Login Form

Puzzel van de dag

Sensationeel schaakfeest
 
 

Schaken is een sport die al duizenden jaren wordt beoefend en aantrekkingskracht heeft op jong en oud. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er in Nederland meer dan 500 schaakverenigingen actief zijn.

Ook Houten heeft haar eigen schaakvereniging: Schaakclub Houten. Deze bestaat dit jaar 40 jaar, wat groots gevierd gaat worden.
MULTI-JUBILEA Voor de organisatie van het 40-jarig jubileum heeft de schaakvereniging een jubileum commissie opgezet waar Henk Struikmans en Jan van der Werf deel van uitmaken. De commissie heeft onlangs haar programma bekendgemaakt. Van der Werf: "Het is in meerdere opzichten een jubileum-jaar: de schaakclub zelf bestaat 40 jaar, de jeugdafdeling van de schaakclub bestaat 25 jaar, het schoolschaaktoernooi van Houten 20 jaar en het Open Kampioenschap Houten 10 jaar. We willen het niet alleen intern vieren maar het middels meerdere groots opgezette evenementen onder de aandacht brengen bij een groot publiek." Er staan drie openbare evenementen op de agenda:

SUPERBORD Op zaterdag 19 mei wordt er een openluchtschaakspel gehouden op het Plein. Het plan is om dat feestelijk te laten openen door de burgemeester van de gemeente Houten. Van der Werf: "De huidige burgemeester, Wouter de Jong, is een liefhebber van schaken. Het zou voor ons fijn zijn als hij herkozen zou worden volgend jaar, en anders maar hopen dat zijn opvolger ons net zo'n warm hart toedraagt." Na de opening wordt er op een heel groot schaakbord een demonstratiepartij gespeeld tussen de kampioen van schaakclub Houten en de kampioen van het Open Kampioenschap van Houten. Dat zullen twee toppers zijn, dus het belooft een leuke, spannende partij te worden. Vervolgens is er gelegenheid tot het spelen van simultaanwedstrijden op het Plein.

IN DE KROEG Wat ook weer populair aan het worden is, is het kroeg schaken. Gezellig schaken onder het genot van een drankje. Daarom wordt er op zaterdag 15 september een "Kroegensnelschaaktoernooi" georganiseerd rond het plein van het Oude Dorp. Hier zullen teams bestaande uit 2 personen het tegen elkaar gaan opnemen. De voorrondes zullen in meerdere gelegenheden gespeeld worden, maar de finales worden gespeeld in café restaurant de Engel. Iedereen kan hier aan meedoen, als je maar kunt schaken. De winnaar zal gehuldigd worden en de bokaal "Kroegensnelschaak Houten voor teams 2018" in ontvangst mogen nemen.

SIMULTAAN Als derde evenement wordt er op zaterdag 24 november een simultaanseance georganiseerd. Hierbij zullen 2 top-schakers het op nemen tegen 60 tegenstanders tegelijk op 60 verschillende borden. Dat is bijzonder indrukwekkend om te zien. Er is een aparte seance voor de jeugd en een voor volwassenen. Het is een bijzondere eer en ook erg leuk dat de Nederlands kampioen damesschaken Anne Haast haar medewerking heeft toegezegd. Van der Werf: "Anne is momenteel 24 jaar oud en voor de vierde maal op rij Nederlands kampioen geworden. Zij beschikt over een uitzonderlijk schaaktalent. We zijn benieuwd wie het tegen haar durft op te nemen."

 
Houtens Groentje