Login Form

Puzzel van de dag

Archief


Verslag 2de ronde OKH

Maandag 31 oktober was het weer zover. De laatste maandag van de maand, dus voor de schaakliefhebbers weer de mogelijkheid om de krachten te meten. Veertig deelnemers speelden in twee naar sterkte ingedeelde groepen hun partijen op het scherp van de snede.

In de A-groep neemt Freek Busstra een gedeelde koppositie in na winst op Piet van Dam. Freek met wit opende Catalaans, een opening waarbij de druk van de koningsloper op de diagonaal h1-a8 een belangrijke rol speelt. Na een onnauwkeurigheid van Piet waarbij de verdediging van deze diagonaal uit het oog werd verloren volgde onmiddellijk stukwinst voor Freek. Gerard Rill pakte ook z'n tweede punt door Vincent Verstege met oprukkende pionnen langzaam de activiteit te ontnemen. Ook Gerard Vernooij won zijn tweede partij. Hij won tegen Kees Knulst een stuk maar kreeg wel een gevaarlijk uitziende koningsaanval voor z'n kiezen. Gerard wist zijn koning goed te verdedigen en won nog meer materiaal waarna de strijd gestreden was. Ook Nick Hill heeft nog de volle score door te winnen tegen Willem Lakeman.
De 4 koplopers worden op de voet gevolgd door Wim Smit met 1,5 punt. Wim won zijn partij tegen Pieter van Dalen door zijn tegenstander met een koningsaanval te verrassen.

In de B-groep zijn nog een vijftal spelers met de volle score van 2 punten te weten Arno van der Hoeven, Johan Onnink, Maarten Kuijpers, Tonie Koolen en Kees Maas.
Kees Maas won zijn partij tegen Remko Mulder. Eenvoudig ging het niet voor Kees. Remko zette een gevaarlijke aanval op waarbij hij een vrijpion kreeg, een dame die de vijandelijke koningsstelling onder vuur nam en een actief paard. Helaas voor hem zag hij een wending over het hoofd waardoor Kees via een 'dubbele aanval' met de dame zowel schaak gaf als een ongedekte toren aanviel. Met een toren minder was de strijd niet meer vol te houden.

Niet alleen aan kop worden mooie partijen gespeeld overigens. In de 'middenmoot' won Jan Baars tegen Bas Dubbeldam. Jan won eerst een stuk; Bas won het stuk terug maar moest uiteindelijk de strijd staken doordat zijn loper geraffineerd werd ingesloten. Verder was ook de partij van Michel Togni tegen Koen Hobelman een mooie. Beiden kregen een vrijpion gedekt door een loper en van achteren ondersteund door een toren. Beslissend was dat Koen niet tijdig ingreep toen Michel met het laaste niet gebonden stuk, de koning, de vijandelijke stelling binnendrong.

Uitslagen en stand zijn te vinden onder het OKH-menu. De volgende ronde is op maandag 28 november. (JJ)