Dertigste schoolschaaktoernooi Houten, Bogermanschool grote winnaar

November is inmiddels dertig jaar de schaakmaand voor veel Houtense basisschoolleerlingen. Dit jaar streden 48 teams, elk bestaande uit vier schakers, om de felbegeerde prijzen. Op de finaledag werd het personeelsrestaurant van het gemeentehuis omgebouwd tot een heuse schaakarena.

Zowel in groep A, kinderen uit groep 7 en 8, als in groep B, groep 6 en lager, hadden tien teams zich tijdens de eerdere voorrondes geplaatst voor dit hoogtepunt.
Na de openingszet door wethouder Van Dalen werd er in vijf rondes een felle, maar sportieve strijd gevoerd aan het bord met de vier-en-zestig velden.

Tijdens de prijsuitreiking door burgemeester De Jong werd duidelijk dat de Bogermanschool in beide leeftijdscategorieën de hoofdprijs in de wacht had gesleept. Deze school eiste in groep A ook de tweede en derde plaats voor zich op. En, alsof dat nog niet genoeg was, werd in groep B ook de derde plaats bereikt. De tweede plaats in deze groep ging naar het team van de Montessorischool.

Vanwege het vertrek van de heer Piet van Dam uit het organisatiecomité van de schaakvereniging Houten werd deze, vanwege zijn jarenlange verdiensten voor het jeugd- en schoolschaken in Houten, verrast met de mededeling van de burgemeester dat de kampioensbokaal voor de B-categorie vanaf nu zijn naam zal dragen.

Tenslotte werden alle deelnemende scholen, vanwege lustrum van het toernooi, verrast met een heuse schaakklok met inscriptie. Naar verwachting zullen de drie hoogst geëindigde A-teams in het voorjaar worden uitgenodigd voor deelname aan de regionale schoolschaakkampioenschappen.

BD

Recordaantal deelnemende teams Schoolschaak 2014

Het enthousiasme voor het Schoolschaaktoernooi blijft jaar op jaar groot. Dit jaar heeft een recordaantal van 57 teams zich opgegeven; 32 mogen meespelen voor de A-categorie en 24 voor de B-categorie. In de A-categorie, de categorie voor de kinderen uit groep 7 en 8, wordt gestreden om 12 finaleplaatsen, in de B-categorie, voor de jongere kinderen, zal gestreden worden om 8 finaleplaatsen.

De twee voorrondes zullen worden gehouden op 5 en 12 november op de eerste verdieping van de Johan Bogermanschool, aanvangstijd is 15.00 uur, inschrijving vindt plaats vanaf 14.30 uur. Na de twee voorrondes gaan de geplaatste teams over naar de finale op 19 november in het gemeentehuis (aanvangstijd finale: 13.30 uur).

Op de finaledag zal de Wethouder Sport, de heer Kees van Dalen, de prijzen uitreiken. De kampioensbokaal zal m.i.v. dit jaar de naam dragen van de heer Jan v.d. Werf, initiatiefnemer van het schoolschaken in Houten en tot vorig jaar voorzitter van het organisatiecomité. Mede vanwege de vele andere verdiensten van Jan v.d. Werf voor het jeugdschaak In Houten (hij stond o.a aan de wieg van de jeugdschaaklessen op de dinsdagavond en heeft als KNSB-examinator honderden Houtense kinderen blij gemaakt met een schaakdiploma).

Tijdens het schoolschaaktoernooi zien we dat heel veel kinderen op jonge leeftijd schaken hebben geleerd van een ouder, of op school. Ook blijkt tijdens het toernooi dat een aantal kinderen eigenlijk best wel eens "professioneler" aan schaken wil doen. Dat kan! De Schaakclub Houten biedt kinderen van alle niveaus de mogelijkheid om lessen te volgen en competitie te spelen. Iedere dinsdag van 19:00 tot 20:00 uur kun je terecht in de Johan Bogermanschool waar les wordt gegeven door ervaren schakers.

Uitslagen en foto's van de voorrondes zullen zo spoedig mogelijk geplaatst worden. Foto's van voorgaande jaren zijn nog steeds te vinden op deze site.

JJ

Schoolschaakkampioenschap 2013

De voorondes van de schoolschaakkampioenschappen 2013 zijn inmiddels afgelopen. Woensdag 20 november de spannende finale in het Gemeentehuis! Alle uitslagen van de voorrondes kun je inzien door hier te klikken. Voor een aantal foto's van de voorrondes kun je in het menu onder foto's kijken. Tot woensdag bij de Finales!

Schoolschaak kampioenschap 2013

De editie van het schoolschaak kampioenschap voor basisscholen 2013 staat weer op de kalender. 29 teams strijden in de A-categorie om het kampioenschap terwijl in de B-categorie (t/m groep 6) 16 teams meedoen.

De speeldatums zijn:
1ste voorronde: 6 november (vanaf 15:00 uur)
2de voorronde: 13 november (vanaf 15:00 uur)
Finaleronde: 20 november (vanaf 13:30 uur)

Alle scholen hebben inmiddels het toernooiboekje ontvangen met daarin het volledige programma en de reglementen.

Klik hier om het toernooiboekje ook nog eens digitaal te downloaden.