Eerste en tweede viertal winnen

Maandag 13 februari speelde het eerste viertal een thuiswedstrijd tegen Leusden. Het werd een spannende wedstrijd die in ons voordeel beslist werd.

Spelverloop
Aan het vierde bord speelde teamcaptain Willem met wit een heerlijke partij. In een mum van tijd stond de vijandelijk koning onder zware druk. Willem ruilde zijn dame af tegen de twee witte torens waarna de laatste verdedigingslinie was beslecht. Willems stukken stonden klaar voor een mataanval, de stukken van de tegenstander konden op de dame na geen van allen bewegen. Uiteindelijk moest wit de dame geven om niet mat te gaan en de partij werd opgegeven; 1-0 voor Houten
Aan het eerste bord speelde Joop met zwart een gelijkopgaande partij. Na wat beschietingen over en weer werden een aantal stukken geruild en ontstond een remisestand; 1,5 - 0,5 voor Houten.
Aan het tweede bord kwam Freek van een voordelige stelling langzaam terecht in een moeilijk eindspel waarbij zijn pionnen ongunstiger stonden dan die van de tegenstander. Freek had 3 pionnengroepen tegen 2 groepen van zwart; moeilijk, maar het leek toch verdedigbaar. Remise leek binnen bereik.
Aan het derde bord speelde Kees Wassink met zwart. Een lastige wedstrijd voor Kees; hij werd gaandeweg behoorlijk teruggedrongen naar de onderste drie rijen. Met een achterstand in tijd besloot de tegenstander echter tot een remiseaanbod over te gaan. Kees ging rustig achteroverzitten en keek naar het verloop op bord twee. De uitslag daarvan zou immers bepalen of een remise voor Kees genoeg zou zijn voor de eindoverwinning voor Houten..
Aan het tweede bord werd Freek's stelling na een onnauwkeurigheid onverdedigbaar. Kees wist genoeg en speelde zijn volgende zet waarmee het remiseaanbod van tafel was. Freek verloor kort daarop waardoor Kees vol aan de bak moest. Hoewel de speler van Leusden zeker niet minder stond wist hij eigenlijk niets door te zetten op het bord. Twee sterke lopers en ver gevorderde pionnen in het centrum deden hem niet besluiten tot actie, maar tot afwachten. Kees maakte daar prima gebruik van en speelde zijn zetten wel resoluut en zonder veel tijdverlies.
uiteindelijk gaf wit onder tijdsdruk materiaal weg en was de strijd gestreden; einduitslag 2,5 - 1,5.

Tweede viertal
Nog tijdens de wedstrijd (twee partijen waren nog bezig) kwam het tweede viertal terug uit Loenen aan de Vecht van een uitwedstrijd tegen V&O 3. Blije gezichten, en terecht, want ze namen een 3-1 overwinning mee terug. Kees Maas en Koen Hobelman wisten te winnen, terwijl Frank en Johan remise speelden.
Het tweede viertal staat nu fier aan kop met 10 punten uit 5 wedstrijden. Een prachtprestatie!

Joop Jentink