de clubkampioenschappen. Met veel plezier en trots wordt teruggekeken op het 25-jarig bestaan in 2003. Het is toen gelukt schaakgrootmeester Jan Timman naar Houten te halen voor een simultaanwedstrijd. Nog steeds is er een nauwe band tussen de vereniging en de gemeente

 
JJ