Montessori A1 grote winnaar schoolschaaktoernooi

Het was spannend in de finale

HOUTEN
Het team Montessori A1 is de grote winnaar bij het schoolschaken van 2016. Bogerman A1 werd tweede met 7 punten. Wereldwijs A1 werd derde. De basisschoolleerlingen spelen in teams. De spelers uit een team spelen individueel tegen elkaar schaak en het resultaat van de spelers samen levert een teamresultaat op. "Het is altijd weer spannend en een sportief toernooi", zo zei de voorzitter van de organisatiecommissie. De laatste ronde op 23 november was ook dit jaar weer superspannend.
John van Amerongen
Voor de organisatie is een aantal vrijwilligers van de schaakvereniging en de Johannes Bogermanschool verantwoordelijk. In het begin van het artikel de eerste drie plaatsen in de A-categorie. In de B-categorie won team Bogerman B2. Tweede werd De Bijenkorf B1. Derde werd Bogerman B3. Het was weer een spannend schoolschaaktoernooi. Dit jaar werd al weer het 19e officiële schoolschaaktoernooi gespeeld. Volgend jaar de 20e. Het officiële schoolschaak-toernooi wil zeggen dat alle basisscholen in Houten mee kunnen doen. Het is altijd een drukte van belang, al die kinderen bij elkaar bij de voorrondes in de lokalen van de Johannes Bogermanschool en bij de finalerondes in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis.

BOGERMANSCHOOL
In het schaaktoernooi van het schoolschaken worden twee voorrondes gespeeld. Dat gebeurt traditiegetrouw in het schoolgebouw van de Johannes Bogermanschool. Deze school presteert zo door de jaren heen ook aardig goed bij het schoolschaken. Dit jaar een tweede plaats in A-categorie en twee teams in de top drie in de B-categorie. Het team Bogerman A1 wist in de finale van de derde naar de tweede plaats te klimmen. Het officiële schoolschaaktoernooi vindt ook zijn oorsprong in enkele toernooien tussen enkele scholen waar de Johannes Bogermanschool ook bij betrokken was. Vanuit de Bogermanschool is Bas Dubbeldam altijd betrokken bij het schaken. Het schoolschaken wordt georganiseerd door schaakvereniging Houten in samenwerking met de Johannes Bogermanschool. Dit jaar deden 16 scholen mee. "Ruim 200 kinderen doen mee. Zo'n 50 teams van 4 personen en die hebben ook nog reservespelers", zo vertelt één van de vrijwilligers. "Het is ook leuk dat de burgemeester de prijzen uitreikt, nu we in het gemeentehuis de finales spelen."

NIVEAU
"Het niveau van schaken ligt bij het schoolschaken behoorlijk hoog", zo vertelt de voorzitter van de organisatiecommissie. "Houtense teams doen regelmatig via de regionale wedstrijden waar ze na de lokale wedstrijden bij winst naar toe mogen, mee met de landelijke schoolschaakwedstrijden." Steeds meer scholen geven schaakles. "Het is bekend dat kinderen die schaken beter presteren op school."

JAN VAN DER WERFBOKAAL
De man die jarenlang de stuwende kracht en voorzitter van de schaakvereniging en daarmee ook het schoolschaken was, Jan van der Werf, mocht de over all wisselbeker, de Jan van der Werf bokaal die naar hem vernoemd is, uitreiken.

Alle standen uit de voorrondes en de eindstand kan je zien door hier
 files/2016_Eindstand.pdf te klikken.