Login Form

Puzzel van de dag

Nieuwsbrief Jeugd
 
 

Houten, juni 2017
 

HET SCHAAKSEIZOEN 2016 – 2017.
 
Meisjes en Jongens,
 
Nu het schaakseizoen achter de rug is, een overzicht van het afgelopen jaar.
Het is een prima schaakjaar geweest; met voor het eerst sinds jaren weer een externe competitie en wel met twee teams. Daarover kun je verderop meer lezen.
De examens zijn achter de rug en bijna iedereen heeft er een diploma bij. Natuurlijk is er ook een verslag van elke groep en de eindstand van de interne competities. In september starten we weer en hopen je dan op de dinsdagavond terug te zien. Van de precieze startdatum krijg je nog bericht.
 
Johan Onnink.  
 
 

Terugblik op het seizoen van Stap 1

 
Vorig jaar september begonnen we met Vardan, Jorim, Maurits, Niels, Timon en Fenna. Maar al gauw kwamen er mensen bij. Simon de J., Cas, Ye,  Simon v. W. en Yi Yi. Ook al hebben deze laatsten niet het hele seizoen meegedaan, ze deden niet onder voor de anderen bij de partijen. Kijk maar naar de ranglijst. Ze konden ook zelfs meedoen aan het examen. Om examen te kunnen doen, hebben we hard moeten werken , maar het is gelukt en de resultaten zijn goed. Iedereen heeft een diploma van Stap 1 of van Opstap.
Natuurlijk kan niet iedereen evengoed schaken, maar dat heeft ook met leeftijd te maken. Gelukkig heeft niemand alle partijen verloren.En soms gebeurde het dat iemand dacht: “O dat win ik wel van hem.”  Ja als je dat denkt met een schaakpartij, gaat het vaak juist mis. Maar het leuk vinden om te spelen is zeker zo belangrijk als winnen of verliezen.
Fijn was dat de vader van Vardan ons elke week heeft geholpen. Want de groep werd steeds groter en niet iedereen had dezelfde vragen of was met de bladzijde uit het werkboek op hetzelfde moment klaar.
 
Eindstand interne competitie Stap 1
Nr. Naam Gespeeld Punten
1 Vardan Awetian 13 11
2 Ye Peng 12 9,5
3 Cas Nusselder 12 7
4 Simon de Jong 11 6
5 Maurits Janssen 11 5
6 Niels v.d. Linden 12 5
7 Yi Yi  Huang 5 4
8 Simon van Walsum 9 4
9 Jorim Blom 9 3
10 Fenna v.d. Worp 9 1
11 Timon Spinhoven 9 0,5
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Een fijne vakantie gewenst en in september starten we weer.
Natuurlijk kun je in de tussentijd vast wel eens tegen iemand een partijtje spelen en de computer is er altijd ook nog.
 
Meester Johan Onnink.
 
Terugblik op het seizoen van Stap 2
 
Het afgelopen jaar zijn we met een flinke groep jongens en één meisje Nasja bezig geweest met Stap 2. Een flink deel ging door, maar er waren ook een aantal nieuwe leden te verwelkomen. Philip, Edward, Erik en Maurits waren dit jaar nieuw en dat heeft de rest geweten. Ze speelden in de competitie al snel mee om de hoogste plaatsen. Ook mocht een deel van hen gelijk mee doen met de externe competitie.
Naast de competitie was er het eerste half uur les over tal van onderwerpen, zoals dubbele aanval, aftrekaanval en penning. Maar nog de meeste opwinding werd veroorzaakt door het ezelsbruggetje PSV dat te maken heeft met de 3 gouden regels voor de opening: 1) Pion in het centrum, 2) Stukken ontwikkelen, 3) Veilige plek zoeken voor de koning.  De associatie met deze prachtige voetbalclub uit het Zuiden was voor een aantal jongens lastig om mee om te gaan.
Aan het einde van het seizoen was het boekje goed doorgewerkt en kon (bijna) iedereen mee doen aan het examen van stap 2. Ook Nathan die vanwege de vanwege de voetbaltraining altijd de eerste twintig minuten niet kon bijwonen. Uiteindelijk heeft alleen Bram het helaas niet gehaald.
En dan nog ten slotte de competitie. Lang bleef het spannend. Het was lang een nek-aan-nek race tussen Erik en Maurits, met daarachter Drimitri en op het laatst ook nog Edward die speelden voor het eremetaal. Uiteindelijk heeft Maurits dit jaar de competitie gewonnen, gevolgd door Erik en Drimitri.
 
Competitie
 
Eindstand interne-competitie Stap 2
Nr. Naam Gespeeld Punten
1 Maurits Baan 17 14
2 Eric Rijkse 22 13,5
3 Dzmitri Rezky 20 13
4 Edward Kemp  21 12,5
5 Philip Enneking 16 10,5
6 Pavlo Varnavskyi 22 10
7 Bram Fondse 20 9,5
8 Thom Koops 21 8,5
9 Nathan Langeraar 25 7,5
10 Jonas Meeder 21 7
11 Anastasia Varnavska 22 7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                    
 
 
 
 


Volgend jaar is er een nieuwe kans om de felbegeerde prijzen te winnen. Maar nu eerst vakantie en dan volgend jaar, stap 3.
 
Meester Matthijs Langeraar
 

 

Terugblik op het seizoen van Stap 3

 
Jullie hebben het afgelopen jaar veel dingen geleerd over aftrek- en dubbelschaak, hoe je je kunt verdedigen tegen verschillende soorten aanvallen, met het vierkant bepalen of je een partij kan winnen en hoe je bij een verloren stand een remise kan forceren. Maar tijdens de lessen kwamen er ook allerlei andere interesses van jullie aan bod en dat ging met zo’n groot enthousiasme waardoor het soms moeilijk was om jullie stil te krijgen.
 
Het lesprogramma is afgewerkt volgens de opzet zoals dit aan het begin van het seizoen was afgesproken. Na 30 minuten les werd met de interne kompetitie gestart waar al het geleerde in praktijk gebracht kon worden. De spelers hadden veel moeite met het toepassen van de geleerde regels waar een opening aan moest voldoen. Ze vonden dat ze goede trucjes konden gebruiken om een wedstrijd te winnen. Na dat ik ze verplicht had om de regels van de opening te gebruiken werd er gaande weg beter gespeeld.
 
Lukas begon zwak aan de kompetitie maar naarmate de kompetitie vorderde werd zijn spel steeds beter en werd er niet zo maar meer van hem gewonnen. Elias speelde zijn wedstrijden zoals hij was enthousiast en snel waardoor was hij meestal als eerste klaar was. Klaas en Tom hebben de hele kompetitie goed gespeeld en heel lang mee gespeeld om 1e plaats. Klaas was de eerste die afhaakte voor de 1e plaats en eindigde met een half punt minder dan nummer 2 op de 3e plaats. Door als enige van de latere kampioen te winnen eindigde Tom terecht op de 2e plaats. Tibor wilde graag kampioen worden maar hij was bang dat hij dit niet ging worden omdat hij minder wedstrijden had gespeeld. Het aantal gespeelde wedstrijden bleef dwars zitten en kwam daar regelmatig op terug. Ondanks één wedstrijd minder werd hij met 4,5 punt meer dan nummer twee de terechte kampioen. Tibor gefeliciteerd met je eerste plaats.
 
Eindstand interne-competitie Stap 3
Nr. Naam Gespeeld Punten
1 Tibor Praas 18 15
2 Tom Vermeulen 19 10,5
3 Klaas Druijf 18 8,5
4 Lukas Dee 22 7,5
5 Elias ter Voorde 16 5,5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ik kan terug kijken op een goed en gezellig seizoen en hoop dat ik jullie volgend seizoen allemaal terug zal zien.
 
Ik wens jullie een fijne vakantie.
 
Meester Piet van Dam
 
 

Terugblik op het seizoen van Stap 5

 
Sinds een lange tijd werd er voor de kinderen weer schaakles voor een hogere stap gegeven, stap 5 is ook voor de leraar lastig, en dat heb ik gemerkt. Micha en Jasper speelden in het begin nog competitie, maar daarna niet meer toen bleek dat er genoeg tijd moest worden geïnvesteerd in de stof en het huiswerk nakijken en bespreken. En vaak kwam ik niet toe aan het behandelen van openingen en eindspelen.
 
Voor het halen van het examen van stap 4 en 5 staat normaal 2 jaar, maar Jasper heeft in 1 jaar en in 1 keer het examen en dus diploma weten te behalen! Voor Micha was school en schaken lastig te combineren, en heeft het examen daarom niet gemaakt.
Ik hoop dat beide nog doorgaan met schaken en er plezier in houden. Het is tevens mijn laatste jaar bij de jeugdlessen, ik kijk met veel plezier afgelopen 2 jaar terug.
 
Meester Freek Busstra
                                                                                   
Externe kompetitie
 
Na dat we enkele jaren niet met de externe kompetitie van Sticht Gooise Schaakbond mee kunnen doen omdat de belangstelling te klein was, maar dit seizoen konden we zelfs twee teams inschrijven voor deze kompetitie omdat zich 10 kinderen zich hadden aangemeld. Dit resulteerde in een team Houten C1 van spelers die voor geboren voor 2004 en het team Houten D1 voor de jongste spelers.
 
Houten C1                                                                     Houten D1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V.l.n.r. Bram, Tibor, Drimitri en Pavlo.                                  Elias, Klaas, Tom, Thom, Maurits en Erik
 
 
Houten C1
De Houten C1 kwam dit jaar uit in de sterke 2e klasse groep A. We wisten dat het een lastig jaar zou worden omdat wij in stap 2 en 3 zaten, en de meeste van onze tegenstanders zelfs stap 4. Het waren over het algemeen spannende partijen, waarbij Pavlo, Dzimitri, Bram en Tibor altijd goed partij gaven. Uit de 7 wedstrijden hebben we een gelijkspel tegen DBC uit Den Dolder gehaald en winst tegen En Passant. De winst tegen En Passant (3-1) kwam door winstpartijen van Tibor, Drimitri en gastspeler Erik. Onze jongens konden heel geconcentreerd spelen, en namen dan ook alle tijd. Een paar keer hadden we invallers nodig en die deden het heel goed. Maurits en Erik bedankt. De autoritten naar de wedstrijden waren altijd heel interessant: het ging alleen over schaken of computerspelletjes. De laatste wedstrijd was tegen Magnus C3 uit Leusden. Dit team kon nog kampioen worden bij winst op ons. Magnus C3 bestond uit 4 fanatieke meiden, die ook nog eens goed konden schaken. Wij verloren helaas en terecht met 4-0, en de meiden zijn terecht kampioen geworden.                                                         
Bram, Tibor, Drimitri en Pavlo
 
 
Teamleider C1 Jeroen Praas

 
Houten D1
De schaakclub Houten heeft een sterk team op de been gebracht in de jeugdcategorie D 2e Klasse. Houten D1 is derde geworden in een spannende regio competitie. Ze hebben het opgenomen tegen teams uit Utrecht, Leidsche Rijn, Leusden, Amersfoort/Hoogland en Culemborg/Tiel. Het team bestaat uit Erik Rijkse, Maurits Baan, Tom Vermeulen, Elias ter Voorde, Thom Koops en Klaas Druijf. Op een aantal dinsdag- en vrijdagavonden zijn de uit- en thuiswedstrijden gespeeld met vier van onze spelers op de vier borden. Ze hebben één match verloren en de rest gewonnen. Met resultaten variërend van net gewonnen tot de laatste op de slotavond met 8-0 gewonnen zijn ze derde geworden. Een prachtig resultaat. De individuele wedstrijden waren soms erg spannend waar over weer diep gezucht werd en goed gelet werd op eventuele fouten van de tegenstander. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden waren de meeste partijen erg spannend. Na elke partij werd er wat gedronken en soms ook wel even in de gang gerend. Op de slotavond waar alle teams uit de regio aanwezig waren om de laatste partijen tegelijk te spelen en de prijsuitreiking te doen is een mooie foto gemaakt. Hier ziet u de spelers met naast hen meester Piet (van Dam) die elke dinsdag schaakles geeft aan stap-3 en de interne competitie van die groep leidt.
              
Houten D1 tegen Magnus D5
 
 
Teamleider D1 Klaas Druijf
 
 
 
 
Voorlopig programma seizoen 2017 – 20187
 
-         Start nieuwe seizoen 10 september 2017
-         Per groep een interne competitie
-         Externe competitie
-         Doorgeefschaakcompetitie
-         Oliebollentoernooi
-         Bij voldoende belangstelling deelname aan de externe competitie
-         Proefexamen
-         Examen
-         Afsluiting seizoen met ouder-kind-toernooi
 
 
Website
Op onze Webpagina kunnen jullie informatie vinden over het jeugdschaak en het nieuwe seizoen.
Het adres is http://www.schaakclubhouten.nl/
 
 
Verder wensen we jullie allemaal een prettige vakantie en hopelijk tot het volgende seizoen.
 
Johan Onnink
Jeugdleider schaakvereniging Houten.
E-mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.