Login Form

Puzzel van de dag

Archief

Eerste 8-tal wint, ban gebroken?
 
 

Op maandag 9 januari, vervuld van goede voornemens, trad het eerste van Houten aan tegen Barneveld 1. Om eerlijk te zijn was ik na een klein half uur niet zeer optimistisch. Niemand was beter uit de opening gekomen, en Gerard Vernooij zelfs veel slechter: pion achter en een bedenkelijke positie. Maar gaandeweg de avond begon de lucht toch op te klaren. Mijn stand was niet perse beter, maar wel erg spannend. Nick op 3 had een bijzonder gezonde stand opgebouwd en een prettige plus. Vincent op 4 was met een mooi loperpaar uit de opening gekomen: nu alles nog even goed neerzetten. Albert Piet , Benjamin, Joop hadden een gezonde positie, eerder beter dan minder en Freek had zelfs een prachtstelling met pluspion. Kortom: ik had het gevoel dat dit nu eens een soepele overwinning zou worden. Dat pakte anders uit.

 

Toch geen soepele overwinning
Albert Piet won weliswaar een kwaliteit, maar construeerde toen een soort zelfmat die hem de partij kostte. Vincent kreeg zijn stukken niet op een paar lekkere velden, zijn koning kwam toen in gevaar en hij moest uiteindelijk zijn dame offeren voor te weinig compensatie. Freek koesterde langzaam maar zeker zijn pluspion naar een gewonnen eindspel, vercombineerde zich toen en moest hevig balend in remise berusten. Benjamin kon geen ijzer met handen breken en speelde een solide remise. Nick speelde zijn voordeel ijzersterk uit. Zijn positie was zo goed, dat hij ondanks stukkenruil zijn positievoordeel omzetten in een aanval die snel won. Joop hield na een weerbarstige opening zijn stelling goed bij elkaar, offerde op het juiste moment een pion die zijn tegenstander niet aan durfde te nemen. Het maakte niet uit: Joop kwam in het voordeel en wikkelde feilloos af naar een gewonnen toreneindspel. Zelf speelde ik op bord 1 een wat inspiratieloze partij. Mijn stelling was ok, maar als mijn tegenstander niet zo aardig was om zich in het zwaard te storten was het nog een lang geduw geworden.

 

Superieure eindspeltechniek
Bij een voordelige 4 - 3 stand zwoegde alleen Gerard V op bord 2 nog door. De pion stond hij nog steeds achter, maar dat hij de zwarte aanval had overleefd was al een meevaller. Gerards superieure eindspeltechniek gaf uiteindelijk de doorslag: een verdiende remise voor onze man. Daarmee behaalden we dus de broodnodige overwinning om een beetje mee te blijven doen. Is de vormcrisis nu voorbij? Ik zou zeggen van wel. Er lijkt weer een meer natuurlijke flow in de partijen te zitten. We komen niet in tijdnood en op de juiste momenten wordt er tijd geïnvesteerd om het stellingsprobleem te doorgronden. Niemand had gek opgekeken wanneer we deze wedstrijd met 6 - 2 hadden gewonnen als bijv. Freek en Albert Piet hun gewonnen positie hadden verzilverd. Kortom: we zijn op de weg terug!

 
Gerard Rill