Login Form

Puzzel van de dag

Houten bekert verder!
 
 

Maandag 18 december speelden we de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen, en kwam het viertal van Woerden bij ons op bezoek.
Ze spelen bij de SGS nu een klasse lager dan wij, maar ze hebben ooit KNSB gespeeld. Een van hun leden is Martijn l'Ami. Die was er niet bij. Gelukkig zijn broer Erwin ook niet........

De vier potten gingen een tijd gelijk op. Toen ging het snel. Gerard V bestreed een Pirc met actief stukkenspel. De zwarte loper op g7 werd afgeruild, waardoor de zwarte koning een beetje op de tocht kwam te staan. De beide dames stond op dezelfde diagonaal met slechts een wit paard daar tussen, en de zwarte dame stond niet gedekt. Toen dat paard met schaak weg kon springen richting de zwarte koning op g7, kon de zwarte dame dan ook het doosje in: 1-0.

Nick zette de partij weer kenmerkend rustig op. Langzaam overwicht, en dan een kleine combinatie. Hij won een pion (al had hij gewoon een stuk kunnen winnen ......). Nick had wel een dubbelpion (f2, f3), en zijn tegenstander besloot om die terug te gaan pakken. Dat betekende echter insluiten van zijn toren en kwaliteitsverlies. Het resterend T+T tegen T+L eindspel speelde Nick rustig uit. De lijnen gingen open. En Nick bood een kwaliteit terug voor een toreneindspel met vrije a en b pion. Toen zijn tegenstander daar niet op in ging, verdwenen de pionnen die zijn koning beschermden, en was het mat of stukverlies: 2-0.

Peter kreeg een scherpe stelling op het bord. Zijn tegenstander leek de theorie precies te kennen en dacht pas over zijn 15e zet een paar minuten na. Om vervolgens een minder nauwkeurige voortzetting te kiezen. Peter trok er op zijn beurt maar eens een half uur voor uit om de complicaties te doorgronden, en ging voor een schijnoffer om een pion te winnen. Zijn tegenstander kreeg daardoor wel aanvalsdruk. Dat sloeg net niet door en hij had de keuze tussen eeuwig schaak of een mindere stelling. De engines zullen uiteindelijk vertellen waar zowel wit als zwart het beter hadden kunnen doen. Peter's remise aanbod werd geaccepteerd, en de winst was binnen: 2,5 - 0,5!

Waarna iedereen zich verzamelde om het bord van Gerard R. Die had eerder op de avond een kwaliteit geofferd tegen een loper. Met langdurig druk op de zwarte velden en kans op verwikkelingen. Maar niet duidelijk of dat voldoende was. En daardoor een moeilijke en spannende pot! Zijn tegenstander bood goed weerstand tegen de dreigingen maar Gerard's loperpaar was sterk, ook omdat de witte koningsstelling nogal open was. Toen er een zwart paard op c4 kwam dat geruild moest worden, en wit paard en toren op b6 en b8 te ver van het strijdtoneel kwamen, kreeg die pion vrije baan: c4 - c3 - c2. Onhoudbaar. En toen er nog een stuk verloren ging, was het gedaan: 3,5 - 0,5. En wij zijn door naar de volgende ronde!

 
Peter